Χωρίς εκπροσώπηση Ελλάδα και Κύπρος στην κηδεία του πρώην προέδρου Μπους

(AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία πλήθους ηγετών και εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη η κηδεία του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους.

Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, της Ελλάδας και της Κύπρου δεν μερίμνησαν να στείλουν εκπροσώπους στην κηδεία αυτού του τόσο σημαντικού πολιτικού άνδρα.

Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα δεν εξέδωσε καν συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ενώ «σιγή ασυρμάτου» παρατηρήθηκε και από τον επίσημο λογαριασμό του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τουίτερ – το οποίο πάντως ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κατά κόρον, σχολιάζοντας άλλα ζητήματα, πολλές φορές ήσσονος σημασίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μπορεί μεν να μην μετέβη στην Ουάσιγκτον για την κηδεία ή να μην έστειλε εκπρόσωπό του, αλλά τουλάχιστον χθες το πρωί υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Μπους, που άνοιξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

«Η πολιτική και η δέσμευσή του στα ιδανικά και τις αξίες, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς της παγκόσμιας Ιστορίας, κατέδειξαν ότι η ηγεσία συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη. Ηταν ένας σεβαστός ηγέτης που οδήγησε τον Κόσμο σε μια νέα εποχή με πραγματισμό, αφοσίωση και ακεραιτότητα. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απέστειλε την Δευτέρα συλλυπητήριο μήνυμα «για την εκδημία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένεια του εκλιπόντος».

Κατά την κηδεία του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους την Τετάρτη στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Κάρολος, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available