Φτιάχνει κάτι σπουδαίο…

Ο Ολυμπιακός. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Οι μεγάλες ομάδες έχουν ένα ξεχωριστό dna που τις ακολουθεί πάντα. Είναι αυτό που τις χαρακτηρίζει και τις κάνει να διαφέρουν από τις υπόλοιπες. Είναι αυτό που τις μεταμορφώνει και τους δίνει την ώθηση να ξεπερνούν εμπόδια που για τους περισσότερους μοιάζουν ανυπέρβλητα. Αυτό το dna είναι που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατά πολλούς μεγαλύτερη πρόκριση στην ιστορία του με τη νίκη που πέτυχε το βράδυ της Πέμπτης σε βάρος της Μίλαν στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτό έδωσε «φτερά» στους παίκτες του και πίστη στους οπαδούς του ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν μπορούσε να χαθεί η πρόκριση ακόμη και αν χρειάζονταν να φτάσουν στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα.

Η επιτυχία επί της Μίλαν είναι από αυτές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία ενός συλλόγου και αποτελούν τον «φάρο» για την μετέπειτα πορεία του. Για τον Ολυμπιακό που έχει καταφέρει να υποτάξει ομάδες ανάλογου βεληνεκούς με αυτό της Μίλαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο «σπίτι» του, αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι έχει μάθει μέσα από τα λάθη του και προχωράει με αργά, αλλά σταθερά βήματα στην δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι Πειραιώτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν από την αρχή της σεζόν τις βασικές αρχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, στηριζόμενοι σ’ ένα συγκεκριμένο πλάνο και ήδη αρχίζουν σιγά – σιγά να δρέπουν τους καρπούς αυτού του σχεδιασμού τους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για τους ανθρώπους που διοικούν τον Ολυμπιακό είναι ότι έχουν κάνει μια σωστή επιλογή για την θέση του προπονητή την οποία εμπιστεύονται απόλυτα και αυτή τους δικαιώνει. Ο Πέδρο Μάρτινς δεν ήρθε στον Πειραιά έχοντας στο βιογραφικό του το πέρασμά του από πάγκους μεγάλων ομάδων της Πορτογαλίας και γι’ αυτό σε κάθε αποτυχία του έως τώρα με τον Ολυμπιακό δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευδαν να τον λοιδορήσουν γι’ αυτή τη «φτωχή» προϋπηρεσία του, υπαινισσόμενοι ότι δεν έχει το ειδικό βάρος για να κάθεται στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου. Ομως στην πορεία απέδειξε τις ικανότητές του τόσο στο κοουτσάρισμα όσο και στην ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας του, στοιχείο πολύ σημαντικό στον αθλητισμού. Σ’ ένα ματς όπου ο Ολυμπιακός έψαχνε δυο γκολ για να προκριθεί και δεν είχε λόγω τραυματισμού τους… μισούς επιθετικούς του, ο Μάρτινς έβγαλε… λαγούς από το καπέλο και το κυριότερο «κατέβασε» μια ομάδα που όλοι οι παίκτες της είχαν το μαχαίρι στα δόντια.

Από τον Ολυμπιακό έχουν περάσει κι άλλοι σπουδαίοι προπονητές, με μεγαλύτερο όνομα και αξία από τον Πέδρο Μάρτινς. Ομως αυτό όπως αποδείχτηκε, με μικρές εξαιρέσεις, δεν έφτανε για να δώσουν το κάτι παραπάνω στο σύλλογο για ένα σημαντικό λόγο. Δεν… κόλλησαν ποτέ με την φιλοσοφία και την μενταλιτέ του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μάρτινς «μπολιάστηκε» πολύ γρήγορα με το πνεύμα του Ολυμπιακού και έχει βρει τον κατάλληλο δρόμο για την αναγέννηση της ομάδας των Πειραιωτών. Ο τρόπος που δουλεύει δείχνει ότι σίγουρα «φτιάχνει» κάτι σπουδαίο. Αν η διοίκηση συνεχίσει να… διευκολύνει το έργο του, τότε θα έρθουν κι άλλες βραδιές σαν κι αυτή με την Μίλαν που θα φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η στήλη «έξω από τα δόντια» σας εύχεται ολόψυχα «καλά Χριστούγεννα» και «καλή Πρωτοχρονιά» και θα είναι ξανά κοντά σας με το νέο έτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available