Φροντιστήριο Ελληνικών

Κύριε Διευθυντά,

Από την εμπειρία της ζωής μου στην Ελλάδα που γεννήθηκα και στην Αμερική που ήδη ζω για 60 χρόνια θα ήθελα να συμβουλεύσω την Ομογένεια για τα βασικά θέματα που μας απασχολούν.

1. Για τις εξελίξεις στην πατρίδα μας το ζητούμενο είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοούν και να χαράσσουν εθνική πολιτική που αφορά το μέλλον του λαού μας.

2. Η κάθε φορά ερώτηση για τη συμμετοχή της Ομογένειας που καταλήγουν «στην ψήφο των ομογενών», το θέλω αυτό επαναλαμβάνεται χωρίς μια εμπεριστατωμένη μελέτη διάκρισης του ρόλου κρατικής επικράτειας και εθνικής μας προεκτάσεως – έθνους. Από τη μελέτη των παραπάνω εννοιών μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα του ρόλου μας σε κάθε περίπτωση.

3. Στην παραπάνω διάκριση κράτους – έθνους την πρόθεση έχει η διατήρηση της μητρικής – ελληνικής μας γλώσσας και όσα πολιτιστικά έθιμα μπορούμε να διατηρούμε στις νέες γενιές μας.

4. Για να επιτυγχάνονται τέτοιες θεμελιώσεις είναι ανάγκη για την Ομογένεια να δημιουργήσει συνοχή στις κάθε προσπάθειές μας, δηλαδή τρόπος ευρείας συμμετοχής τής κατά τόπους και χώρους κοινωνίας μας. Αλλωστε, χωρίς ευρεία κατά το δυνατόν συμμετοχή της κοινωνίας το αποτέλεσμα των ολίγων μοιάζει με μια μορφή αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας.

5. Οι ομογενείς να συνιστούν στα παιδιά τους να μελετούν όποια βιβλία μπορούν και κυρίως τα παιδιά μας εδώ να διαβάζουν όποια έντυπα στην Ελληνική και να διαβάζουν τον «Εθνικό Κήρυκα».

6. Για να γίνει στην αρχή, στις κύριες προσπάθειές μας συνιστώ διακαώς όπως υιοθετήσουμε τη λειτουργία φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσης: Οπου κάθε οργανισμός στις όποιες προσπάθειές του θέτει στην πρώτη θέση και ένα ημερήσιο ή τουλάχιστον εβδομαδιαίο φροντιστήριο Ελληνικών που μπορεί να είναι για όλους ακόμη και ηλικιωμένους ή ξένους που θέλουν να μάθουν ελληνικά. Τη γλώσσα που δεν έχει όρια!

Τέλος, για τον μεγάλο θόρυβο και την εξαπάτησή μας στην παράδοση της Μακεδονίας στους ξένους, να θυμίσω μεταξύ άλλων και τούτο:

Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος στην προσπάθειά του να εξελληνίσει τους τότε λαούς συγκέντρωνε τους τοπικούς ξένους άρχοντες και τους έκανε ομιλίες, τους έλεγε:

Για μας τους Ελληνες όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις και για μας τους Ελληνες «ο καλύτερος ξένος είναι και καλύτερος Ελληνας». Ετσι συνιστώ να κοιταχθούν στον καθρέφτη σήμερα αυτοί που υπέγραφαν παραδίδοντας την ιστορία του Γένους των Ελλήνων και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μετά τιμής

Βασίλης Σταθάκος
Μπρούκλιν, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available