Χωρίς το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του θα είναι η Εκκλησία των Σκοπίων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο σε συνάντησή τους στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, εν μέσω της συζήτησης για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, 31 Αυγούστου, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην εισηγητική του ομιλία στην πρόσφατη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου ανά την υφήλιο, πως η λύση που θα δοθεί για την Εκκλησία των Σκοπίων δεν θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο αυτού. Απευθυνόμενος στους Μητροπολίτες της Μακεδονίας, οι οποίοι ανήκουν στις Νέες Χώρες, είπε ότι οι Ιερότατοι Αγιοι Αδελφοί που υπηρετούν στο χώρο της Μακεδονίας να μεταφέρουν το μήνυμα του Πατριάρχου στο ποίμνιό τους.

Οι Μητροπολίτες άκουσαν με ανακούφιση την ανακοίνωση αυτή του Πατριάρχη καθότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που εκχώρησε η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις Μητροπόλεις τους. Ηδη στην Κατερίνη έχουν αναρτηθεί στους δρόμους φωτογραφίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την επιγραφή «ανεπιθύμητος».

Σημειώνεται ότι θα εκδοθεί και σχετικό ανακοινωθέν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο θα τονίζεται αυτό που ακριβώς ανέφερε ο Πατριάρχης στη Σύναξη των Ιεραρχών, ότι δεν θα υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έχουν επίσημα ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναγνωρίσει την Εκκλησία τους.

Αναφορικά με το ζήτημα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους του είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα προχωρήσουμε με τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας. Ανέφερε στον Πατριάρχη κ. Κύριλλο πως έχουμε καιρό ακόμα διότι υπάρχουν διαδικασίες και κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου ότι υπάρχουν αρκετοί αρχιερείς προσκείμενοι στο Πατριαρχείο της Μόσχας οι οποίοι έχουν δηλώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι θα το αναγνωρίσουν και θα υπαχθούν σ’ αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Φιλάρετος έχει ασκήσει Εκκλητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά επίσης υπάρχουν και περί τους εβδομήντα αρχιερείς των οποίων θα πρέπει να τακτοποιηθεί η κανονικότητα και η αναγνώρισή τους.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος πρότεινε τη θέσπιση κάποιας επιτροπής ή και Σύναξης να μελετήσει το θέμα, πλην όμως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν άφησε κανένα περιθώριο αλλά του είπε ότι το ζήτημα έχει αποφασισθεί και θα δοθεί η Αυτοκεφαλία.

Φέρεται να είπε μάλιστα του Πατριάρχη Κυρίλλου ότι ούτε εκείνος, αλλά ούτε και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μπορούν να πάνε στην Ουκρανία, οπότε πώς θα συμβάλλουν στη λύση; Κι ακόμα, ούτε καν η μερίδα που πρόσκειται σε εκείνους δεν τους μνημονεύει.

Απάντησε ο Μόσχας κ. Κύριλλος πως εμείς τους έχουμε πει να μην μας μνημονεύουν για να μην ερεθίζεται ο λαός.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια καλούσε το Πατριαρχείο Μόσχας να επιλύσουν το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, πλην όμως δεν ανταποκρινόταν η Μόσχα. Τονίζεται ότι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το προνόμιο και δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Εκκλησία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πρέπει να ιδωθούν και οι απειλές που άρχισε να εξακοντίζει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο οποίος λειτουργεί ως υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας περί δημιουργίας σχίσματος και τα παρεμφερή.

Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος επικαλέσθηκε μάλιστα και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεχνώντας ότι τον Ιούνιο του 2016 επιχείρησε να «τορπιλίσει» τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία συνήλθε στην Κρήτη, ενώ απείχε την τελευταία στιγμή συμπαρασύροντας και άλλες τρεις Εκκλησίες.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος την τελευταία ημέρα της Σύναξης της Ιεραρχίας του Θρόνου έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκεκριμένα, έπειτα από την ομιλία του Μητροπολίτη Γέροντος Πριγκιποννήσων κ. Δημητρίου, η οποία διαπραγματεύθηκε το θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Εκκλησιαστικές του Επαρχίες στο Εξωτερικό», κάνοντας μάλιστα αναφορά στα εσχάτως λεγόμενα στην Αμερική περί Αυτοκεφαλίας και τόνισε ότι «ελύπησαν την Μητέρα Εκκλησία», έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά πως «ευτυχώς που είναι η Εκκλησία της Αμερικής με το Πατριαρχείο, έχει μία οντότητα και την σέβονται όλοι. Είναι προνόμιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να είναι Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι και η κεντρική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι κατά τόπους αυτοδιοικήσεις των πολιτειών εκτιμούν και σέβονται την Εκκλησία της Αμερικής επειδή ακριβώς είναι υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available