Κινητοποίηση Δωδεκανησίων υπέρ του Κέντρου Παιδείας «Ρόδος»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρωτοβουλία της ηγεσίας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας να συγκαλέσει ανήμερα της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων διευρυμένη σύσκεψη για τη διάσωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ρόδος» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ έδωσε ήδη τους πρώτους καρπούς. Οι Δωδεκανήσιοι και οι φίλοι τους μετά την ομιλία του Ηλία Τομάζου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», εξέπληξαν την ομήγυρη με τις δωρεές τους. Το εν λόγω Κέντρο, όπως έχει αποκαλύψει ο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρωτοβουλία της ηγεσίας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας να συγκαλέσει ανήμερα της Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων διευρυμένη σύσκεψη για τη διάσωση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ρόδος» στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ έδωσε ήδη τους πρώτους καρπούς. Οι Δωδεκανήσιοι και οι φίλοι τους μετά την ομιλία του Ηλία Τομάζου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», εξέπληξαν την ομήγυρη με τις δωρεές τους.
Το εν λόγω Κέντρο, όπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» (βλέπε «Ε.Κ.» 20ης Δεκεμβρίου 2012 ή κάνε κλικ στο http://www.ekirikas.com/article/113107) τέθηκε σε κίνδυνο μετά την αλλαγή του προέδρου του Πανεπιστημίου του Ροντ Αϊλαντ, ο οποίος απείλησε ότι θα βάλει τις μπουλντόζες στο υπό ανέγερση Κέντρο εάν δεν συγκεντρωθούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία.
Μετά τα διαβήματα της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» στον κυβερνήτη του Ροντ Αϊλαντ και της άμεσης επέμβασής της δόθηκε παράταση τριών μηνών. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» πρέπει να συγκεντρώσει μέχρι και την 1η Απριλίου το συγκεκριμένο ποσό.
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως που συγκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κωακό Σπίτι στην Αστόρια συγκεντρώθηκε το ποσό των $16.500 το οποίο προέρχεται από ιδιώτες και όχι από τα ταμεία των φορέων των οποίων ηγούνται οι δωρητές. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Θεολόγος Τηλιακός και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης, προσέφεραν πέντε χιλιάδες έκαστος, ενώ ο νυν πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης δύο χιλιάδες δολάρια. Ο Γιάννης Κουρδιστός (πρώην πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας), ο Νίκος Αθανασιάδης (πρόεδρος του Συλλόγου Κασσίων), ο Ντίνος Ράλλης (πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης) και ο Αλέκος Ρωμαίος (πρόεδρος των Τηλίων) προσέφεραν χίλια δολάρια έκαστος, ενώ ο Γεώργιος Κίτσιος (πρόεδρος του Ταμείου Ελληνοπαίδων) προσέφερε πεντακόσια δολάρια.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν ξεκίνησε με τη δωρεά των $16.500 πρώτων δολαρίων και τόνισε ότι αυτό αποτελεί μόνο την αρχή.
Οι σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα και θα προτείνουν να προσφέρουν πενήντα χιλιάδες δολάρια ούτως ώστε να γίνουν ανάδοχοι μιας αίθουσας διδασκαλίας, ούτως ώστε το υπό ανέγερση Κέντρο Ελληνικής Παιδείας «Ρόδος» να φέρει τα ονόματα όλων των νησιών.
Η ολομέλεια υιοθέτησε την πρόταση της πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ματίνας Κουτσού όπως διοργανώσουν ερανικές εκδηλώσεις και όπως κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα εκδώσουν ειδικό λαχείο και όπως όλα τα έσοδα από την εκδήλωση που θα διοργανώσουν στις 10 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» θα τα διαθέσουν για τη διάσωση του Κέντρου Παιδείας «Ρόδος».
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως αναβίωσαν το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, ενώ ο π. Αναστάσιος Πουράκης, ο οποίος ανέπεμψε και την προσευχή, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και τόνισε ότι η γλώσσα προϋπήρχε και αποτέλεσε το όχημα για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να συγκαλέσουν αυτή τη σύσκεψη και τόνισε ότι η Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων θα τιμηθεί στις 17 Φεβρουαρίου με την εκδήλωση που θα διοργανώσουν μαζί με άλλους φορείς στο Κεφαλονίτικο Σπίτι και με ομιλητή τον καθηγητή Πάνο Γεωργόπουλο. Στις 7 Μαρτίου, ανήμερα της εορτής της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου θα διοργανώσουν διάλεξη με την Σοφία Χατζηδημητρίου, η οποία θα έρθει από την Κάρπαθο, ενώ την Κυριακή 10 Μαρτίου θα διοργανώσουν τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Αγιο Δημήτριο της Ατόριας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» Ηλίας Τομάζος αναφέρθηκε στο ανακύψαν πρόβλημα και τόνισε ότι είναι ο μόνος φορέας πέραν του υπουργείου Αμύνας που εξασφάλισε το δικαίωμα χρήσης της γης έναντι ενός δολαρίου τον χρόνο για πέντε αιώνες.
Τόνισε ότι το έργο έχει ξεκινήσει και σύντομα αναμένεται να ρίξουν το πάτωμα του δευτέρου ορόφου και ότι μέχρι στιγμής έχουν ήδη ξοδέψει επτακόσιες χιλιάδες δολάρια. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Ρόδος» που περιλαμβάνει το υπαίθριο θέατρο και του παρεκκλησίου επ’ ονόματι του Ευαγγελιστή Λουκά και εξήγησε τους λόγους της υπάρξεως του ναού στο ίδιο συγκρότημα.
Διευκρίνισε ότι το κέντρο χτίζεται στα πρότυπα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Μακεδονία» στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και το οποίο στοίχισε $700.000. Το έργο αυτό μελετήθηκε από την αρμόδια αρχή του Πανεπιστημίου «Florida Atlantic University» και κοστολογήθηκε στα $12.385.000.
«Αυτό οφείλεται στην αγάπη, στον ενθουσιασμό και στη γενναιοδωρία των ομογενών του Κονέκτικατ και κατ’ επέκταση της Αμερικής. Ετσι ξεκίνησε και η ανέγερση του Κέντρου Παιδείας ‘Ρόδος’ και δεν πρόκειται ποτέ να ξοδέψουμε δύο εκατομμύρια που ζητά το Πανεπιστήμιο», επεσήμανε ο κ. Τομάζος.
Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο των αρχών του Πανεπιστημίου, είπε ότι ήταν άδικο και ότι δεν τους έδινε τα χρονικά περιθώρια να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γενναιοδωρία των ομογενών θα κάνει και πάλι τη διαφορά.
Για την ονομασία του Κέντρου, είπε ότι έχει τον συμβολισμό της διότι η ίδια, το όνομα της ίδιας της πολιτείας, εμπνεύστηκε από το νησί της Ρόδου, την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα οράματά του στη μετατροπή τού υπό ανέγερση Κέντρου σε κέντρο προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Δωδεκανήσου.
Τέλος, κάλεσε τους Συλλόγους να γίνουν ανάδοχοι, ούτως ώστε κάθε αίθουσα να φέρει το όνομα του νησιού και να περικλείει την Ιστορία και τον Πολιτισμό του.
Μετά την ομιλία του κ. Τομάζου ακολούθησαν ερωτήσεις και συζητήσεις για τον ρόλο του κέντρου και το ανακύψαν ζήτημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available