Φόρος τιμής στα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί

Οδυνηρές μνήμες από το εφιαλτικό πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 ξύπνησε η 7η επέτειος της τραγωδίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει στεφάνι στους τάφους των πεσόντων μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Επτά χρόνια μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η κυπριακή πολιτεία απέτισε φόρο τιμής στους δεκατρείς ήρωες, στρατιωτικούς και πυροσβέστες, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτιο γεμάτο πυρίτιδα που είχε αποθηκευτεί πρόχειρα στη ναυτική βάση, εκτός από τα 13 θύματα, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στον γειτονικό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και στη ναυτική βάση.

Το πρωί της Τετάρτης, τελέστηκε τρισάγιο στο εκκλησάκι που χτίστηκε στο σημείο της έκρηξης, στη ναυτική βάση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και του υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη.

Σε επιμνημόσυνη ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη συγγνώμη της Πολιτείας για όλα εκείνα που όφειλε τότε να είχε πράξει, προκειμένου να μην εκθέσει στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετώπισαν με σθένος οι 13 ήρωες που θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά.

«Με την ίδια συναισθηματική φόρτιση, όπως την πρώτη εκείνη φοβερή ημέρα της τραγικής έκρηξης στο Μαρί, επτά χρόνια μετά μνημονεύουμε τα 13 παλληκάρια  της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που έδωσαν τη ζωή τους σε εντεταλμένη για την πατρίδα, υπηρεσία. Η οδύνη μας για τον τραγικό και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα προκαλεί  παντοτινά τις  συνειδήσεις μας και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Υποκλινόμαστε, συνέχισε, «με σεβασμό στη μνήμη τους επαναλαμβάνοντας τη συγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, όλα εκείνα που το κράτος όφειλε να πράξει προκειμένου να μην τους εκθέσει στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετώπισαν με σθένος απαράμιλλο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη διαβεβαίωση πως «δεν θα επιτρέψουμε, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες και ουδείς να μην κληθεί ξανά να αναλάβει με τέτοιο αδόκητο τρόπο ευθύνες που δεν του αναλογούν».

Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, συνέχισε «η πολιτεία απέδωσε την ελάχιστη τιμή  στα θύματα της κρατικής ανεπάρκειας».

Ανέφερε ακόμα προς τους συγγενείς των πεσόντων πως ο ίδιος θέλει να νοιώθουν περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν, όχι μόνο σ’ αυτούς αλλά και «στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες, που φέρουμε ατόφια την ευθύνη για την υλοποίηση όλων όσων έχουμε πάρει ως μάθημα από την τραγική εκείνη ημέρα».

Είπε επίσης ότι «οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, προτάσσοντας τη ζωή τους, το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, υπερασπίστηκαν το ίδιο το κράτος, την αξιοπρέπεια και την τιμή όλων μας. Μια ανάλογη θυσία με όσους έδωσαν τη ζωή τους το 1974 υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως η σπουδαιότερη χειροπιαστή τιμή που οφείλουμε στους ανθρώπους που μνημονεύουμε αυτές τις ημέρες είναι να προσφέρουμε στον τόπο μία έντιμη λύση που θα μας απαλλάσσει από τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής.

«Είναι καθοριστικό να πετύχουμε μία λύση που θα φέρει σε ολόκληρη τη χώρα την ειρήνη και την ασφάλεια και θα δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της» υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά του κράτους.

«Ελπίδα μας είναι πως σε έναν διάλογο που θα διεξάγεται χωρίς απειλές και εκβιασμούς, θα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να κατατεθούν τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά και που δεν θα παραγνωρίζουν το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Το μνημόσυνο ξεκίνησε την άφιξη στη ναυτική βάση των 56 πυροσβεστών – μελών της ΕΜΑΚ που ξεκίνησαν πορεία από την Κοφίνου, συνεχίστηκε με τρισάγιο στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο λόφο της βάσης λίγα μέτρα πάνω από το τόπο της θυσίας των 13 ηρώων, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη τιμητικών βολών και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο, οι Αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available