«Οχι» της κυβέρνησης σε εκβιασμούς των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Νέα κρίση σοβεί στην Παιδεία μετά την ηχηρή απόρριψη των αντιπροτάσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων από την Κυβέρνηση.(Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς η κυβέρνηση, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως όσο είναι έτοιμη να επιδείξει καλή διάθεση για ένα δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είναι αποφασισμένη να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην εκπαίδευση.

Νωρίτερα, η διυπουργική επιτροπή, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέτασε και απέρριψε την αντιπρόταση των εκπαιδευτικών για εφαρμογή πίστωσης στα μέτρα του εξορθολογισμού, ώστε να επιστραφούν στους επηρεαζόμενους οι απαλλαγές που θα τους αποκοπούν. Αμέσως μετά, η Κυβέρνηση απέστειλε σχετική επιστολή στις συντεχνίες, με την οποία τις ενημέρωνε για την απόρριψη της πρότασής τους.

Σε γραπτή δήλωσή της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου καλεί τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο ουσίας για τα μεγάλα θέματα της παιδείας.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, χωρίς καμιά διάθεση περαιτέρω όξυνσης του κλίματος που επιδιώκουν να προκαλέσουν κάποιοι στον χώρο της Παιδείας, επιθυμεί να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής της Διυπουργικής Επιτροπής (επισυνάπτεται) η οποία καταγράφει με πλήρη τεκμηρίωση το γιατί δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή η πρόταση της μίας εκ των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για την ακατανόητη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατ’ επανάληψη έχουν υποχωρήσει απ’ όσα έχουν συνομολογηθεί στις 27 Ιουλίου, στις 23 Αυγούστου και όσα προσφάτως έχουν συμφωνηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των εκπαιδευτικών Κινήσεων που συνθέτουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απολύτως σεβαστές. Πλην όμως το κόστος δεν μπορεί να το επωμιστούν οι δεκάδες χιλιάδες των μαθητών, οι γονείς και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Καταληκτικά, η Κυβέρνηση επιθυμεί για πολλοστή φορά να επαναλάβει τη θέση όπως αποτυπώνεται και στην επιστολή της Διυπουργικής Επιτροπής:

α) «Η Κυβέρνηση όσο είναι έτοιμη να επιδείξει καλή διάθεση για ένα δημιουργικό διάλογο, άλλο τόσο είναι αποφασισμένη να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να έχουμε τα εκπαιδευτικά και μαθησιακά αποτελέσματα που προσδοκεί η κοινωνία και που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην κατατάσσεται πλέον η Κύπρος στις τελευταίες θέσεις των διεθνών αξιολογήσεων».

β) «Σεβόμενοι τις όποιες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς που επιχειρούνται σε βάρος των χιλιάδων μαθητών και γενικότερα της κοινωνίας, τονίζοντας πως με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα προστατεύσει την παιδεία του τόπου και το δημόσιο συμφέρον.»

γ) «Για ύστατη φορά, καλούμε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τιμώντας τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 να οδηγηθούμε σε ένα διάλογο ουσίας για τα μεγάλα θέματα της παιδείας».\

Απαντούν με απεργιακά μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ ετοιμάζονται για δυναμικά μέτρα συμπεριλαμβανομένων και των απεργιακών. Για το πότε θα εφαρμοστούν απεργιακά, ή/και άλλα μέτρα είναι κάτι το οποίο αναμενόταν να αποφασιστεί κατά τη χθεσινοβραδινή κοινή συνεδρία των οργανώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available