Χειροπέδες σε τρεις αστυνομικούς για εμπορία προσώπων

Ο Αρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου (Φωτογραφία: Αστυνομία Κύπρου).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Χειροπέδες σε τρεις αστυνομικούς – δύο που υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών στο τμήμα ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο και ενός άλλου που εργαζόταν στη Νομική Υπηρεσία – έβαλε η αστυνομία για συμμετοχή τους σε κύκλωμα εμπορίας προσώπων και προαγωγής αλλοδαπών γυναικών στην πορνεία.

Συνολικά οι συλλήψεις για τη συμμετοχή στο κύκλωμα που φέρεται να ξεσκέπασε η Αστυνομία ήταν πέντε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απειλές, κατακράτηση χρημάτων και εκφοβισμούς έζησαν τέσσερις γυναίκες, τρεις από την Ουκρανία και μία από τη Μολδαβία, όπως αυτές εξιστόρησαν τις συνθήκες εργασίας τους σε μπυραρία στη Λευκωσία. Οι τρεις αστυνομικοί, ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας και η αλλοδαπή συμβία του είναι οι πέντε που οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο τους επέβαλε οκταήμερη κράτηση.

Παράλληλα, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, άρχισαν οι διαδικασίες όπως οι τρεις ένστολοι τεθούν σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών που υπηρετούσε στη Νομική Υπηρεσία μετακινήθηκε πρόσφατα εκεί ως οδηγός του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο κατά την ώρα της μετάθεσής του δεν ήταν ύποπτος για τη διάπραξη αδικημάτων.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου από μέλος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (τους γνωστούς Αδιάφθορους) για την υπόθεση διερευνώνται 25 συνολικά αδικήματα συνωμοσίας, συγκάλυψης παράνομων εσόδων, διαφθοράς, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, δόλου, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους κ.ά.

Όλα ξεκίνησαν από έλεγχο του ΟΠΕ Λευκωσίας μετά από πληροφορία για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών σε μπυραρία. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε μία γυναίκα από τη Μολδαβία και τρεις άλλες από την Ουκρανία που κάθονταν με πελάτες. Αυτές αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας και οδηγήθηκαν στο κυβερνητικό καταφύγιο.

Πρόκειται για μια 23χρονη, μια 25χρονη, μια 29χρονη και μια 26χρονη. Όλες ανέφεραν ότι λόγω οικονομικής ανάγκης ήρθαν στην Κύπρο εντός του 2018 για να εργαστούν στην μπυραρία, στην οποία θα έκαναν κονσομανσιόν, δηλαδή θα κάθονταν με πελάτες και θα τους ζητούσαν να τους κεράσουν ποτά από τα οποία θα ελάμβαναν προμήθεια.

Ο μισθός τους ήταν 30 ευρώ τη νύχτα και για κάθε ποτό που θα τις κερνούσαν θα ελάμβαναν 3 ευρώ. Σε περίπτωση που ο πελάτης άνοιγε σαμπάνια θα έπαιρναν 10 ευρώ, ενώ αν ο πελάτης έκανε λογαριασμό 100 ευρώ και άνω θα μπορούσε να πάρει την κοπέλα και να φύγει αν το επιθυμούσε και η ίδια. Όλες διέμεναν σε διαμέρισμα πάνω από την μπυραρία και κατέβαλλαν 35 ευρώ την εβδομάδα ως ενοίκιο. Ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας τούς έβαζε πρόστιμο αν δεν συμμορφώνονταν στους κανόνες του.

Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, οι αλλοδαπές ανέφεραν ότι ορισμένοι έλεγχοι της Αστυνομίας ήταν γνωστoί στον ιδιοκτήτη που φρόντιζε να μην είναι παρών. Οι παραπονούμενες, προτού έρθουν στην Κύπρο, είχαν συνεννοηθεί τηλεφωνικώς με τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας, ο οποίος τους πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, με την προϋπόθεση όπως του τα ξεπληρώσουν στη συνέχεια και αφού αρχίσουν να εργάζονται στην μπυραρία.

Με τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που εργάζονταν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών του αεροδρομίου Λάρνακας, φέρονται να ενημέρωναν τον ιδιοκτήτη της μπυραρίας για τις ώρες εργασίας τους και έτσι διευθετούσε όπως οι νεαρές έφθαναν στην Κύπρο κατά τον χρόνο που ήταν υπηρεσία, ούτως ώστε να περνούσαν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Παραδοχή για διαφθορά

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δήλωσε για την υπόθεση ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αναγνώρισε ότι υπήρχε και υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά, είπε, από συστάσεως της Αστυνομίας από το 1960, που αντιμετωπίζεται επαρκώς αυτό το θέμα. «Θεσπίστηκε πρόσφατα η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην οποία δόθηκαν οι κατάλληλες εξουσίες και τα νομικά εργαλεία και ιδού το αποτέλεσμα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή» τόνισε ο Αρχηγός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available