Χάθηκαν πρακτικά του Κραν Μοντανά – Θέμα αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ένα σοβαρότατο ζήτημα που αγγίζει την αξιοπιστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συζητήθηκε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, για τα όσα διαμείφθηκαν στις επαφές που είχε με την απεσταλμένη του διεθνούς οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ.

Αμέσως μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι (όπως προκύπτει από την ενημέρωση του προέδρου Αναστασιάδη) “η κ. Λουτ ισχυρίζεται ότι έχουν χαθεί ή δεν υπάρχουν πρακτικά για πολλές από τις συνεδριάσεις του Κραν Μοντανά”. “Είναι εμφανές ότι ο ΟΗΕ έχει χάσει κι άλλο από την αξιοπιστία του”, πρόσθεσε η κ. Θεοχάρους.

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: “Aυτό που εμάς, τουλάχιστον, μας έχει ανησυχήσει είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι από τα πρακτικά του δείπνου της 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, όπου ο ΓΓ κατάθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις του για τη διαμόρφωση του πλαισίου, απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από αυτά τα οποία ο ΓΓ τότε είχε αναφέρει”. O κ. Σιζόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι ” δεν υπάρχουν τα πρακτικά για τη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017, όπου εκεί, υποτίθεται, έγινε η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ”. Και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, και κυρίως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι επιμένουμε ότι το πλαίσιο του ΓΓ πρέπει στην ουσία να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι το οποίο φαίνεται να διεκδικεί και η τουρκική πλευρά. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που θεωρούμε, και το επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει ουσιαστικά να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει και τη διαδικασία και τη βάση των συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση εάν όντως φιλοδοξούμε και επιθυμούμε να έχουμε μια κατάληξη σε δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού”.

Κληθείς να σχολιάσει τις προαναφερθείσες δηλώσεις για τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου του 2017, ο Εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα φειδωλός. Είπε ότι δεν θα σχολιάσει τέτοια ζητήματα, προσθέτοντας ότι «εκείνο που είναι όμως μια σταθερά της προσπάθειας που κάνει ο Πρόεδρος μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με εποικοδομητική διάθεση, είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Διότι ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει, και οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αποτελέσουν ένα Οδηγό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available