x

ΑΠΟΨΕΙΣ

100 χρόνια χωρίς Μικρασία 1922-2021

Κύριε Διευθυντά,
Εφέτος το σωτήριο 2021, η Εθνική Μνημοσύνη έχει σταθεί από μήνες έξω από τα σύνορα της τωρινής Ελλάδος.
Σεμνή, λιτή έχει απολησμονηθεί πέρα απ’ τη θάλασσα του Αιγαίου. Εκεί τα κύματά του σβήνουν όλο παράπονο στις ακτές της Αιολίας, της Ιωνίας και του Πόντου σχηματίζουν με λευκούς αφρούς ένα ορόσημο 1922. Πριν τριάντα τρεις αιώνες σ’ αυτόν εδώ τον τόπο γοργοτάξιδα καράβια έφεραν απ’ την απέναντι στεριά μια φυλή νέα κι ωραία με χαμογελαστά και στοχαστικά μάτια, που γύρευε τόπο γαλήνης και κλήρο ζωής. Εφθασαν οι πρώτοι Ελληνες στ’ ακρογιαλιά της Μικρασίας, με τους θεούς και τους ήρωές τους, αναζητώντας πατρίδα νέα, για να φυτέψουν τα τρυφερά βλαστάρια του πρώτου ελληνικού πολιτισμού που έφεραν μαζί τους από τη Μητροπολιτική Ελλάδα, που σε λίγο σάρωνε ρωμαλέο και ασυμβίβαστο το κύμα της δωρικής καθόδου. Ετσι γεννήθηκε το κοινό των Ιώνων, η αλυσίδα των αποικιών του Πόντου, η Δωρική Εξάπολις κατόπιν. Εδώ για πρώτη φορά ο ανθρώπινος νους ψήλωσε και γύρεψε να βρει τα μυστικά του κόσμου. Εδώ πρωτογεννήθηκε η επιστήμη. Εδώ έλαμψαν οι τέχνες.
Οι Ιωνες πρωτομίλησαν για κόσμο, μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, έφτιαξαν το ελληνικό αλφάβητο, έκοψαν τα πρώτα νομίσματα. Κι όταν στο 1821 θ’ αντηχήσουν ξέφρενα τα καμπαναριά στη Μητροπολιτική Ελλάδα, η Μικρασία θα σκιρτήσει. Με σμυρνέικα μπαρουτόβολα άρχισε ο Αγώνας στην Πελοπόννησο και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας το κέντησαν Σμυρνιοπούλες. Στις 28 Ιουλίου 1919 υπογραφόταν από τους πρωθυπουργούς Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας και Ελλάδος η Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ήταν πραγματικότης. Αλλά η συμφορά δεν ήταν μακριά. Η πολιτική μεταβολή με την αλλαγή της κυβερνήσεως, τα κομματικά πάθη, ο εθνοκτόνος διχασμός έσκισαν το αέρινο φόρεμα του μικρασιατικού ονείρου, βυθίζοντας την πατρίδα στην πιο μεγάλη καταστροφή του Ελληνισμού.
Το 1922 κάτω από τα ερείπια των ονείρων και των ελπίδων μας, θύματα των άνομων συμφερόντων των μεγάλων και του εθνικού διχασμού τάφηκαν 1.000.000 Ελληνες. Σήμερα 100 χρόνια μετά, στρέφουμε τη σκέψη σ’ αυτόν τον κυνηγημένο, τον βασανισμένο, Ελληνισμό της Ανατολής. 1.500.000! 100 χρόνια Μικρασία. Επέτειος οδύνης. Όμως, οι μεγάλες χαρές και οι μεγάλες συμφορές είναι για τα μεγάλα έθνη.

Κώστας Στούπης
Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας