Φυσικό αέριο στο τραπέζι επιχειρούν να βάλουν οι Τούρκοι

Πρόταση με εννέα σημεία για δυνδιαχείριση του φυσικού αερίου έχει υποβάλει ο Μ. Ακιντζί. Φωτογραφία: ΓΤΠ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Ομηρο» του φυσικού αερίου επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταστήσει το Κυπριακό η Τουρκία, την ώρα που μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρίσκεται στην αφετηρία.

Η Τουρκία ξεκίνησε ως γνωστό τη διενέργεια δύο παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο εν εξελίξει γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και με απώτερο στόχο να βάλει το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, μια διασύνδεση που απορρίπτει  ασυζητητί η Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε επιστολή εννέα σημείων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων.

Το πρώτο σημείο της επιστολής Ακιντζί ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές και πως «οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές».

Στην ε/κ πλευρά προτείνεται η λήψη αποφάσεων να είναι με συναίνεση, οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα, να είναι μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητή. Επιπλέον, όταν παρίσταται ανάγκη να μπορούν να κληθούν διεθνείς ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα ενέργειες.

Στην πρόταση σημειώνεται ως βασική αρχή ότι η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς, σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

Γίνονται επίσης κάποιες προτάσεις που αφορούν το τι θα γίνει από δω και πέρα σε σχέση με τις αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν-όπως αναφέρεται-και τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης.

Προβλέπεται δε στην πρώτη συνάντηση των μελών της κοινής επιτροπής να συμφωνηθεί το ποσοστό για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η κοινή επιτροπή προτείνεται να έχει την αρμοδιότητα προγραμματισμού για το μέλλον, πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και παρόμοια θέματα.

Ξεχωριστό σημείο αποτελεί και η πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ταμείου από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και στο μέλλον ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, για την λύση του περιουσιακού και έργα προς μια ισορροπημένη ανάπτυξη των δύο πλευρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available