x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

109η επέτειος ιδρύσεως του «Εθνικού Κήρυκα»

Γιορτάζουμε την 2α Απριλίου ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ελληνισμού της Αμερικής. Την 109η επέτειο από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα». Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή. Είναι η πραγματικότητα.

Ηταν Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου του 1915. Ο δρόμος μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας, στους δυτικούς 26ους Δρόμους του Μανχάταν, μεταξύ της 6ης και της 7ης Λεωφόρου -εκεί τριγύρω ζούσαν τότε οι Ελληνες- είχε γεμίσει από κόσμο που περίμενε με λαχτάρα και αγωνία να δει τη νέα, μοντέρνα, εφημερίδα. Την εφημερίδα που κυκλοφορούσε για να στηρίξει τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τα πρώτα φύλλα που τυπώθηκαν στο ιδιόκτητο πιεστήριο της εφημερίδας, έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς: O ιδρυτής του, Πέτρος Τατάνης, από την Αμαλιάδα, και οι συνεργάτες του πέτυχαν τον μεγάλο τους στόχο.

Να εντυπωσιάσει η εφημερίδα τους αναγνώστες της!

Η εφημερίδα αυτή πατούσε σε τόσο γερά πόδια, που ήταν σαφές από την πρώτη ματιά ότι ήρθε για να μείνει, σε αντίθεση με τις τόσες άλλες εφημερίδες που άνοιξαν και έκλεισαν.

Ποιος όμως, με πρώτο τον 29χρονο τότε ιδιοκτήτη του, έμπορο Πέτρο Τατάνη, θα μπορούσε να φανταστεί ότι το δημιούργημά του, θα ζούσε 109 χρόνια; Χρόνια που σημαδεύτηκαν από οικονομικές κρίσεις, από πολέμους, από επαναστατικές αλλαγές στην τεχνολογία;

Και, επιπλέον, πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν να φανταστεί ότι το δημιούργημά του θα γινόταν μια από τις εγκυρότερες εφημερίδας στην ελληνική γλώσσα -ομογενειακή εφημερίδα διεθνούς επιπέδου-, ότι θα εξέδιδε μια καταπληκτική αγγλόφωνη έκδοση για τις ανάγκες των γεννημένων στην Αμερική παιδιών των μεταναστών και ότι θα διέθετε δυο καλαίσθητους, έγκυρους ιστότοπους που θα έφερναν την φωνή της Ομογένειας και της εφημερίδας σε όλο τον Πλανήτη, παντού όπου υπάρχει Ελληνισμός;

Οτι θα είχε το κεντρικό της γραφείο στην Αστόρια και συνεργάτες στην Βοστώνη και την Φλόριδα, πολυπληθές γραφείο στην Αθήνα, συνεργάτες στην Τρίπολη και την Κύπρο;

Πώς;

Ηταν ανθρωπίνως αδύνατο.

Ολα αυτά βέβαια έγιναν δυνατά χάρη σ’ εκείνον, τον Πέτρο Τατάνη και στις χιλιάδες συνεργατών της εφημερίδας σε αυτά τα 109 χρόνια. Πάνω στους ώμους τους πατάμε μέχρι σήμερα.

Αλλά, βέβαια, ο «Εθνικός Κήρυκας» αντλεί τη δύναμή του, υπάρχει χάρη στην υποστήριξη των αναγνωστών και των διαφημιστών του.

Και μας στηρίζετε γιατί γνωρίζετε ότι αυτή η εφημερίδα, υπηρετεί με πάθος, με ήθος, με εγκυρότητα και τιμιότητα τους αναγνώστες της.

Είναι πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα η σχέση εμπιστοσύνης που συνδέει αυτή την εφημερίδα με τους αναγνώστες της. Είναι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έκανε δυνατό τον σημερινό εορτασμό της 109ης επετείου του.

Είναι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έκανε δυνατό αυτό το φαινόμενο, τον «Εθνικό Κήρυκα».

Αδέλφια αναγνώστες,

Εκ μέρους της οικογένειάς μου και των συνεργατών μου, σας εκφράζω μέσα από την ψυχή μου τις ευχαριστίες μου για την υποστήριξή σας και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε με το ίδιο πάθος, την εντιμότητα και την αφοσίωση, όπως μέχρι τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 15 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, εκατομμύρια Αμερικανοί, συγκεκριμένα 157,5 εκατομμύρια, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ