Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης: Προσπαθούμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία

Ο κ. Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.

«Ο Σύλλογός μας είναι πολύ δυναμικός και προσπαθούμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία, κάνουμε επαφές με πολιτικούς, έχουμε 8-9 δήμους που την έχουν αναγνωρίσει στον Καναδά, μεταξύ των οποίων το Τορόντο, το Κεμπέκ, το Βανκούβερ, το Markav, η Οττάβα. Προσπαθούμε και στην κεντρική κυβέρνηση, και στην γερουσία και από κει να πάει στην Βουλή». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», κ. Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.
Ο κ. Κοτσαμποϊκίδης τόνισε πως η Αδελφότητα δεν είναι ένας Σύλλογος αλλά είναι ένας… Οργανισμός που… αναπνέει στον σκοπό του που είναι να αναγνωριστεί η Γενοκτονία αλλά και που έχει πολλά και σημαντικά τμήματα που όλα μαζί δημιουργούν την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά».
Μέσα στις αρμοδιότητες της Αδελφότητας είναι «η φιλανθρωπία και ήδη έχουμε κάνει αρκετές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων που πήγαν σε παιδάκια που ήταν άρρωστα. Στις 25 Μαΐου θα έχουμε μία ακόμα φιλανθρωπική εκδήλωση τα έσοδα της οποίας θα μοιραστούν. Τα μισά θα πάνε στην Οργάνωση «Πρωτοβουλία για το παιδί» στην Βέροια για εγκαταλελειμμένα παιδιά και τα άλλα μισά θα πάνε σε έναν νεαρό που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας».
Και βέβαια μπροστά σας έχετε την 20ή Μαΐου και την εκδήλωση μνήμης. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου που στη Λέσχη της Αδελφότητας θα προβληθεί η ταινία «Η μεγάλη υπόσχεση: «Και την Κυριακή το πρωί θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια στο Pontian Memorial Monument θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, και τέλος το μεσημέρι θα γίνει η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ‘Μνήμη μου σε λένε Πόντο’», είπε ο κ. Κοτσαμποϊκίδης και στη συνέχεια αποκάλυψε πως «την Κυριακή θα δώσουν το παρών πολλοί φορείς της πολιτικής ζωής του Καναδά, το ελληνικό και κυπριακό προξενείο, πολλοί σύλλογοι, και επίσης η δική μας θεατρική ομάδα και το χορευτικό μας».

Το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Τορόντο. Φωτογραφία: www.pontostoronto.com

Και μια ο λόγος για τα προξενεία ο κ. Κοτσαμποϊκίδης μίλησε για την «πολύ καλή συνεργασία που έχουν με τα προξενεία αλλά και όλη η ελληνική Κοινότητα είναι μαζί μας και μας στηρίζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους Συλλόγους, αλλά και την κεντρική Ομοσπονδία των Ποντίων της Αμερικής, στην οποία έχουμε δύο δικά μας μέλη, από την Αδελφότητά μας. Γενικά με όλους τους συλλόγους είμαστε κοντά και με αυτούς της Ελλάδας».
Και αυτή τη σχέση με την ελληνική Κοινότητα και τις Ομοσπονδίες η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» την έχει αναπτύξει μέσα από αγώνες που έχει δώσει γιατί «στηρίζουμε κάθετι ελληνικό. Είτε είναι η Μακεδονία, είτε η Κύπρος εμείς είμαστε μπροστά. Θα πάμε, θα ενισχύσουμε και θα είμαστε δίπλα σε ό,τι έχει σχέση με Ελλάδα.
Και με Ελλάδα έχει σχέση και «η διδασκαλία της ιστορίας μας στα παιδιά που γεννιούνται εδώ. Προσπαθούμε να τους μαθαίνουμε χορευτικά, να τους κάνουμε μαθήματα του χορού μας και όχι μόνο σε παιδιά ποντιακής καταγωγής, αλλά και σε Ελληνες άλλων περιοχή ή ακόμα και σε ξένα παιδιά».

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» στις 19 Μαΐου συμπληρώνει 55 χρόνια ζωής. Οπως αναφέρει ο επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», κ. Νίκος Χριστοφορίδης «Η ημερομηνία ήταν προφητική, 19 Μαΐου 1963! Η ιδρυτική γενική συνέλευση 75 πόντιων ανδρών μπροστάρηδων αυτής της πενηντάχρονης πορείας που ξεκίνησε μέσα από ένα εστιατόριο επί της Dundas και Bay, αποτέλεσε και την απαρχή αυτού του τίμιου αγώνα που επισφραγίζεται σήμερα με το κλείσιμο πενήντα λαμπρών και πετυχημένων χρόνων από την ημερομηνία αυτή».
Από τότε έγιναν πολλά, η Αδελφότητα έκανε άλματα, έγινε ταυτόσημη με το ποντιακό αλλά και ελληνικό στοιχείο στον Καναδά «έφτιαξε τα οικονομικά της και απέκτησε δικό της κτήριο», όπως επισημαίνει ο κ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.
Και όπως τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος, κ. Νίκος Χριστοφορίδης το καινούριο ιδιόκτητο κτίριο στεγάζει:
– το πολιτιστικό στέκι της νεολαίας και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
– την ακαδημία ποδοσφαίρου
– την μοντέρνα κλασσική και ψηφιακή βιβλιοθήκη της με τους υπολογιστές
– την αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων των πολυμελών χορευτικών μας
– ελληνόγλωσσο σχολείο για παιδιά με εργαστήρι της ποντιακής διαλέκτου για όλους
– τη νέα της θεατρική ομάδα με δική της θεατρική μόνιμη σκηνή παραστάσεων
– την τράπεζα αίματος
– το πληροφοριακό κέντρο εξυπηρέτησης των μελών μας
– το κέντρο υποστήριξης μεταναστών, ευπαθών ομάδων πληθυσμού, μονογονεϊκών οικογενειών και αποκλεισμένων κοινωνικά ατόμων
– το κέντρο βοήθειας και ενημέρωσης ατόμων τρίτης ηλικίας.
– το νέο κέντρο διαλέξεων
– τα γραφεία της ψηφιακής πλέον εφημερίδας «Ποντιακή Εστία»
– Το ραδιοφωνικό σταθμό της Αδελφότητας και γιατί όχι και τηλεοπτικό σταθμό στο μέλλον.

Φωτογραφία: www.pontostoronto.com

Το Μνημείο των Ποντίων

Υπήρχαν πολλά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη συνέχιση με το όραμα του 1963 για την κατασκευή ενός μνημείου. Αυτό ήταν για να θυμηθούμε τις πολλές θυσίες του λαού μας, μεταξύ 1916 και 1923 και να θυμηθούμε τα 353.000 θύματα που έχασαν τη ζωή τους και τους επιζώντες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.
Το 1994 με τον κ. Νίκο Koτσαμποϊκίδη ως Πρόεδρο και την υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Steve Ξανθόπουλος ενήργησε ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ποντίων και πλησίασε τον τότε Δήμαρχο κ. East York Michael Prue σε ένα χορό. Η ιδέα προτάθηκε για να χτιστεί ένα μνημείο. Ο κ. Πρου ήταν ενεργός υποστηρικτής της Αδελφότητας Ποντίων και καθοδηγείται ο κ. Ξανθόπουλος από την η Αδελφότητα Ποντίων για αυτή τη διαδικασία.
Η διαδικασία ήταν μεγάλη με πολλά μέλη να βοηθούν με τη συγκέντρωση χρημάτων, το σχεδιασμό και την κατασκευή του Μνημείου των Ποντίων.
Ο κ. Ξανθόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως ο ίδιος εκπροσώπησε την Ενωση σε πολλές συνεδριάσεις στα συμβούλια του East York. Η έγκριση έγινε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου East York στις 2 Ιουνίου 1997. Η τοποθέτηση ενός Μνημείου ως μνημόσυνο για τους Ελληνες στο East York Civic Centre. Οι συστάσεις της Επιτροπής Διοίκησης και Λειτουργίας περιλαμβάνουν: (1) τη θέση του μνημείου (2) τη λεκτική διατύπωση του μνημείου (3) η δημιουργία ενός ταμείου για τη συνεχή συντήρηση του μνημείου.
Η Κυπριακή Κοινότητα επιτρέπει στην Αδελφότητα να χρησιμοποιεί το Community Center τους χωρίς κόστος για τη χρήση της κοινότητάς τους κέντρο χωρίς κανένα κόστος για την Αδελφότητα να φιλοξενήσει ένα χορό με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το μνημείο. Αυτό συγκέντρωσε πάνω από 6.000 δολάρια. Υπήρχαν πολλές άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και όλα τα κεφάλαια που δανείζονται στην Αδελφότητα είχαν επιστραφεί στο ακέραιο.
Η επίσημη παρουσίαση του μνημείου έγινε στις 19 του Μάη του 2000 με πολλά σημερινά μέλη της κοινότητας. Ηταν μια σημαντική ημέρα, όχι μόνο για την Αδελφότητα Ποντίων, αλλά για όλα τα Ελληνικά Ομογενειακά Σωματεία Ποντίων σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, η Αδελφότητα Ποντίων διοργανώνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου για να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Oι υπηρεσίες της Αδελφότητας
Η Αδελφότητα ως μη κερδοσκοπικό σωματείο προσφέρει στην Κοινότητα της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο πολλαπλές υπηρεσίες με τα διάφορα τμήματα διοργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες για κάθε ηλικία. Με σεβασμό στην τρίτη ηλικία και με το βλέμμα στο μέλλον προσπαθούμε να κληροδοτήσουμε στα νέα παιδιά τα ποντιακά ιδεώδη αξίες και αρχές. Πολλαπλά πολιτιστικά τμήματα πλαισιώνονται από τους εθελοντές και τα μέλη της Αδελφότητάς μας.

Τα Χορευτικά Συγκροτήματα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο
Τα χορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας Ποντίων έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην συνέχιση και ανάδειξη αυτής της πλούσιας εκφραστικής παράδοσης. Σήμερα τα χορευτικά τμήματα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Αδελφότητας και έναν από του θεμέλιους λίθους της. Πολλά από τα νεαρά μέλη έχουν μάθει την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του Πόντου μέσω του χορού. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια η αφοσίωση των αμέτρητων χορευτών και χοροδιδασκάλων της Αδελφότητας Ποντίων, έχει οικοδομήσει μια φήμη αριστείας. Αυτή η δέσμευση στην καλλιτεχνική και πολιτιστική αριστεία αποδείχθηκε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλο τον Καναδά, τις ΗΠΑ, και την Ελλάδα. Τα χορευτικά αντιπροσωπεύουν το εκπληκτικό πάθος, την αστείρευτη δύναμη και ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στην Αδελφότητα διδάσκονται δωρεάν οι παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί μας, συνοδεία των παραδοσιακών μας οργάνων λύρας και νταουλιού. Λειτουργούν τμήματα για κάθε ηλικία, αρχαρίων και προχωρημένων.

Ο κ. Χρήστος Κοτσαμποϊκίδης.

Μουσική
Τέλη του 2015 η Αδελφότητα ίδρυσε τη σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας σε μόνιμη βάση, με δάσκαλο τον βιρτουόζο στη λύρα Λέζο Ιωαννίδη.

Λυράρηδες: Γιάννης Θεοφιλακτίδης, Ανέστης Κεραμιδόπουλος, Μιλτιάδης Καραμανλίδης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Κοτσαμποϊκίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Παρασκευάς Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Νίκος Πετρίδης, Τριαντάφυλλος Τσαχουρίδης, Γιώργος Τσιλφίδης, Ιωάννης Τσορακλίδης, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιάννης Ξανθόπουλος

Νταουλτζήδες: Γεώργος Θεοφιλακτίδης, Βασίλης Λουκανίδης, Γεώργος Μιχαηλίδης

Tραγουδιστές και Μουσικοί:
Γεώργος Παπαδόπουλος, Θανάσσης Παπαδόπουλος, Κώστας Τσιλφίδης

Μουσικοί
Αναστάσιος Ακριτίδης (Κιθάρα), Λεΐ Κλαϊν (Κιθάρα), Κώστας Κωνσταντινίδης (Πλήκτρα), Θέμης Μισαηλίδης (Κιθάρα), Κώστας Ναρλίδης (Μπουζούκι), Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Ντραμς), Αντώνης Παπαδόπουλος (Ντραμς), Νίκος Ζαρομιτίδης (Ακορντεόν)

Γυναικείο Τμήμα «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Το Γυναικείο Τμήμα της Αδελφότητας ιδρύθηκε το 1974. Η σταδιακή μεγέθυνση της Αδελφότητας και των δραστηριοτήτων της αύξησε σημαντικά τον φόρτο εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής. Συνεπώς το Γυναικείο Τμήμα συνέδραμε και συνδράμει στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης προς την Εκτελεστική Επιτροπή συμβάλλοντας στην οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων της Αδελφότητας. Ο κύριος σκοπός του Γυναικείου Συλλόγου «Μέριμνα» είναι η προσφορά φιλανθρωπικής βοήθειας σε συνεργασία με φιλανθρωπικούς οργανισμούς όπως το Νοσοκομείο Παίδων Τορόντο, το Καναδικό Ινστιτούτο για Τυφλούς, και τα λοιπά, καθώς και η στήριξη άπορων οικογενειών. To Γυναικείο τμήμα έχει διοργανώσει ετήσιες χοροεσπερίδες, φιλανθρωπικό τσάι για εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ψάλσιμο καλάντων Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, καθώς και την παροχή βοήθειας σε τυχόν άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εκτελεστική Επιτροπή. Το γυναικείο τμήμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αδελφότητας Ποντίων και έχει συμβάλει ιδιαίτερα στις πολλές επιτυχίες του Συλλόγου.

Βιβλιοθήκη
Προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες στα μέλη για χρήση υπολογιστών με πρόσβαση στο Internet, Wi-Fi, καθώς και το Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint). Εξερευνήστε τους τίτλους της Βιβλιοθήκης και ζητήστε ψηφιακή αναπαραγωγή από τους εθελοντές.

Στοιχεία επικοινωνίας
WebSite: www.pontostoronto.com
Email: brotherhoodpontion@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available