100Mentors: Πρότυπα και ευκαιρίες στους νέους

Ο Γιώργος Νικολετάκης.

Της Αριας Σωκράτους.

«Διαπιστώνουμε ότι τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας τις λαμβάνουμε τυχαία. Το σύνηθες είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και αποφασίζουμε στα δεκαοκτώ μας με πολύ λίγη πληροφόρηση χωρίς τα απαραίτητα ανοίγματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να κάνουμε μια αρκετά συνειδητοποιημένη επιλογή», υποστηρίζει ο Γιώργος Νικολετάκης, ιδρυτής και εμπνευστής της πολυβραβευμένης πλατφόρμας 100 Mentors.

Το βιογραφικό του κ. Νικολετάκη είναι άκρως εντυπωσιακό. Yπότροφος του Fulbright Foundation, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας, και άλλων δέκα ιδρυμάτων και οργανισμών. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, στο Columbia University και στο OSU.

Εχει εργαστεί ερευνητικά και διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Columbia, στις Εξαγορές & Συγχωνεύσεις (Μ&Αs) για ενεργειακές μελέτες σε ΗΠΑ, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε θέσεις Finance και Logistics σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Κίνα.

Με τη δεκαμελή ομάδα του έχει κερδίσει το London Business School Founder Award και το Deloitte Institute of Innovation and Entrepreneurship Prize, στο Λονδίνο, ενώ είναι επίσης ο ιδρυτής του National Hellenic Student Association -του μεγαλύτερου ελληνικού ακαδημαϊκού οργανισμού της Αμερικής.

 Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της πλατφόρμας 100Mentors;

«Διαπιστώσαμε από την πορεία μας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι αρκετά τυχαίες. Ουσιαστικά ο στόχος μας είναι να δώσουμε ένα άνοιγμα ευκαιριών σε ανθρώπους οι οποίοι δεν θα είχαν υπό κανονικές συνθήκες τη δυνατότητα να γνωρίσουν ανθρώπους πρότυπα στις περιοχές τις οποίες ζουν. Είναι μια προσπάθεια εκδημοκράτησης της πληροφορίας και της γνώσης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε 20 χώρες.

Οι συνεργάτες μας είναι partner schools και πανεπιστήμια. Εχουμε συνεργασίες με εταιρείες και με πανεπιστήμια τα οποία ουσιαστικά οι μαθητές και οι φοιτητές βλέπουν τους ανθρώπους πρότυπα με τους οποίους μπορεί να ταυτιστούν και να δουν τον εαυτό τους σε πέντε ή δέκα χρόνια από σήμερα. Συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα  πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης,  του Καναδά όπως το UCL, Oxford, Cambridge, Harvard, Columbia, MIT και κοινότητες μεντόρων από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική, κοινότητες μεντόρων από Στάνφορντ, Χάρβαρντ και με κοινότητες πανεπιστημίων του Καναδά όπως το University of British Columbia. Επίσης, αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με πάνω από 120 διεθνή σχολεία, τα οποία είναι τα καλύτερα στις χώρες τους».

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, δεδομένου πως υπάρχει ένας αιτητής, ο οποίος δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να κάνει, αγνοεί τα δυνατά του σημεία και χρειάζεται βοήθεια. Πώς τον βοηθάτε σε αυτό;

«Εμείς επιτρέπουμε στον αιτητή συστηματικά και σε ένα ασφαλές περιβάλλον να συναντήσει ανθρώπους πρότυπα εις το πολλαπλάσιο από ό,τι θα μπορούσε να συναντήσει στην πραγματική του ζωή και κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους. Επίσης, προτείνουμε την κατεύθυνση για την πορεία τους. Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε συμβουλές σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο.

Κυρίως εξυπηρετούμε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά σε όλο τον κόσμο και πανεπιστήμια τα οποία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για  career services. Οι μαθητές και οι φοιτητές τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν συγκεκριμένα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν και αναλόγως με το προφίλ τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και τους στόχους τους βλέπουμε ποιοι τομείς τους ενδιαφέρουν. Συγκεντρώνονται οι πληροφορίες και προτείνονται συγκεκριμένες θεματικές στους καθηγητές. Μια κλασική περίπτωση είναι ότι κάθε βδομάδα γίνονται μία ή δύο συνεδρίες σε επίπεδο τάξης.

Οι φοιτητές συναντάνε ανθρώπους τους οποίους έχουν επιλέξει και σύμφωνα με τις προτάσεις για τις θεματικές διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα, στο οποίο δίνεται μια λίστα είτε στους μαθητές και φοιτητές είτε στους διαχειριστές, με τις οποίες επιλέγουν τους μέντορές τους.

Αφού βρουν μέντορες που μπορεί να είναι από την άλλη άκρη του κόσμου, από ένα συγκεκριμένο τμήμα που τους ενδιαφέρει, τότε μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν μια ατζέντα. Ουσιαστικά όλο αυτό γίνεται on demand και ο κάθε χρήστης μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Στις συνεδρίες που γίνονται σε επίπεδο τάξης, οι μαθητές έχουν προκαθορίσει και ποιος θα τους μιλήσει και τι θα ρωτήσουν. Κάθε συνεδρία μπαίνει στη βιβλιοθήκη των βίντεο που έχει κάθε σχολείο. Αυτή είναι μια εμπειρία που προσφέρουν τα κορυφαία σχολεία στον Κόσμο και τα πανεπιστήμια και είναι κάτι το οποίο δίνει πολύ μεγάλη αξία σε επίπεδο είτε ενός μαθήματος είτε για επαγγελματικό και ακαδημαϊκό προσανατολισμό».

Ποια είναι τα πιο δύσκολα σημεία επιλογής ενός πανεπιστημίου ή μιας εταιρείας που θέλει να επιλέξει ένα υποψήφιο φοιτητή ή εργαζόμενο;

«Το δύσκολο είναι να βρουν ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν μόνο τα τυπικά κριτήρια αλλά τους ενδιαφέρει να κάνουν κάτι παραπάνω από μια καλή εντύπωση, να χτίσουν μια σχέση με την εταιρεία ή το πανεπιστήμιο. Τα πολύ καλά πανεπιστήμια και εταιρείες δεν θέλουν να βρουν ένα άνθρωπο που απλά κάνει ευκαιριακά μια αίτηση αλλά τους ενδιαφέρει να βρουν κάποιον ο οποίος έχει ένα ευγενές ενδιαφέρον για μια εταιρεία, για το περιβάλλον της και όχι απλώς για την περιγραφή της δουλειάς.

Η προσέγγισή τους είναι πιο ολιστική και τους ενδιαφέρει οι άνθρωποι να έχουν πιο πολιτική προσέγγιση παρά μια απλή τεχνοκρατική προσέγγιση. Οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν πολύ πιο εύκολα δουλειά από ό,τι άλλαζαν παλιότερα. Ενας νέος σήμερα θα αλλάξει δουλειά τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές. Το 100Mentors είναι προνομιακός χώρος για εταιρείες και πανεπιστήμια που ψάχνουν για ανθρώπους που δεν κάνουν απλώς μια αίτηση αλλά για ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να ταυτιστούν. Ψάχνουν για ανθρώπους, όχι για ρόλους».

 Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με την εμπειρία σας;

«Σίγουρα είναι τα τεχνοκρατικά επαγγέλματα . Οι εταιρείες ζητούν μια προσέγγιση η οποία συνδυάζει ένα τεχνικό υπόβαθρο με ένα θεωρητικό. Βλέπουμε ανθρώπους με υπόβαθρο ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίοι αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις σε τεχνοκρατικές εταιρείες, που έχουν βέβαια εμπλουτίσει τις γνώσεις τους με μαθήματα τεχνικής φύσεως τα οποία είναι απαραίτητα στη δουλειά τους. Ενας υποψήφιος δεν πρέπει να περιορίσει τον εαυτό του στα στενά όρια του αντικειμένου που έχει σπουδάσει. Για μας είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να δεις συνδυαστικές δυνατότητες που σε βοηθούν να λειτουργήσεις σε πολλά και διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα».

Πώς καθορίζεται το αντίτιμο το οποίο καλούνται να καταβάλουν οι υποψήφιοι;

«Οι περισσότεροι φοιτητές το κάνουν μέσα από τη συνεργασία που έχουν με το σχολείο τους. Για τους ίδιους είναι δωρεάν ή κάποιες φορές επιλέγεται ένα ελάχιστο κόστος. Η πλατφόρμα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε το σχολείο να πληρώνει ένα σταθερό ποσό το οποίο είναι 100 ευρώ το μήνα για τη χρήση του software που τους εξασφαλίζει την πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα μεντόρων σε όλο τον Κόσμο».

Πώς βλέπετε τους 100mentors σε δέκα χρόνια από σήμερα;

«Να υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό αλλά να έχουμε ένα εύρος σχολείων και μαθητών πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικά. Θέλουμε να είμαστε ακόμα και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη και το σημείο αναφοράς των μαθητών. Επιδιώκουμε τον φιλόδοξο στόχο του ενός εκατομμυρίου μαθητών και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τον τρόπο σκέψης τους».

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *