Η Ολυμπία Δουκάκη στο ρόλο της… Ολυμπίας Δουκάκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ελαμψε» χτες το βράδυ το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών στο Μανχάταν και φώτισαν τα πρόσωπα των προσκεκλημένων από τη διάχυτη παρουσία της 82χρονης Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη, που παρέστη στην εκδήλωση για την προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή της. Πρόκειται για την ταινία «Olympia Dukakis: Undefined» του Ελληνοκυπρίου σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Χάρη Μαυρομιχάλη, η οποία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ελαμψε» χτες το βράδυ το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών στο Μανχάταν και φώτισαν τα πρόσωπα των προσκεκλημένων από τη διάχυτη παρουσία της 82χρονης Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη, που παρέστη στην εκδήλωση για την προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή της.
Πρόκειται για την ταινία «Olympia Dukakis: Undefined» του Ελληνοκυπρίου σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Χάρη Μαυρομιχάλη, η οποία παρουσιάζει τη ζωή της κας Δουκάκη ως καλλιτέχνιδας, ηθοποιού, δασκάλας της δραματικής τέχνης, γυναίκας, συντρόφου, μητέρας, μαχητή και ανθρώπου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από τα Γενικά Προξενεία Ελλάδας και Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών.
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος στο χαιρετισμό του είπε ότι η Ολυμπία Δουκάκη είναι μια μοναδική, «ισχυρή» προσωπικότητα ως «Ελληνοαμερικανίδα» ηθοποιός και «άνθρωπος με τεράστια απήχηση» και συμπλήρωσε πως «αμέσως μετά την πρόταση του Χάρη Μαυρομιχάλη και της Ανθούλας Κατσιματίδη, ένοιωσα ότι πρέπει να ενισχύσουμε το έργο με τον τρόπο μας».
Η γενική πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, τόνισε στο χαιρετισμό της, ότι «η κα Δουκάκη είναι ο άνθρωπος και η γυναίκα που μας εμπνέει να μην υποχωρούμε ποτέ κι αυτό είναι κάτι που τόσο πολύ χρειαζόμαστε τώρα και στην Κύπρο».
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου κ. Κακογιάννης.
Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας, ηθοποιός και συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ, Ανθούλα Κατσιματίδη, ανέφερε ότι «ο θαυμασμός, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η υπερηφάνεια μου για την Ολυμπία Δουκάκη, για το πάθος της για τον Ελληνισμό, ήταν αρκετά για να με πείσουν να συνεργαστώ με τον κ. Μαυρομιχάλη για την παραγωγή της ταινίας».
Η κα Δουκάκη, στο χαιρετισμό της, είπε ότι «Η ταινία έγινε, γιατί… δεν έγινε μια ταινία που ο Χάρης με προσκάλεσε να γυρίσουμε στην Κύπρο. Ανταποκρίθηκα στην πρότασή του και πήγα στην Κύπρο αλλά… η ταινία δεν έγινε. Ομως, έμεινα στο νησί για τρεις μήνες κι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία… Ιδιαίτερα να περπατάω μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους». Και συμπλήρωσε ότι «λίγο αργότερα ο Χάρης ήρθε και με βρήκε και μου είπε να γυρίσουμε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου! Και βέβαια του είπα …όχι!».
«Αυτό το ‘όχι’ -τόνισε ο κ. Μαυρομιχάλης-, έγινε ‘ναι’ μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια και πειθώ!».
Η χρόνος που απαιτήθηκε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ ξεπέρασε τα δύο χρόνια Ο κ. Μαυρομιχάλης ανέφερε στον «Ε.Κ.» ότι «νοιώθω ευλογημένος που η κα Δουκάκη με άφησε να μπω στην προσωπική της ζωή. Χρειάστηκε ενάμιση περίπου χρόνος για να μου δείξει αυτή την εμπιστοσύνη. Είναι πολύ προστατευτική όταν πρόκειται για τα παιδιά της…».
Παραγωγός της ταινίας είναι η Becky Lee Nordensten.
H κ. Κατσιματίδη επεσήμανε ότι η κ. Δουκάκη είναι «ο ορισμός του …ορισμού», της αποφασισμένης γυναίκας για κάθε έκφανση της ζωής. Γι’ αυτό και επιλέξαμε ως τίτλο του ντοκιμαντέρ το … ‘Olympia Dukakis: Undefined’».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών, ομογενείς με ενδιαφέρον στην τέχνη, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.ά.
Την εκδήλωση υποστήριξαν με την προσφορά μπουφέ το εστιατόριο «Γεύση».
Η κα Κατσιματίδη προσκάλεσε τους παρόντες και τους φίλους τους να συνεισφέρουν οικονομικά στην προώθηση της ταινίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available