Απειλές και προκηρύξεις την παραμονή του συμποσίου του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα προς τους ιδιοκτήτες του κτηρίου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και οι προκηρύξεις εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσαν τους οργανωτές του Συμποσίου να το μεταφέρουν από την Αστόρια στο Μανχάταν και συγκεκριμένα στο «Μπρεχτ Φόρουμ». Το Συμπόσιο, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» στις 26 Φεβρουαρίου, είχε προγραμματιστεί προ διμήνου. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Μαρτίου, όπως ανέφεραν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα προς τους ιδιοκτήτες του κτηρίου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και οι προκηρύξεις εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσαν τους οργανωτές του Συμποσίου να το μεταφέρουν από την Αστόρια στο Μανχάταν και συγκεκριμένα στο «Μπρεχτ Φόρουμ».
Το Συμπόσιο, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» στις 26 Φεβρουαρίου, είχε προγραμματιστεί προ διμήνου. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Μαρτίου, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η διεύθυνση του κτηρίου έλαβε απειλητικά τηλεφωνήματα και πολλαπλές σοβαρές απειλές. Στις δύο περίπου τα ξημερώματα η διεύθυνση ενημέρωσε την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου ότι λόγω των απειλών δεν δύνανται να παραχωρήσουν τον χώρο για την εκδήλωση.
Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το συνέδριο βρέθηκαν σκόρπιες και τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις με τη σήμα της Χρυσής Αυγής και την ιστοσελίδα www.xaameriki.wordpress.com. Οι ίδιες αφίσες βρέθηκαν σκόρπιες και σε χώρο στο Queens College.
Οι υπεύθυνοι του συμποσίου δεν ενέδωσαν στις απειλές και λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης αποφάσισαν να μεταφέρουν την εκδήλωση στην αίθουσα «Μπρεχτ Φόρουμ» στο Μανχάταν.
Ο γενικός γραμματέας του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Βορείου Αμερικής, Ιωάννης Γραμματικός, το απόγευμα του Σαββάτου επικοινώνησε με τον «Εθνικό Κήρυκα» και αποποιήθηκε κάθε ανάμειξη της Χρυσής Αυγής με την υπόθεση.
Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε λίγες ώρες αργότερα στην ιστοσελίδα του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης http://xaamerica.com αναφέρεται ότι ο κ. Γραμματικός επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες του κτηρίου και τους διεμήνυσε «ότι οι συγκεκριμένες τοιχοκολλημένες φωτοτυπίες δεν αναρτήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή Βορείου Αμερικής».
«Η ιστοσελίδα που αναγραφόταν στη φωτοτυπία δεν είναι η επίσημη της Χρυσής Αυγής Βορείου Αμερικής, και της πειθαρχημένης ομάδας της (η επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής Βορείου Αμερικής είναι www.xaamerica.com). Η παρατιθέμενη ιστοσελίδα είναι αυτή ενός blog, το οποίο έχουν κάποια άτομα που δεν είναι μέλη μας, αλλά τους γνωρίζουν κάποια μέλη μας. Με κάθε ειλικρίνεια, τα παιδιά αυτά μας απάντησαν ότι δεν ήξεραν τίποτε για το συμβάν, κι ότι το γεγονός ότι παρατίθεται το blog τους δεν τους καθιστά υπεύθυνους για την πράξη αυτή», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.
Το Συμπόσιο
Το Συμπόσιο άνοιξε με δεκάλεπτες εισηγήσεις από τους καθηγητές Ακη Μπράτση, Δέσποινα Λαλάκη και Αχιλλέα Ακριβό, ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κουίνς Κόλετζ Δρ. Νίκος Αλεξίου.
Ο Δρ. Ακης Μπράτσης, διδάκτωρ Πολιτικής Θεωρίας στο πανεπιστήμιο του Salford της Μεγάλης Βρετανίας, ερευνητής στο London School of Economics, και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (CUNY) αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα της κρίσης και πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για διέξοδο.
H Δέσποινα Λαλάκη, καθηγήτρια στο NYU, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η ηθικολογική ερμηνεία της πολιτικής, κοινωνικής και κυρίως της οικονομικής κρίσης, μετατρέπεται σε ερμηνεία η οποία εντοπίζει τις αιτίες της στα «πολιτισμικά χαρακτηριστικά» των λαών, για παράδειγμα οι Ελληνες περιγράφονται ως «τεμπέληδες», «ανοργάνωτοι», «με προδιάθεση να παραβιάσουν τον νόμο και τους κανόνες» και τόνισε ότι δεν βοηθάει στην κατανόηση της κρίσης.
Ωστόσο, η ηθικολογική αυτή προσέγγιση κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την άσκηση εξουσίας, καθώς συσκοτίζει την πραγματικότητα και απομακρύνει την προσοχή από τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να υπερβεί αυτό το πλαίσιο συζήτησης και να διαμορφώσει ένα δημόσιο λόγο ο οποίος εξηγεί και αναλύει την κρίση στις πραγματικές της βάσεις εκθέτοντας και στηλιτεύοντας τις ευθύνες των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να προσδιορίσει την κρίση ως συστημική και να την αντιμετωπίσει σε αυτή την βάση.
Ο κ. Αχιλλέας Ακριβός, από την Αριστερή Κίνηση ΝΥ και το Queens Socialist Alternative έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των κινημάτων στη Βουλγαρία, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και για το πολιτικό αδιέξοδο στις εκλογές της Ιταλίας και τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών που δείχνουν ότι η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται και εντείνεται.
Στη συνέχεια, μίλησε για το κίνημα στη Χαλκιδική γύρω από το οικολογικό και τη γενική απεργία ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από οικονομικά μέτρα που χρειάζονται, για να βγει η χώρα από την κρίση.
Συντονιστής ήταν ο Νίκος Αλεξίου, ποιητής και καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική και πολιτική βούληση που παραθέτει η σύγχρονη και δημοκρατική Αριστερά για τη μείωση, την αποδυνάμωση, και την κατάργηση των ανισοτήτων ανάμεσα στους ανθρώπους.
Ακολούθησε συζήτηση και διάλογος, ο οποίος ήταν γεμάτος παλμό, ενθουσιασμό και πάθος και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που τον διάλογο ακολουθούσε ζωηρό χειροκρότημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available