Χριστούγεννα στο χιονισμένο Αγιο Ορος και τη Μονή Βατοπεδίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Μία μοναδική πνευματική εμπειρία έζησαν οι φιλοξενούμενοι και οι επισκέπτες της Μονής Βατοπεδίου, στο χιονισμένο Αγιο Όρος.

Το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ολονύκτια αγρυπνία για την εορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το αγιορείτικο ημερολόγιο.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν δημιουργήσει έναν λευκό κλοιό γύρω από την Αθωνική Χερσόνησο. Σε ορισμένες περιοχές του Αγίου Ορους το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο, πολλές Μονές είχαν αποκλειστεί και οι δρόμοι είχαν κλείσει.

Παρά την κακοκαιρία, το χιόνι, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη θαλασσοταραχή, που απέτρεψαν πολλούς προσκυνητές από την παρουσία τους, οι αρμονικές ψαλμωδίες των πατέρων κατάφεραν να ανάγουν τις ψυχές των παρευρεθέντων σε κλίμα ευλάβειας και κατανύξεως.

Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων παρέστη και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Κωνσταντίνος Δήμτσας, με μέλη της ακολουθίας του. Στην πανηγυρική τράπεζα που ακολούθησε, ο καθηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μίλησε για τη σημασία των Χριστουγέννων στη ζωή των πιστών.

Τόνισε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά Χάριν Θεό. Αυτήν την υψηλή κλήση που έχει ο άνθρωπος για τη θέωσή του έχει λησμονήσει ο σύγχρονος άνθρωπος γι’ αυτό δυστυχεί και αστοχεί στη ζωή του.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε τον γέροντα για την ευκαιρία που του δόθηκε να εορτάσει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου και αναφέρθηκε στην πνευματική προσφορά του Αγίου Όρους στη χώρα και την αρωγή που έδειξαν οι Μονές και οι αδελφότητες, όπως το Βατοπέδι, στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό τα χρόνια της κρίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available