Χάνουμε την ουσία

Εντονα προβληματισμένος ο πάπας Φραγκίσκος, λόγω των σοβαρών προβλημάτων παιδεραστίας από ιερείς και καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας., στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στην Ινδία και σε άλλα πολλά μέρη του κόσμου. (AP Photo/Andrew Medichini, File)

Είπε ο Πάπας της Ρώμης σε χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Παραδώστε τον εαυτό σας στην ανθρώπινη δικαιοσύνη και προετοιμάστε τον εαυτό σας για τη θεϊκή δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία δεν πρόκειται στο μέλλον να αποσιωπήσει ή να μην λάβει σοβαρά υπόψη της κάθε περίπτωση» σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Χιλιάδες ιερείς της έχουν κακοποιήσει παιδιά σε σχεδόν σε όλη την Αμερική.

Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ότι στην πολιτεία του Ιλινόις 700 -αν είναι δυνατόν, 700- ιερείς της κατηγορήθηκαν για τέτοια εγκλήματα.
Γενικοί εισαγγελείς σε 16 Πολιτείες έχουν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος των καθολικών επισκοπών.

Στη δικιά μας, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική -το τι γίνεται στην Εκκλησία της Ελλάδας αποτελεί ένα άλλο θέμα- τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Αν βέβαια υπήρχε έστω και ένα κρούσμα, θα ήταν απαράδεκτο. Καθώς όμως ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την Σωτήρια Γέννηση του Χριστού, ο απολογισμός της κατάστασης στη δικιά μας Εκκλησία μάς οδηγεί σε τούτη την ερώτηση: Πόσο κοντά στην ουσία της διδασκαλίας του Χριστού βρίσκεται η Εκκλησία μας;

Με άλλα λόγια, πόση σχέση έχει η δράση της οργανωμένης Εκκλησίας μας με τον Χριστό;

Η απάντηση είναι ότι σχεδόν όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη προς την υλική διάστασή της και όχι στην πνευματική.

Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή η προσοχή μας έχει απορροφηθεί από την οικονομική κρίση -ειρήσθω αν παρόδω δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή- και την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Τα θέματα αυτά είναι όντως θέματα μεγάλης σημασίας.

Ωστόσο, κανένας θρησκευτικός ηγέτης μας δεν έχει βρεθεί να πει «παραδοθείτε στην ανθρώπινη δικαιοσύνη και προετοιμαστείτε για τη δικαιοσύνη του Θεού, αν όχι στην ανθρώπινη δικαιοσύνη». Ούτε να προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Αντί αυτού, οι θρησκευτικοί μας ηγέτες θεωρούν ότι εκπληρώνουν το χρέος τους με ένα συνήθως τυποποιημένο εορταστικό μήνυμα.

Ετσι, ενώ θεωρητικά αποτελούν ό,τι το πιο πνευματικό διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό η Εκκλησία μας, εν τούτοις απουσιάζει σε ανησυχητικό βαθμό η πνευματικότητα από την Εκκλησία μας.

Ενώ μερικές από τις βασικές αρχές της θρησκείας μας είναι η μετάνοια, η εξομολόγηση, η καταπολέμηση του εγωισμού, κανείς δεν εμφανίζεται να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγχώρεση για όλα όσα έχουν συμβεί, που ζημιώνουν την Εκκλησία και απομακρύνουν τους πιστούς από αυτή.

Χτίζουμε πανάκριβους ναούς. «Ανακαλύπτουμε» εχθρούς στους επικριτές.

Κι όμως, δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα αν λείπει η κάθαρση της ψυχής που αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της ελπίδας της Γέννησης του Χριστού.

Ούτε θα πετύχουμε τίποτα όσο οι λαϊκοί μας ηγέτες, αυτοί που επιλέγονται στα διάφορα αξιώματα με κριτήρια την υποταγή και τη σιωπή, θυσιάζουν την πίστη τους και το συμφέρον των πολλών για το συμφέρον των λίγων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available