Όπερα για τη “γέννηση της Αφροδίτης στα Κούκλια

Αφίσα για την πρεμιέρα της όπερας "Η γέννηση της Θεάς Αφροδίτης".

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη Όπερα “Η γέννηση της Θεάς Αφροδίτης” η οποία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, στις 6 Ιουλίου στις 20:00 το βράδυ, στο Ιερό Αφροδίτης στα Κούκλια, σύμφωνα με τον συνθέτη Πόλυ Χαραλάμπους.

Το έργο στηρίζεται στην Κοσμογονία του Ησίοδου, που παρουσιάζει την Δημιουργία του κόσμου.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το κοινοτικό συμβούλιο Κουκλιών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων Κουκλιών και η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αειμνήστου Jacqueline Καραγιώργη.

Σύμφωνα με την Πράξη Α’ ο Ουρανός, γιος και άντρας της Γαίας από φόβο να μην χάσει την εξουσία, στέλνει όλα τα παιδιά που γεννά η γυναίκα στα σκοτεινά Τάρταρα.

Η μάνα Γαία κλαίει και παρακαλεί τον Ουρανό, να την αφήσει να βλέπει και να χαίρεται τα παιδιά της όμως αυτό δεν γίνεται.

Έτσι η Γαία, αποφασίζει, σύμφωνα με την Πράξη Α’ να πάει στα Τάρταρα και να ζητήσει από τα παιδιά της να την βοηθήσουν στο σχέδιο της και να ευνουχίσουν τον πατέρα τους για να μην κάνει άλλα παιδιά τα οποία θα ρίχνει στα Τάρταρα.

Τα παιδιά της συνέχισε, από φόβο αρνούνται αλλά ο μικρότερος γιός ο Κρόνος αποφασίζει να την βοηθήσει. Ετσι συνεχίζει η ανακοίνωση σε μια στιγμή που η Γαία και ο Ουρανός βρίσκονται στο κρεβάτι, ο Κρόνος ευνουχίζει τον Ουρανό αποκόπτοντας του τα αιδοία τα οποία ρίχνει στην θάλασσα. Αυτά πέφτουν στην θάλασσα της Πάφου στην Παλαίπαφο και από το σπέρμα τους γεννιέται η Θεά Αφροδίτη.

Επιπρόσθετα στην Β Πράξη’ εμφανίζεται η Αφροδίτη την οποία στολίζουν οι τρεις αδερφές “ΩΡΕΣ” κόρες του ΔΙΑ και της Θέτιδας.Μετά από μια άρια ο Δίας σαν ο άρχοντας Θεός καλωσορίζει την Αφροδίτη σαν ισότιμη θεά στον Όλυμπο.Το έργο διαρκεί περίπου 2 ώρες και 30’ λεπτά με διάλειμμα. Μετά την Πράξη Β’ ακολουθεί το φινάλε, στο οποίοι οι κύριοι σολίστ υμνούν τους γεννήτορες και δημιουργούς των πάντων.

Η εκδήλωση εκτιμούν οι διοργανωτές θα αποτελέσει μοναδική μυσταγωγία στον ιστορικό χώρο του Ιερού Αφροδίτης στα Κούκλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available