«Φρουρούς» στα υπουργεία και τις υπηρεσίες έχει τοποθετήσει ο Τραμπ

O Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. AP Photo/Alex Brandon.

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποστείλει στα ομοσπονδιακά υπουργεία άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, τα οποία λειτουργούν ως «τα μάτια και τα αφτιά του», σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Washington Post».

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τα άτομα αυτά ενημερώνουν απευθείας τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρικ Ντίαρμπορν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια σκιώδη κυβέρνηση που αποτελείται από άτομα τα οποία φέρουν τυπικά τον τίτλο του συμβούλου του Λευκού Οίκου. Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 16 τέτοια άτομα σε υπουργεία και υπηρεσίες. Τα έγγραφα που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο χορηγήθηκαν πρώτα στην «Propublica» ύστερα από σχετικό αίτημά της στο πλαίσιο του νόμου για την Ελευθερία των Πληροφοριών (Freedom of Information Act).

Πάντως, βάσει των όσων έχουν συμβεί στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), τα άτομα αυτά δεν φαίνεται να είναι και τόσο καλοδεχούμενα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Washington Post», στο πρόσωπο στο οποίο ανατέθηκε να παρακολουθεί την εν λόγω υπηρεσία απαγορεύθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Σκοτ Προύιτ να παίρνει μέρος στις συναντήσεις.

Ενας αξιωματικός των πεζοναυτών και πρώην χειριστής μαχητικού αεροσκάφους διορίστηκε να παρακολουθεί το έργο του υπουργού Τζιμ Ματίς. Στο πρόσωπο αυτό έχει δοθεί (χωρίς ο ίδιος φυσικά να το γνωρίζει) το προσωνύμιο «κομισάριος», μια αναφορά στους αξιωματούχους που τοποθετούσε σε διάφορες θέσεις το Κομουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ρωσίας προκειμένου διασφαλίζει την πίστη των αξιωματούχων στο καθεστώς.

Κάποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν διαθέτουν ακόμα ηγεσία (είναι γνωστό ότι πολλές θέσεις παραμένουν κενές,) αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προχωρήσει σε τοποθέτηση έμπιστων ατόμων που παρακολουθούν από κοντά το έργο των υπουργών.

Ενώ ουσιαστικά τα άτομα αυτά εργάζονται τυπικά για την υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί ή για τον υπουργό, όπως προαναφέρθηκε η «Washington Post» ανέφερε ότι ενημερώνουν απευθείας τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρικ Ντίαρμπορν. Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται σε μια τηλεδιάσκεψη και αναφέρουν τα ευρήματά τους, ενώ είναι σε συνεχή επαφή με τον Λευκό Οίκο.

Ενας πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάρι Μπένετ υποστηρίζει ότι λόγω της μετάβασης της εξουσίας αυτό είναι λογικό να γίνεται, να υπάρχει δηλαδή στα υπουργεία και τις υπηρεσίες κάποιος άνθρωπος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η «Washington Post» κανένας άλλος πρόεδρος, τουλάχιστον τα τελευταία 35 χρόνια, δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο.

Yστερα από κάποια λάθη που είχε κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, στην αρχή της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος ήθελε να τοποθετήσει εκεί κάποιο πρόσωπο που θα τύγχανε της εμπιστοσύνης του προέδρου. Ωστόσο, ο Χόλντερ είχε αρνηθεί και το μπλόκαρε.

Πάντως, σε σχέση με τα κενά που υπάρχουν ακόμα στην κυβέρνηση και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι αυτά δεν αποτελούν κάποιο μειονέκτημα, αλλά είναι η εμπροσθοφυλακή ενός σχεδίου για τη μείωση του μεγέθους της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας.

«Σε πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας, δεν θέλω να διορίσω κάποιους, επειδή οι θέσεις αυτές είναι περιττό να υπάρχουν», είχε πει ο Τραμπ στο «Fox News» πριν από μερικές εβδομάδες. «Λέω, ‘Τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν χρειάζονται όλες αυτές οι θέσεις εργασίας’».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *