Ευχές από την Αμαλιάδα για τα 98 χρόνια του «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με ένα πολύ ευγενικό ηλεκτρονικό γράμμα ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, μέσω του προέδρου του Πέτρου Παπαδάτου, έστειλε «τις θερμότερες ευχές του για τα 98 χρόνια από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας του Ελληνισμού», τονίζοντας ότι «η πόλη της Αμαλιάδας γιορτάζει με υπερηφάνεια την ημερομηνία αυτή μαζί με την εφημερίδα, αφού ο αείμνηστος Πέτρος Τατάνης έλκει από αυτόν τον τόπο την καταγωγή του».

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με ένα πολύ ευγενικό ηλεκτρονικό γράμμα ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, μέσω του προέδρου του Πέτρου Παπαδάτου, έστειλε «τις θερμότερες ευχές του για τα 98 χρόνια από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας του Ελληνισμού», τονίζοντας ότι «η πόλη της Αμαλιάδας γιορτάζει με υπερηφάνεια την ημερομηνία αυτή μαζί με την εφημερίδα, αφού ο αείμνηστος Πέτρος Τατάνης έλκει από αυτόν τον τόπο την καταγωγή του».
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2012 ήταν έτος Πέτρου Τατάνη. Του αποδόθηκαν οι οφειλόμενες τιμές από Ελλάδα και Ομογένεια. Και βέβαια μένει πάντα ενεργός ο «Ε.Κ.» για να θυμίζει τον μεγάλο αυτόν Ελληνα πατριώτη που διέθεσε την τεράστια περιουσία του για να ιδρύσει την εφημερίδα, χάνοντας όλα τα χρήματά του με το «κραχ». Αλλωστε, τα πρόσφατα γενέθλια του «Ε.Κ.», που γιόρτασε τα 98 του χρόνια την Τρίτη 2 Απριλίου, είναι στενά συνδεδεμένα με τον Πέτρο Τατάνη, καθώς ήταν αυτός που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για μία καθημερινή, ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση της Ομογένειας.
Παράλληλα, αξιοποιήθηκε και το Μέγαρο Τατάνη στην Αμαλιάδα με το Μουσείο Τύπου Απόδημου Ελληνισμού.
Ετσι, ήταν συγκινητική η ευχή του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, γενέθλιας πόλης του Πέτρου Τατάνη, που έχει τιμήσει και συνεχίζει να τον τιμάει, με το Μουσείο που έχει δημιουργήσει για τον Απόδημο Ελληνισμό, εκφράζοντας παράλληλα και ευγνωμοσύνη που πλέον με τη συμβολή του «Ε.Κ.» και των Ηλείων Αμερικής υπάρχει από τον Δεκέμβριο επιτύμβια πλάκα στον τάφο του Τατάνη στο Κοιμητήριο Σένταρ Γκρόουβ στο Φλάσινγκ.
Σε επαφή που είχαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Πέτρο Παπαδάτο, πέρα από τις ευχαριστίες της εφημερίδας για τις ευχές που έλαβε στα γενέθλιά της, συζητήθηκαν και οι ενέργειες που έκανε η πόλη της Αμαλιάδας να τιμήσει τον Πέτρο Τατάνη το 2012 που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του.
Εκεί στην όμορφη πόλη της Ηλείας υπάρχει το Μέγαρο Τατάνη, στον υπαίθριο χώρο του οποίου, το βράδυ της Κυριακής 19 Αυγούστου, συγκεντρώθηκαν ιδιαίτερα επιλεγμένοι προσκεκλημένοι με αρκετούς εκπροσώπους της Ομογένειας της Αμερικής και με τιμώμενο πρόσωπο τον σχολάρχη Γεώργιο Δολιανίτη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ομώνυμης βιβλιοθήκης, έναν άνθρωπο που έχει διασώσει αμέτρητους τίτλους εκδόσεων βιβλίων περιοδικών και εφημερίδων.
Ο Γεώργιος Δολιανίτης διέθεσε και το υλικό για την πρώτη έκθεση εντύπων και εφημερίδων των αποδήμων, υλικό που παραχώρησε στη συνέχεια για τη δημιουργία του Μουσείου Πέτρου Τατάνη, γνωστό πια και ως Μουσείο Τύπου Απόδημου Ελληνισμού. Στην ίδια εκδήλωση είχε τότε διαβαστεί και ένα συγκινητικό μήνυμα του Αντώνη Διαματάρη, ως σημερινού εκδότη της εφημερίδας, με το οποίο μετέφερε στο ακροατήριο την τόσο ζωντανή και τόσο ξεχασμένη Ελλάδα που ζει και προοδεύει μακριά από τα σύνορα της χώρας.
Στην ίδια αυγουστιάτικη εκδήλωση για τον Τατάνη χαιρετισμό είχαν απευθύνει ο δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης, η κ. Πάπας από την Ομοσπονδία Αποδήμων Ηλείων Αμερικής, ο Κώστας Κουτρουμπής από τον Σύλλογο Τορόντο, βουλευτές της Ηλείας, ενώ την εκδήλωση είχε κλείσει με τις ευχές του ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Γερμανός.
Εκτοτε το Μουσείο Τατάνη εμφανίζει σημαντική επισκεψιμότητα. Κυρίως το επισκέπτονται σχολεία, όπου γίνονται και δημοσιογραφικά εργαστήρια. Οι μαθητές «ξεναγούνται» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που εκτίθενται, ενημερώνονται για τον σκοπό του Μουσείου και την Ιστορία του Ελληνισμού της Διασποράς και βεβαίως μαθαίνουν για τον Πέτρο Τατάνη ως ιδρυτή του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι μαθητές μαθαίνουν και τις προσπάθειες των Ελλήνων της Διασποράς για μια καλύτερη ζωή, αλλά και τις αγωνίες που βίωσαν οι παλιότερες γενιές αυτών των μεταναστών.
Μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που αποτελούν σημαντική ιστορική πηγή, ταξίδεψαν στο παρελθόν και πληροφορήθηκαν για αξιόλογα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε βεβαίως ότι και στη Νέα Υόρκη η περασμένη χρονιά ήταν έτος Πέτρου Τατάνη. Και μάλιστα συνδυάστηκε με την εύρεση του τάφου του που παρέμενε χωρίς όνομα για 55 χρόνια. Ο «Ε.Κ.» φρόντισε να τοποθετηθεί επιτύμβια πλάκα με το όνομά του, στην οποία γράφει: «Πέτρος Π. Τατάνης, Ιουλίου 20, 1885, Δεκέμβριος 27 1959 Ιδρυτής/εκδότης της εφημερίδας ‘Εθνικός Κήρυξ’ από την Αμαλιάδα Ηλείας, Ελλάδας» και εκεί την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2012.
Εκεί στο κοιμητήριο, ο «Εθνικός Κήρυκας», οι Ηλείοι της Αμερικής και του Καναδά και κατ’ επέκταση η Ομογένεια τίμησαν την μνήμη του Πέτρου Τατάνη. Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν, το πρωί της Κυριακής, με το μνημόσυνο που τελέστηκε στον κατάμεστο ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, συνεχίστηκαν με το φιλολογικό μνημόσυνο το οποίο έλαβε χώρα στην κοινοτική αίθουσα «Βασίλειος και Αθανασία Καρτσώνη» και ολοκληρώθηκαν με το πρώτο τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνου στην επιτύμβια στήλη που τοποθετήθηκε πρόσφατα στον τάφο του Τατάνη στο κοιμητήριο Σένταρ Γκρόουβ στο Φλάσινγκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available