Υπογραφές ομογενών για ακύρωση σχεδιαζόμενης κατάτμησης Σόμεντι ως 7 Σεπτεμβρίου

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μεγάλο βάρος δίνει η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ στην συγκέντρωση υπογραφών από τους ομογενείς με σκοπό την ακύρωση της σχεδιαζόμενης κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας του Σόμεντι (Λαβάλ), περιοχής με έντονο ελληνικό στοιχείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», εκπνέει η σχετική προθεσμία για την συγκέντρωση υπογραφών. Οι Έλληνες εκλογείς του Σόμεντι που θέλουν να εκφράσουν την αντίρρηση τους στο σχέδιο της Επιτροπής Εκλογών της επαρχίας Κεμπέκ μπορούν:

– Να προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς Τιμίου Σταυρού και Αγίου Νικολάου όπου υπάρχουν έντυπα, στην αγγλική και γαλλική γλώσσα. Επίσης, υπογραφές συγκεντρώνονται και στο περιφερειακό γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας στο Λαβάλ.

– Να υπογράφουν ηλεκτρονικά σε σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην διεύθυνση: https://www.assnat.qc.ca/en/exprimez-votre-opinion/petition/Petition-6835/index.html (για την αγγλική γλώσσα).

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης έχει επισημάνει ότι τυχόν διαχωρισμός της εκλογικής περιφέρειας θα αποδυναμώσει την φωνή των Ελλήνων του Σόμεντι και την δυνατότητα πολιτικής επιρροής τους.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί το εξής παράδοξο: Οι δυο ελληνικές εκκλησίες της περιοχής, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση η μια από την άλλη, αν τελικώς υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της αλλαγής ορίων, θα βρεθούν σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στηρίζουν και οι βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ Γκι Γιουλέτ (εκλέγεται στο Σόμεντι) και Μονίκ Σοβέ (εκλέγεται στην γειτονική περιφέρεια του Φάμπρ που, επίσης, επηρεάζεται).

Διατυπώνοντας, παράλληλα, την άποψη ότι ο διαχωρισμός της εκλογικής περιφέρειας δεν συνάδει με την ανάγκη διατήρησης της χωροταξικής, δημογραφικής και κοινωνικής ενότητας της περιοχής.
Μέχρι στιγμής, σημαντικός αριθμός ομογενών έχουν υπογράψει τα έντυπα που υπάρχουν στους δυο Ιερούς Ναούς του Σόμεντι ενώ χαμηλή είναι η κίνηση στην διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς έως το απόγευμα της Τετάρτης οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί δεν ξεπερνούσαν τις 20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available