Χαμένες ευκαιρίες για Ελλάδα – Κύπρο

(AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Πολλοί αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, γενικά υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι διαφόρων κυβερνήσεων παραβρέθηκαν στην κηδεία του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στον Καθεδρικό Ναό της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η παρουσία τους επισημάνθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως και θα ανέμενε κανείς.

Η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση δεν το θεώρησαν σκόπιμο να εκπροσωπηθούν. Λες και υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

Επιπλέον, όπως σημειώναμε σε πρόσφατο κύριο άρθρο μας –με τίτλο «Μικρότητες»– η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μία ανακοίνωση για τον θάνατό του.

Αντίθετα, ανακοίνωση -προς τιμήν τους- εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Υπογραμμίζω, για να είμαστε δίκαιοι, ότι φυσικά δεν εκπροσωπήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις στην κηδεία του προέδρου Μπους. Αρα δεν μπορεί να λεχθεί κάτι μεμπτό.

Εξ άλλου, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μικρές χώρες με οικονομικά προβλήματα και θεώρησαν συνετό να εκπροσωπηθούν με τους πρέσβεις τους, όπως φαντάζομαι και θα έγινε, λόγω έλλειψης ενημέρωσης από την πλευρά τους.

Αντίθετα, η Ομογένεια και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική και δια μέσου της το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, καθώς είχαν προσκληθεί οι αρχηγοί όλων των Θρησκευμάτων στην Αμερική.

Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσω με τη λογική αυτή. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι χώρες, η Ελλάδα και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και συχνά πυκνά επικαλούνται τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αποτελεί λοιπόν στοιχειώδη λογική, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας τους οφείλουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην κηδεία ενός Προέδρου, «να δείχνουν τη σημαία», να υπογραμμίζουν την εγγύτητα που αισθάνονται απέναντι στη χώρα με τη συμμετοχή τους στο πένθος του αμερικανικού λαού.

Και ενώ αυτό μπορεί να μην καταλήξει στην επίλυση των προβλημάτων δεικνύει την επιθυμία συμμετοχής, έστω κι αν τους βάλουν στις μεσαίας σειράς θέσεις, στις σημαντικότερες στιγμές της αμερικανικής και ευρύτερης Δυτικής Συμμαχίας.

Γιατί να μην ερχόταν για παράδειγμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών – Υπουργός Εξωτερικών είναι ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός.

Μπορεί αυτό να έχει σχέση με το ότι ο Μπους ήταν ο Πρόεδρος που συνέβαλε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης;

Μπορεί ακόμα αυτό να έχει σχέση με το γεγονός ότι οι σχέσεις της οικογένειας Μπους με τον πρόεδρο Τραμπ δεν είναι καθόλου καλές;

Πιθανόν. Αυτό όμως, το δεύτερο, δεν αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος για μια ξένη χώρα.

Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι διακρατικό. Εξ άλλου ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ παρευρέθηκε στην κηδεία.

Γιατί να μην παρευρεθούν λοιπόν και η Ελλάδα και Κύπρος;

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα στην αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» δήλωσε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται στο «καλύτερο σημείο τους».

Πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτό.

Γιατί λοιπόν να μην τονίσουν αυτό το σημείο με μια χειρονομία εκτίμησης και σεβασμού στον λαό και σε έναν νεκρό Αμερικανό Πρόεδρο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available