Χειροτονήθηκε ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος στο Φανάρι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας 5 Μαρτίου 2017, τελέστηκε η εις Επίσκοπο χειροτονία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου Ζαχαρή, Ηγουμένου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Της Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των μελών της Ιεράς Συνόδου. Μετά την απόλυση, τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως αγωνισαμένων και τελειωσθέντων, καθώς και λιτάνευση των ιερών εικόνων προεξάρχοντος του Πατριάρχη.

Την ελληνική κυβέρνηση στο Φανάρι εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε στα γενόμενα από το σύνθρονο δίπλα ακριβώς στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στον κ. Κατρούγκαλο απεδόθησαν οι προβλεπόμενες τιμές και φιλοφρονήσεις του Πατριαρχικού Πρωτοκόλλου.

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» το Σαββατοκύριακο 25-26 Φεβρουαρίου η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχαρή, Επίσκοπο με τον ψιλό τίτλο Ευκαρπίας, έπειτα από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο νέος Επίσκοπος είναι ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Κατάγεται από το Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαληνδρά, ενώ διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Λύχνος» της Μητρόπολης Πατρών.

Επίσης, υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και ως Σχολαρχεύων της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Τυγχάνει ενταγμένος στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους και είναι πνευματικό ανάστημα του προηγούμενου της Μονής και συγγραφέα Βασιλείου Γοντικάκη.

Διαδέχθηκε στη Μονή Χρυσοβαλάντου το έτος 2013 τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία, ο οποίος υπηρέτησε από τη θέση του ηγουμενεύοντος από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ιερόθεος αναμένεται αν αφιχθεί στον ιερό ναό της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 7 η ώρα το εσπέρας, όπου θα χοροστατήσει κατά την Β Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Την Κυριακή 12 Μαρτίου θα προεξάρχει ως Επίσκοπος της Θείας Λειτουργίας στον ναό της Οσίας Ειρήνης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Terrace on the Park.

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία από τον ιερόν άμβωνα του Πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «η Ορθόδοξος Εκκλησία, ιδιαιτέρως σήμερον, κατά τους δυσοιώνους τούτους καιρούς –κατά τους οποίους εψύγη η αγάπη των πολλών και φωναί πολλαί και ποικίλαι διαλαλούνται και διαδίδονται- δίδει καθ᾿ ημέραν, διά του θεοπνεύστου λόγου και της κενωτικής και θυσιαστικής διακονίας αυτής, μαρτυρίαν αληθείας.

Οφείλει δε να επισημανθεί ιδιαιτέρως ότι ο διαπρύσιος βιωματικώς προασπιστής της αναλλοιώτου ταύτης Ορθοδόξου Αληθείας πανίερος Οικουμενικός Θρόνος διακηρύττει την σωτηριώδη Ορθόδοξον αλήθειαν μετά φωνής ισχυράς εν μέσω ενός κόσμου απορουμένου και της ανασφαλούς και προσκεκολλημένης εις τα γήινα και μάταια συγχρόνου ανθρωπότητος. Κηρύττει και διαλαλεί ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία δίδει διεξόδους και σώζει».

Σε άλλο σημείο, ο Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος είπε πως «παρακολουθούμεν, λοιπόν, οι Ορθόδοξοι με απορίαν, δέος και έκπληξιν καθημερινώς τραγικά γεγονότα, εμφανιζόμενα ‘νέα ευαγγέλια’ -αποκυήματα ιδεολογιών ή ιδεοληψιών- και τους ποικιλωνύμους ‘σωτήρας’ – φορείς, υποστηρικτάς και πρεσβευτάς αυτών, οι οποίοι, ως έτεροι διάττοντες αστέρες, ταχέως εκ των πραγμάτων διαψεύδονται. Παρακολουθούμεν, εις πάντα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, έκθαμβοι την προσπάθειαν του ανθρώπου να ‘αυτονομηθή’, να δημιουργήση δηλαδή ίδιον νόμον, αντίθετον προς τον Λόγον του Θεού.

Παρακολουθούμεν μετά συστολής και αγωνίας την καταβαλλομένην προσπάθειαν του ανθρώπου να νομιμοποιήση την ανομίαν και να εισαγάγη νεωτερικάς και κενάς απόψεις περί της καλώς ποιηθείσης υπό του Θεού εικόνος Αυτού και να διδάξη ούτω τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως τας νεωτέρας γενεάς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available