«Φούρνος Θεόφιλος»: Μια νέα πολιτισμική και γαστρονομική πρόταση στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.

«Eπέρασες ποτέ από το χώμα που ψήνει ο ήλιος το ψωμί;»

Με αυτή τη φράση του Γεωργίου Βιζυηνού, ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ελληνικής λογοτεχνίας, γραμμένη στον τοίχο του, σε υποδέχεται ο «Φούρνος Θεόφιλος» («Fournos Theofilos»), το εστιατόριο που άνοιξε αρχές Οκτωβρίου στο κέντρο του Μανχάταν, αποτελούμενο από έξι επιχειρηματίες, ιδέες και κουλτούρα απευθείας από την Ελλάδα.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.

Το πρώτο εστιατόριο που ανοίγει το δρόμο γνωριμίας των Νεοϋορκέζων με κάτι περισσότερο από τη μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα, που ξέρουν μέχρι σήμερα.

Με εμπνευσμένο τίτλο από τον πίνακα που ζωγράφισε ο λαϊκός μας ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, σε ένα φούρνο στη Μυτιλήνη, με συνεργάτες τον σύγχρονο Ελληνα πεζογράφο Χρήστο Χωμενίδη, το Μουσείο Μπενάκη και μία ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων που περιβάλλουν τον ένα από τους δυο βασικούς μετόχους, τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιχειρηματία Γιώργο Κορρέ, ο «Φούρνος Θεόφιλος» είναι ένα έργο τέχνης που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από σοφά λόγια, παραδόσεις, εικόνες, υψηλή αισθητική και μια αμιγώς ελληνική εξαιρετική κουζίνα.

Από αριστερά, ο κ. Γιώργος Κορρές, η κ. Γιάννα Κατσαγεώργη και ο κ. Νίκος Πασχαλάκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.

Η ιδέα του «Φούρνος Θεόφιλος» δημιουργήθηκε αρχικά από τον Γιώργο Κορρέ και τον φίλο του Νίκο Πασχαλάκη, επιχειρηματία με εταιρεία Πληροφορικής, όταν ο Νίκος αποφάσισε να έρθει στην Αμερική και να αναλάβει όλη τη λειτουργία και τη διαχείριση της πρωτοποριακής αυτής επιχείρησης.

Αυτό που ήθελε να πετύχει ο Γιώργος Κορρές, όπως είπε στον «Εθνικό Κήρυκα», ήταν ένα σκηνικό ελληνικού πολιτισμού, με θέματα από τον Ομηρο και την παράδοσή μας, «για να δείξουμε τι είμαστε σαν χώρα, έστω και με αυτή τη μικρή συνεισφορά πολιτισμού. Είναι τιμητικό να υπάρχει ο Ομηρος και ο Βιζυηνός στον τοίχο του εστιατορίου».

Ο «Φούρνος Θεόφιλος» δεν είναι μόνο εστιατόριο που προσφέρει γεύμα και δείπνο. Είναι φούρνος με παραδοσιακές πίτες, ψωμί, σάντουιτς με ελληνικές συνταγές, γλυκά παραδοσιακά, γιαούρτι από την Ελλάδα με μέλι, φρούτα και γλυκά του κουταλιού και ελληνικό καφέ.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.

Το γεύμα και το δείπνο απαρτίζονται από μια μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, σούπες και έναν αριθμό από κυρίως πιάτα, που σας τα αφήνουμε για έκπληξη και θα σας τα αναλύσουν οι δυο Ελληνες σεφ, ο Γιάννης Τσιάκος και ο Διονύσης Λιακόπουλος, που είναι ενθουσιασμένοι με τον ρόλο τους, να «προσηλυτίσουν» ακόμα περισσότερο τους Νεοϋορκέζους στην Ελληνική κουζίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει τιμητική θέση στη γαστρονομική νοημοσύνη τους.

Το εστιατόριο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 μέχρι τις 8 το βράδυ. Το γεύμα και το δείπνο είναι μεταξύ 11 π.μ. – 4 μ.μ. Fournos Theofilos, 45 West 45 St. New York , tel:(212)278-0015

Ο κ. Νίκος Πασχαλακης αριστερά) και ο κ. Γιώργος Κορρες. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Γιάννα Κατσαγεώργη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available