Αρθρο Πρωθυπουργού για Ελληνισμό

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. («ΑΜΠΕ»). Με άρθρο της στο «Νέο Κόσμο» με αφορμή την παρουσία της στην επίσημη έναρξη του ελληνοαυστραλιανού Φεστιβάλ «Αντίποδες», που θα γίνει σήμερα Σάββατο, στο κέντρο της Μελβούρνης, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, αναφέρει: «Η παρουσία της Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, του πολιτειακού Πρωθυπουργού της Βικτώριας, των αρχηγών της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής αντιπολίτευσης και του δημάρχου Μελβούρνης, λέει

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. («ΑΜΠΕ»). Με άρθρο της στο «Νέο Κόσμο» με αφορμή την παρουσία της στην επίσημη έναρξη του ελληνοαυστραλιανού Φεστιβάλ «Αντίποδες», που θα γίνει σήμερα Σάββατο, στο κέντρο της Μελβούρνης, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, αναφέρει:
«Η παρουσία της Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, του πολιτειακού Πρωθυπουργού της Βικτώριας, των αρχηγών της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής αντιπολίτευσης και του δημάρχου Μελβούρνης, λέει πολλά για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Και δείχνει με τον πλέον δυνατό και ξεκάθαρο τρόπο τη βαθειά εκτίμηση που του έχει η πολιτική ηγεσία της χώρας».
Στο άρθρο της, η κ. Γκίλαρντ αναφέρει πως όταν η ίδια, μικρό παιδί έφτανε με την οικογένειά της στην Αυστραλία στη δεκαετία του ‘60, το ίδιο ακριβώς έκαναν και χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
«Εκαναν το ταξίδι σε μια νέα χώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Ηταν το ταξίδι του κουράγιου», σημειώνει. Και προσθέτει:
«Ετσι, όταν έρχομαι σε εκδηλώσεις όπως το Γλέντι της Μελβούρνης αισθάνομαι πως είμαι ανάμεσα σε φίλους. Είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι υπερήφανοι για τη νέα τους πατρίδα αλλά ποτέ δεν ξεχνούν τη χώρα της καταγωγής τους».
Η κ. Γκίλαρντ αναφέρει πως στην ιστορία της ανθρωπότητας οι Ελληνες εμπλούτισαν όποια γωνιά της γης πάτησαν. «Και η Αυστραλία δεν αποτελεί εξαίρεση», συμπληρώνει. «Οι Ελληνες με την παρουσία τους έχουν εμπλουτίσει αυτή τη χώρα σε απίστευτο βαθμό».
Η Αυστραλή Πρωθυπουργός αναφέρει πως είναι παράξενο ότι στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για εθνική ανεξαρτησία οι Ελληνες δεν είχαν ακούσει τίποτα για την Αυστραλία.
«Ενα ελληνικό βιβλίο γεωγραφίας του 1832 αναφέρει πως ‘λίγα είναι γνωστά για μια χώρα που λέγεται η Αυστραλία. Και δεν αξίζει να αναφερθεί τίποτα για αυτή τη χώρα’.
»Ευτυχώς -συνεχίζει η κ. Γκίλαρντ- πολλοί Ελληνες δεν το πίστεψαν το βιβλίο αυτό. Και αποφάσισαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, να έρθουν στην Αυστραλία και να φτιάξουν μια περήφανη κοινότητα».
Η Αυστραλή Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι σε όλες αυτές τις εντυπωσιακές δεκαετίες οι Ελληνες συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένα υπόδειγμα πολιτών, βασισμένο στον πολυπολιτισμό, το οποίο θαυμάζει ο υπόλοιπος κόσμος.
«Δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνες που καθιέρωσαν την έννοια του πολίτη, με περισσότερο ενθουσιασμό από οποιαδήποτε άλλη εθνότητα σπεύδουν να γίνουν και Αυστραλοί πολίτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα του πολυπολιτισμού να αποδίδει. Αποδίδει γιατί το κάνουμε εμείς με τον τρόπο που μοιραζόμαστε και τιμούμε όλες τις κουλτούρες. Με τον τρόπο που αγκαλιάζουμε την ανεκτικότητα. Με τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας. Με τον τρόπο που αγωνιζόμαστε για το μέλλον του έθνους μας».
«Ερχομαι στο φεστιβάλ ‘Αντίποδες’ γεμάτη ελπίδες», αναφέρει η κ. Γκίλαρντ, και συνεχίζει: «Βλέπω τους ηλικιωμένους που δημιούργησαν τόσα πολλά και τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς τους. Βλέπω τους γονείς που καθημερινά δουλεύουν σκληρά για τα παιδιά τους. Βλέπω τους εκπαιδευτικούς και τους ιερείς που κρατούν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ζωντανά. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπω τα νέα παιδιά, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Υπερήφανα Αυστραλόπουλα αλλά επίσης και πολύ υπερήφανα Ελληνόπουλα. Ποτέ δεν ξεχνούν τη χώρα της καταγωγής τους και τις θυσίες που έγιναν στο όνομά τους.
Οταν βλέπω το φως της αισιοδοξίας στα μάτια τους ξέρω πως η Αυστραλία τα κατάφερε. Η απόφασή μας να ανοίξουμε τις πόρτες μας στη μαζική μεταπολεμική μετανάστευση ήταν η μεγαλύτερη απόφασή μας στη σύγχρονη ιστορία μας. Και ήταν σωστή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available