x

ΑΠΟΨΕΙΣ

100 χρόνια χωρίς Μικρασία 1922-2021

Κύριε Διευθυντά,
Εφέτος το σωτήριο 2021, η Εθνική Μνημοσύνη έχει σταθεί από μήνες έξω από τα σύνορα της τωρινής Ελλάδος.
Σεμνή, λιτή έχει απολησμονηθεί πέρα απ’ τη θάλασσα του Αιγαίου. Εκεί τα κύματά του σβήνουν όλο παράπονο στις ακτές της Αιολίας, της Ιωνίας και του Πόντου σχηματίζουν με λευκούς αφρούς ένα ορόσημο 1922. Πριν τριάντα τρεις αιώνες σ’ αυτόν εδώ τον τόπο γοργοτάξιδα καράβια έφεραν απ’ την απέναντι στεριά μια φυλή νέα κι ωραία με χαμογελαστά και στοχαστικά μάτια, που γύρευε τόπο γαλήνης και κλήρο ζωής. Εφθασαν οι πρώτοι Ελληνες στ’ ακρογιαλιά της Μικρασίας, με τους θεούς και τους ήρωές τους, αναζητώντας πατρίδα νέα, για να φυτέψουν τα τρυφερά βλαστάρια του πρώτου ελληνικού πολιτισμού που έφεραν μαζί τους από τη Μητροπολιτική Ελλάδα, που σε λίγο σάρωνε ρωμαλέο και ασυμβίβαστο το κύμα της δωρικής καθόδου. Ετσι γεννήθηκε το κοινό των Ιώνων, η αλυσίδα των αποικιών του Πόντου, η Δωρική Εξάπολις κατόπιν. Εδώ για πρώτη φορά ο ανθρώπινος νους ψήλωσε και γύρεψε να βρει τα μυστικά του κόσμου. Εδώ πρωτογεννήθηκε η επιστήμη. Εδώ έλαμψαν οι τέχνες.
Οι Ιωνες πρωτομίλησαν για κόσμο, μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, έφτιαξαν το ελληνικό αλφάβητο, έκοψαν τα πρώτα νομίσματα. Κι όταν στο 1821 θ’ αντηχήσουν ξέφρενα τα καμπαναριά στη Μητροπολιτική Ελλάδα, η Μικρασία θα σκιρτήσει. Με σμυρνέικα μπαρουτόβολα άρχισε ο Αγώνας στην Πελοπόννησο και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας το κέντησαν Σμυρνιοπούλες. Στις 28 Ιουλίου 1919 υπογραφόταν από τους πρωθυπουργούς Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας και Ελλάδος η Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ήταν πραγματικότης. Αλλά η συμφορά δεν ήταν μακριά. Η πολιτική μεταβολή με την αλλαγή της κυβερνήσεως, τα κομματικά πάθη, ο εθνοκτόνος διχασμός έσκισαν το αέρινο φόρεμα του μικρασιατικού ονείρου, βυθίζοντας την πατρίδα στην πιο μεγάλη καταστροφή του Ελληνισμού.
Το 1922 κάτω από τα ερείπια των ονείρων και των ελπίδων μας, θύματα των άνομων συμφερόντων των μεγάλων και του εθνικού διχασμού τάφηκαν 1.000.000 Ελληνες. Σήμερα 100 χρόνια μετά, στρέφουμε τη σκέψη σ’ αυτόν τον κυνηγημένο, τον βασανισμένο, Ελληνισμό της Ανατολής. 1.500.000! 100 χρόνια Μικρασία. Επέτειος οδύνης. Όμως, οι μεγάλες χαρές και οι μεγάλες συμφορές είναι για τα μεγάλα έθνη.

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.