Συνεχίζεται για τρίτο χρόνο η αναστάτωση στην κοινότητα του Σολτ Λέικ Σίτι

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως προκύπτει από καινούργια τεκμήρια, επιστολές και πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα» αναφορικά με τις μεθοδεύσεις διάσπασης της κοινότητας στα δύο, με

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως προκύπτει από καινούργια τεκμήρια, επιστολές και πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα» αναφορικά με τις μεθοδεύσεις διάσπασης της κοινότητας στα δύο, με υποκινητή τον Μητροπολίτη Ησαΐα και συνεργούς τους δύο ιερείς Μιχάλη Κουρεμέτη και Ματθαίο Γκίλμπερτ.
Η κατάσταση στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να μετατεθεί ο ιερέας Μιχαήλ Κουρεμέτης, πλην όμως ο Μητροπολίτης Ησαϊας δεν τον μεταθέτει. Σύμφωνα με τα πρακτικά του κοινοτικού συμβουλίου της 7ης Ιανουαρίου 2013, ανάμεσα στα άλλα διημείφθη και έντονη αψιμαχία μεταξύ του συμβούλου Σάκη Σακελαρίου και του π. Κουρεμέτη, ο οποίος πήρε τον π. Γκίλμπερτ και έφυγαν από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Ο πρόεδρος Δημήτρης Τσαγκάρης βγήκε έξω και κάλεσε αμφοτέρους τους ιερείς να επανέλθουν στην αίθουσα, πράγμα που έκαναν, κι ο π. Κουρεμέτης ανέπεμψε την κατακλείδα προσευχή.
Οπως προκύπτει από την επιστολή του Μητροπολίτη Ησαΐα με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2013, αρνείται να βγει στο τηλέφωνο να μιλήσει ακόμα και στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτριο Τσαγκάρη. Ο κ. Ησαΐας ανέθεσε στη γραμματέα του να πει στον κ. Τσαγκάρη ότι έως ότου σταματήσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε άτομα που μιλούν δυνατά για το Σολτ Λέικ Σίτι και παραποιούν, ηθελημένα ή αθέλητα, τα λόγια του δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Στο γράμμα του έγραψε πως «με δεδομένο ότι η κοινότητα στο Σολτ Λέικ Σίτι δεν επιδεικνύει ενότητα ή αρμονία, καθώς επίσης και η ύπαρξη ιστοσελίδας η οποία δείχνει πως η εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι ανήκει σε ιδιώτες κι όχι στον ίδιο τον Χριστό, οτιδήποτε λέγω πρέπει να εξακολουθήσει να είναι γραπτώς ως ότου οι καταστάσεις επανορθωθούν».
Στις ερωτήσεις που ηγέρθησαν στη συνεδρίαση του συμβουλίου και τις οποίες υπέβαλλαν και στον Μητροπολίτη Ησαϊα αν η κοινότητα είναι διασπασμένη σε δύο ή όχι κι αν όχι γιατί έχει δύο φιλόπτωχες αδελφότητες και δύο προϊσταμένους, τους απάντησε στην επιστολή της 11ης Ιανουαρίου 2013 πως «αναφορικά με τα τμήματα της Φιλοπτώχου ανήκουν στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα (της Αρχιεπισκοπής) η οποία είναι ανεξάρτητη οντότητα. Οι ιερείς της κοινότητας είναι απλώς σύμβουλοι. Ούτε κι εγώ ως Μητροπολίτης δεν μπορώ να υπαγορεύσω στα τμήματα της Φιλοπτώχου μέσα στην ίδια μου την Μητρόπολη».
Εγραψε ακόμα, πως «η ύπαρξη δύο προϊσταμένων είναι αυστηρώς θεολογικό και εκκλησιαστικό θέμα και είναι σε επίπεδο πνευματικής διοίκησης».
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος τόσο με την κατάσταση στη Γιούτα, όσο και στο Λιν, κι έχει διαμηνύσει στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ως ο μόνος κυρίαρχος ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να επιληφθεί, πλην όμως δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι στιγμής.
Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες το έτος 1905. Σήμερα αποτελείται από 1.300 οικογένειες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, η κοινότητα έχτισε το 1969 κι έναν δεύτερο ναό επ’ ονόματι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Holladay. Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με εκείνη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει δύο ναούς, ήτοι του Αγίου Δημητρίου και σε άλλη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.
Καθ’ υπόδειξη, το Μάρτιο του 2010 ο ναός του Προφήτη Ηλία οργανώθηκε ως ξεχωριστός θρησκευτικός οργανισμός (religious corporation) και καταχωρήθηκε επίσημα στην πολιτεία της Γιούτα χωρίς καν να ενημερωθούν τα μέλη της μέχρι της τότε Ενωμένης Κοινότητας της Αγίας Τριάδας, η οποία είχε ιδρυθεί και καταχωρηθεί στην πολιτεία της Γιούτα από το 1905.
Επίσης, το Μάρτιο του 2010 ο Μητροπολίτης Ησαϊας ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να αναγνωριστεί ο ναός του Προφήτου Ηλία ως ξεχωριστή κοινότητα και να της χορηγηθεί το επίσημο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Στις 12 Απριλίου 2010, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη Ησαϊα στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, του έγραψε ότι «λάβαμε το γράμμα σας με το οποίο ζητάτε τη χορήγηση του επίσημου καταστατικού της Αρχιεπισκοπής για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Holladay της Γιούτα, η οποία τυγχάνει κοινότητα της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Ντένβερ. Με μεγάλη χαρά σας παραχωρούμε το Επίσημο Καταστατικό στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το οποίο ισχύει αμέσως».
Στις 9 Οκτωβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Ησαϊας έστειλε γράμμα στην κοινότητα και ανακοίνωσε τη διάσπασή της σε δύο κοινότητες. Ο κ. Ησαϊας με εξασέλιδη επιστολή του έδωσε πρακτικές κατευθυντήριες για τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της διάσπασης και συγκεκριμένα πώς να διοργανωθούν δύο ξεχωριστά κοινοτικά συμβούλια, δύο Φιλόπτωχοι Αδελφότητες και γενικότερα διπλοί οργανισμοί, σχολεία, νεολαίες κ.λπ.
Στις 24 Οκτωβρίου 2010 έγινε ειδική σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Σέρατον» από ενδιαφερομένους ενορίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν τη διάσπαση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν 450 άτομα. Εγινε ψηφοφορία και το 97% τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της διατήρησης της μίας ενιαίας και αδιαίρετης κοινότητας με δύο ναούς, ήτοι της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία.
Οι ενορίτες που δεν επιθυμούσαν τη διάσπαση έστειλαν, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, επιστολή-έφεση στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής μέσω του δικηγόρου Νικόλαου Κολεσσίδη, προβάλλοντας την επιθυμία της πλειοψηφίας των ενοριτών να μην προχωρήσει η διάσπαση.
Η Επαρχιακή Σύνοδος στις 17 Μαρτίου 2011 συζήτησε το θέμα της έφεσης και απεφάνθη «να παραμείνει η κοινότητα ενωμένη» και ότι «το εκκλησιαστικό καταστατικό που εκδόθηκε στις 12 Απριλίου 2010 θεωρείται ανεφάρμοστο και συνεπώς ανακαλείται. Ομοίως ο νομικός οργανισμός corporation- του Προφήτη Ηλία τελικώς θα διαλυθεί και δεν θα σημειωθούν ξεχωριστά ονόματα στην πολιτεία της Γιούτα για την Αγία Τριάδα και τον Προφήτη Ηλία.
Με επιστολή του με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2011, ο Μητροπολίτης Ησαϊας απέρριψε την Επαρχιακή Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο και αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση, λέγοντας ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος ποιμενάρχης στη Γιούτα, ενώ επικαλέσθηκε και ανακοινωθέν της Συνόδου 16 και 17, Μαρτίου 2011 που είχε εκδοθεί με αφορμή την κρίση που είχε δημιουργήσει ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν.
Ο κ. Ησαϊας έγραψε πως «έχετε έναν ιεράρχη, τον Μητροπολίτη του Ντένβερ» και σ’ άλλο σημείο πως «εγώ μόνο ως Μητροπολίτης Ντένβερ έχω την αποκλειστική κανονική εξουσία επί του Ορθόδοξου ποιμνίου σ’ όλη αυτή τη Μητρόπολη, που συμπεριλαμβάνει και το Σολτ Λέικ Σίτι».
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Ησαϊας «αφόρισε» Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της «Ηγεσίας των 100», καθώς επίσης και τον πατέρα ενός καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, θέτοντάς τους «εκτός Εκκλησίας» και απαγορεύοντάς τους να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, με το σκεπτικό ότι έκαναν μήνυση στο κοινοτικό συμβούλιο, ζητώντας τους να πάνε να εξομολογηθούν και να του στείλουν γράμμα μετανοίας.
Εν ω μεταξύ, έγιναν κανονικά εκλογές, επικύρωσε τα ονόματα του συμβουλίου, πλην του Γιάννη Αρμάου, επειδή έκανε δηλώσεις στον «Ε.Κ.» και επειδή ανεβάζει θέματα στην ιστοσελίδα για την κατάσταση στην κοινότητα με τίτλο takeourchurch back.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available