Φυσικό αέριο: Από τη χλεύη στη σημερινή πραγματικότητα – Αναφορές σε βιβλίο του Ρολάνδη

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Νίκου Ρολάνδη.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το βιβλίο του «Ματιές στη ζωή και στην ιστορία» παρουσίασε, την Πέμπτη το βράδυ, ο Κύπριος πολιτικός Νίκος Α. Ρολάνδης.

Η παρουσίαση έγινε παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, σε χαιρετισμό του, αναγνώρισε ότι ο Νίκος Ρολάνδης, ως Υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Κληρίδη, ήταν ο πρώτος που αγωνίστηκε ώστε η Κύπρος να επικεντρώσει την προσοχή της στον ενεργειακό της πλούτο.

Στο βιβλίο του «Ματιές στη ζωή και στην ιστορία» ο Νίκος Α. Ρολάνδης περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το φυσικό αέριο της Κύπρου. Για πρώτη φορά άκουσε για το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να διενεργήσουν γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή θάλασσα, το φθινόπωρο του 1979, όταν, ως Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τότε άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό του η σκέψη πως θα μπορούσε να διαθέτει η Κύπρος κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είχαν, στο μεταξύ, μεσολαβήσει και άλλες επαφές του που συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Την 1η Μαρτίου 1998 αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εμπορίου, στην πρώτη κυβέρνηση Κληρίδη. Η Ενέργεια περιλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιό του. Από τότε πίστευε ότι η Κύπρος διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ήθελε να προωθήσει το θέμα αλλά φοβόταν, στην περίπτωση αποτυχίας, τη γελοιοποίηση του ιδίου αλλά και του προέδρου Κληρίδη.

Ενθαρρύνθηκε, όμως, να κάνει το πρώτο βήμα, όταν πριν από το τέλος Μαρτίου δέχθηκε τηλεφωνήματα, από τον Αρχιεπίσκοπο Ελβετίας, Δαμασκηνό, και τον τότε πρέσβη της Ελλάδας στη Συρία, Γιάννη Μουρίκη, οι οποίοι τον ενημέρωναν για το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θάλασσα, νότια της Κύπρου. Ήταν η αφορμή που έψαχνε. Ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, η οποία ορίστηκε για την 31η Μαρτίου 1998.

Ο Κληρίδης τον κοιτούσε περίεργα όταν άρχισε να μιλά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ζήτησε, όμως, λεπτομερή ενημέρωση, μετά την οποία, αφού σκέφτηκε για λίγο, είπε: Μπορείς να προχωρήσεις, Νίκο. Φέρε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα σου το εγκρίνουμε.

Ακολούθησε μια περίοδος σκληρής και σιωπηρής δουλειάς, μέχρι που οι προσπάθειες για το φυσικό αέριο της Κύπρου είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το θέμα άρχισε, σιγά-σιγά, να συζητείται. Τον Ιανουάριο του 2001 ο τότε Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο δήλωνε πως υπάρχει τόσο πετρέλαιο στην Κύπρο όσο φυστικοβούτυρο υπάρχει κάτω από το Μάντσεστερ.

Τότε αρχίζει και μια συγχορδία από χλευαστικά σχόλια για το Ρολάνδη. Ο Κληρίδης, όμως, ήταν ξεκάθαρος. Βάζε από το ένα αυτί και βγάζε από το άλλο, είπε στο Ρολάνδη, παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει τις προσπάθειές του για το θέμα των ενεργειακών πόρων.

2 Comments

    1. τον προκαλώ σε δημοσια συζήτηση για το φυσικο αεριο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available