Ωδή στον ανθρωπισμό

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μέσα στις ώρες της καταστροφής και της αγωνίας που βίωσε η Αττική την 23η Ιουλίου του 2018, με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις φλόγες όχι για να σώσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα ή τις περιουσίες τους, αλλά απλά για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους τους οποίους δεν γνώριζαν καν.

Ηταν άνθρωποι που επέδειξαν αυτοθυσία και αυταπάρνηση, που τίμησαν τις έννοιες και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, πέφτοντας μέσα στις φλόγες. Κάποιοι από αυτούς, τρεις συγκεκριμένα, δεν ήταν καν Ελληνες, ήταν μετανάστες στην Ελλάδα, ζούσαν και εργάζονταν στην γενέτειρα για χρόνια, και είχαν αναγνωρίσει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα τους.

Ολο το βράδυ της 23ης Ιουλίου, ο 50χρονος Αιγύπτιος Ελ Χαΐμι Εμάντ, ο 46χρονος συμπατριώτης του Ιμπραχίμ Μούσα Μαχμούντ και ο 35χρονος Αλβανός Τζέκα Γκάνι επέδειξαν πρωτοφανή ηρωισμό και μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους ψαράδες έσωσαν δεκάδες ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Αψηφώντας τον κίνδυνο και την κούραση χρησιμοποίησαν ακατάπαυστα τις βάρκες για να μεταφέρουν τους πυροπαθείς σε ασφαλή μέρη.

Με λίγα λόγια, σε μια εποχή που ο ατομικισμός και η εσωστρέφεια κυριαρχούν, οι τρεις τους έδειξαν σε όλους τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος. Οι ίδιοι μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα που πέρασε από την καταστροφή στο Μάτι δεν θέλησαν να εξαργυρώσουν τον ηρωισμό τους, δεν επεδίωξαν τη δημοσιότητα, δεν θέλησαν να «διαφημίσουν» την πράξη τους.

Τους τρεις αυτούς μετανάστες, η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν τους ξέχασε και ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις πράξεις τους τους απέδωσε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είναι μια πράξη που εκτός από τους τρεις ήρωες τιμά παράλληλα και την ίδια την γενέτειρα, αφού δείχνει ότι παρά τους περίεργους καιρούς που βιώνουμε, έννοιες και αξίες όπως ο ανθρωπισμός, που τιμήθηκαν και αποθεώθηκαν στην Ελλάδα ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, εξακολουθούν να τυγχάνουν σεβασμού και αναγνώρισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available