x

Κοινωνία

100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού

ΑΘΗΝΑ. Εναν αιώνα από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής συνδιοργάνωσαν εκδήλωση που έφερε στην επικαιρότητα μνήμες, δημιούργησε ερωτήματα για το μέλλον, αλλά και αυτοκριτική της ελληνικής στάσης όλα αυτά τα χρόνια να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία.

Δεν ήταν μία κομματική εκδήλωση, εξ ου και το μεγάλο της ενδιαφέρον και αξία, καθώς τον κύριο λόγο είχαν οι εκπρόσωποι των απογόνων των ξεριζωμένων Ελλήνων, Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών.

Ειδικότερα, το οργανωμένο όσο και προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, κατήγγειλε η Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Επισήμανε όμως και τη σιωπή που επικράτησε στη συνέχεια της Γενοκτονίας και για περίπου 70 χρόνια στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, την απαγόρευση που επέβαλε αρχικά στην ταινία του αλησμόνητου Νίκου Κούνδουρου «1922».

Στις καινοτομίες που έφεραν μαζί τους στο νέο τους σπίτι οι ξεριζωμένοι, αναφέρθηκε ο Αντώνης Οραήλογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων. Εθεσε μάλιστα μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Δίπλα στις ημερομηνίες μνήμης και τιμής της Ποντιακής Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, να καθιερωθεί και Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού της Ανατολής, για τη δικαίωση της ψυχής τους και της ιστορικής μνήμης.

Αποψη του ακροατηρίου στην εκδήλωση που έγινε στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου της ΝΔ στο Μοσχάτο. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ / ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του ο Aριστείδης Χρυσόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, παρατήρησε ότι τα γεγονότα στη Θράκη παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, καλωσόρισε δε, την κυβερνητική απόφαση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Υπενθύμισε δε, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα και παντού, ότι περί τους 250.000 με 300.000 Θρακιώτες αποδεκατίσθηκαν και περί τους 240.000 σκορπίστηκαν, κυρίως στη Μακεδονία, μετά τη Συνθήκη των Μουδανιών.

Τον ιστορικό αναθεωρητισμό στηλίτευσε, τέλος, ο Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ζητώντας να ακολουθηθεί ο δρόμος του αγώνα αντί εκείνου της λήθης. Συγκίνησε τους ακροατές όταν για να δείξει την προσφυγιά των Ποντίων, είπε: «Ο παππούς μου γεννήθηκε στη Τραπεζούντα, ο μπαμπάς μου στον Καύκασο, εγώ στο Καζακστάν και τα παιδιά μου στην Ελλάδα. Ακόμη δεύτερη γενιά δεν γεννήθηκε στον ίδιο τόπο μέχρι σήμερα». «Μοχθούμε να διασφαλίσουμε τη θέση που δικαιούνται οι Πόντιοι στην Ελλάδα και δεν χωράει μιζέρια».

Πριν τους ομιλητές, στον χαιρετισμό του ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ανέφερε: «Εχω κι εγώ ρίζες από τη Σμύρνη. Η μητέρα του αείμνηστου παππού μου, Παύλου Μαρινάκη, Χρυσαυγή, ήταν στην Καταστροφή της Σμύρνης. Ηταν μια από τους χιλιάδες Ελληνες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την Ελλάδα και την έννοια της πατρίδας μέσα στην ψυχή τους περισσότερο από κάθε άλλον, γιατί έχουν δύο πατρίδες. Εκείνη που τους στέρησαν και εκείνη που βρήκαν», επισημάνθηκε από τον γραμματέα.

Οπως και η Πίστη Κρυσταλλίδου, γραμματέας της Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, η οποία αναφέρθηκε στον παππού της που ήρθε στην Πτολεμαΐδα από την Ανατολική Θράκη, με ένα αμπέλι στις αποσκευές του… και πως η ίδια βαπτίστηκε στην κολυμβήθρα που είχαν φέρει από την παλιά τους πατρίδα.

Από τη δική του πλευρά, ο Πάνος Σταθόπουλος, διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανέδειξε το δίπολο, «τιμή και μνήμη». Δηλαδή, τιμή και μνήμη για όλους εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν ανυπόφορα, που βασανίστηκαν, που εξαφανίστηκαν…

Ακολούθησε η προσέγγιση των ιστορικών, με τον Αντώνη Κλάψη, επίκουρο καθηγητή, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να υπογραμμίζει εν πρώτοις ότι οι Ελληνες είχαν μάθει να ζουν σε μια πιο ευρύτερη περιοχή στις δύο πλευρές του Αιγαίου επί 3.000 χρόνια και αυτό σταμάτησε με την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών συνέβαλε εν τέλει στην εθνική ομοιογένεια. Ζήτησε δε, από το ακροατήριο να αναλογισθεί τι θα είχε συμβεί αν είχε παραμείνει μουσουλμανικός πληθυσμός στη Δυτική Μακεδονία. Θα είχε δημιουργηθεί ένα Κόσοβο στις περιοχές μας πλησίον των βορείων συνόρων μας, ανέφερε. Εν κατακλείδι, οι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη δεν έχουν ανάγκη από ένα μνημόσυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η θετική αναψηλάφηση του παρελθόντος, του τι πήγε λάθος, ποια η συμβολή των ανθρώπων αυτών στη σύγχρονη Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» φέτος τον χειμώνα όταν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις λόγω των πολύ υψηλών τιμών της Eνέργειας, προειδοποίησε η Συνομοσπονδία του NHS κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρο» κίνδυνο θανάτου λόγω του κρύου στα σπίτια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας