Φοβερή έκπληξη

Ο π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ με την πρεσβυτέρα του Κατερίνα και τα πέντε παιδιά τους. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου στον «Ε.Κ.».

Μέσα στην έρμη την καταχνιά της απαιδευσίας και της αγλωσσίας που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, πολλούς από τους νέους ιδιαίτερα κληρικούς μας, ο π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ, ο νέος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Upper Darby της Πενσυλβάνιας ήταν μία πραγματική έκπληξη, που δημοσιεύσαμε στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Μόλις τον άκουσα να μιλά στην ελληνική γλώσσα με τόσο τέλεια εκφορά, διατύπωση, συγκροτημένη σκέψη, δομημένη έκφραση και ορθοφωνία, ένιωσα μία αναλαμπή θάρρους και ελπίδας να με πλημμυρίζει. Ο π. Γρηγόριος είναι μία περίπτωση από αυτές που συναντά κανείς πολύ σπάνια.

Δεν πρόκειται πια για μια συμπάθεια για τον Ελληνισμό, για τη γλώσσα, για τον πολιτισμό, αλλά για αγάπη υπαρκτική την οποία τη βιώνει σώψυχα και τη μεταδίδει τόσο εκφραστικά.

Η αποκορύφωση δε της έκπληξης ήταν όταν μου είπε ότι μιλά στα παιδιά του στα Ελληνικά, Αμερικανός κι αυτός και η σύζυγός του. Σπουδαίος διανοητής του Ελληνισμού και των κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας, ο οποίος θα πρέπει να πάει στη Θεολογική Σχολή για να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση διότι οι περισσότεροι εκεί είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και συνεχίζουν την απαιδευσία και το τραύλισμά τους και όταν τελειώνουν χειροτονούνται ιερείς και πηγαίνουν στις κοινότητες.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *