x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

108η επέτειος από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα», το μυστικό της επιτυχίας του

01 Απριλίου 2023
Αντώνης Η. Διαματάρης, Σύμβουλος Εκδοσης

Το πιο βασανιστικό θέμα που αντιμετωπίσαμε καθώς μελετούσαμε την μείωση των έντυπων εκδόσεων της εφημερίδας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την διασφάλιση του μέλλοντός της, ήταν η ιστορία της.

Και σήμερα, στην 108η επέτειο από την ίδρυσή της, η ιστορία της απλώνει ένα μεγάλο πέπλο θαυμασμού και ευγνωμοσύνης σε όλους, αλλά κυρίως πάνω στις γενιές εκείνες που την ίδρυσαν και την διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού μέχρι τώρα.

Ηταν, όμως, τελικά αυτό το γεγονός, η μακρά ιστορική πορεία προσφοράς της που μας οδήγησε στη λήψη των δύσκολων εκείνων αποφάσεων που διασφαλίζουν την συνέχιση της αποστολής της.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο Κόσμος άλλαξε ριζικά από την Μεγάλη Παρασκευή, 2 Απριλίου, του 1915, που ιδρύθηκε ο «Εθνικός Κήρυκας», τότε που ο νεοφερμένος Ελληνας μετανάστης, λάτρης του Ελευθερίου Βενιζέλου, πλημμύρισε τους δυτικούς 26 Δρόμους, μεταξύ 6ης και 7ης Λεωφόρου στο Μανχάταν για να καλωσορίσει την νέα εφημερίδα.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει σταθερό ανά τις δεκαετίες είναι η συνέχιση του  αισθήματος του χρέους που εμφύσησε ο Πέτρος Τατάνης, ο ιδρυτής του, στο δημιούργημά του απέναντι στην Κοινότητά μας και που με τα χρόνια εμπεδώθηκε ακόμα περισσότερο.

Πώς μεταφράζεται στην πράξη το αίσθημα του χρέους;

Είναι το χρέος για διαρκή αγώνα, για την κατά το δυνατόν διασφάλιση των εθνικών χαρακτηριστικών μας, όπως γλώσσα, θρησκεία, ιστορία, πολιτισμός και υπέρ της ασφάλειας της γενέτειράς μας.

Είναι η συμβολή της εφημερίδας στη χάραξη της πορείας της Ομογένειας. Είναι η λειτουργία της ως μέσο ελέγχου και φωνή διαμαρτυρίας.

Ο ρόλος μιας εφημερίδας της αλλοδαπής δεν είναι ο ίδιος με τον συνηθισμένο ρόλο μιας εφημερίδας σε μια χώρα.

Ο ρόλος της εφημερίδας στην αλλοδαπή είναι να συμπληρώνει, ακόμα και να αντικαθιστά, να αγωνίζεται καθημερινά ενάντια σε μεγάλες αντιξοότητες για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Και την ίδια στιγμή, παράλληλα να λειτουργεί ως μια συνηθισμένη επιχείρηση που πρέπει να ισοσκελίσει, τουλάχιστον, τα έσοδά της με τα έξοδά της.

Ετσι είδε λοιπόν ο «Εθνικός Κήρυκας» την αποστολή του από την ίδρυσή του μέχρι τώρα.

Σαν κάτι χρήσιμο, σαν κάτι απαραίτητο, σαν κάτι πάνω και πέρα από τον εαυτό του: ως ένα όργανο στην υπηρεσία του Ελληνισμού.

Βέβαια, οι καιροί έρχονται και παρέρχονται.

Το νέο αντικαθιστά το παλιό. Αυτό, όμως, ισχύει ως προς την μηχανική πλευρά των πραγμάτων, όπως την τεχνολογία. Οχι ως προς την ανθρώπινη φύση και τις ανάγκες. Αυτά παραμένουν περίπου σταθερά.

Η τεχνολογία λοιπόν της έκδοσης και διανομής των εφημερίδων άλλαξε κατά επαναστατικό τρόπο τα 108 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του «Εθνικού Κήρυκα». Σίγουρα ο αείμνηστος Τατάνης και η ομάδα του δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί την τεχνολογία που χρησιμοποιεί σήμερα η εφημερίδα του για την έκδοσή της και για την κυκλοφορία της, διά μέσου της ιστοσελίδας της στα πέρατα της Οικουμένης.

Οπως κι εμείς δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε τη νέα τεχνολογία, το Chat -GTP- που εμφανίστηκε και που θα ανατρέψει ξανά τον τρόπο της ζωής μας.

O «E.K.» θα επιβιώσει και μετά τις επερχόμενες αλλαγές, αν συνεχίσει να αγκαλιάζει, να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, να αλλάζει με αυτές, αλλά και παραμένοντας σταθερός σε ένα πράγμα: στην αποστολή του.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εχω την απεριόριστη τιμή να γιορτάζω μαζί σας, με τους πολύτιμους συνεργάτες μου και τα παιδιά μου, που τώρα πια με πλαισιώνουν, την 108η επέτειο από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα».

Σας παρακαλώ δεχτείτε, για μια ακόμα φορά, ένα τεράστιο «ευχαριστώ» από τα βάθη της καρδιάς μας για την εμπιστοσύνη σας στην εφημερίδα σας, τον «Εθνικό Κήρυκα».

Αντώνης Η. Διαματάρης

Σύμβουλος Εκδοσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ