Ενθουσιασμός και συγκίνηση σε συναυλία των ιεροψαλτών Φλόριδας

TΑΜΠΑ. Ο κόσμος συνόδευε τη χορωδία στους ύμνους και τα τραγούδια, ενώ πολλοί σκούπιζαν τα δάκρυά τους από τη συγκίνηση, κατά τη συναυλία Βυζαντινής και Ελληνικής Μουσικής, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Τάμπας της Φλόριδας «Ιωάννης Κουκουζέλης». Η μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου Λακώνων Κλίαργουότερ ήταν κατάμεστη, ενώ ελλείψει περισσότερων θέσεων, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν.

TΑΜΠΑ. Ο κόσμος συνόδευε τη χορωδία στους ύμνους και τα τραγούδια, ενώ πολλοί σκούπιζαν τα δάκρυά τους από τη συγκίνηση, κατά τη συναυλία Βυζαντινής και Ελληνικής Μουσικής, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Τάμπας της Φλόριδας «Ιωάννης Κουκουζέλης».
Η μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου Λακώνων Κλίαργουότερ ήταν κατάμεστη, ενώ ελλείψει περισσότερων θέσεων, πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν.
«Το ίδιο βράδυ, αλλά και τις επόμενες μέρες, όπου βρέθηκα, όλοι μου έλεγαν ότι η φετινή συναυλία ήταν κάτι το εξαιρετικό», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» με ικανοποίηση, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, Γιώργος Πάππας, που διηύθυνε τη χορωδία.
Ηταν η 10η κατά σειρά συναυλία, με εξαίρεση πέρυσι, που δεν είχε οργανωθεί. Στη χορωδία συμμετείχαν 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 11χρονος Ανδρέας Τόμσον, του οποίου η μητέρα είναι Ελληνίδα. Ο τελευταίος είναι μαθητής του κ. Πάππα στη Βυζαντινή μουσική και έψαλε σόλο, φοιτά δε στην Ακαδημία Πλάτωνος στο Κλίαργουότερ.
Κατά το πρώτο μέρος της συναυλίας, η χορωδία έψαλε βυζαντινούς ύμνους από τις εορτές των Χριστουγέννων μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκτός από τους ύμνους με όλη τη χορωδία, δύο ιεροψάλτες, ο Βασίλης Παπαβασιλόπουλος, δάσκαλος, ο οποίος ψέλνει στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Κλίαργουότερ, και ο π. Εμμανουήλ Χατζιδάκης, έψαλαν σόλο.
Η χορωδία άρχισε το πρόγραμμά της με το Απολυτίκιο του Ιωάννη Κουκουζέλη. Ο τελευταίος είναι άγιος και σπουδαίος υμνογράφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έζησε τον 13ο-14ο αιώνα και θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μελοποιός, μετά τον Ιωάννη Δαμασκηνό.
Ο κόσμος ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα όταν ο κ. Πάππας έψαλε μόνος του στο τέλος του πρώτου μέρους, το πολύ γνωστό Βυζαντινό Κράτημα, «Τεριρέμ», αφού, προηγουμένως, μίλησε για τη σημασία του.
«Εκανα ιδιαίτερη μελέτη για το ‘Τεριρέμ’, με στοιχεία από την Ελλάδα και είδα ότι έχει βυζαντινές ρίζες από τον 7ο μ.Χ. αιώνα», είπε ο κ. Πάππας, και εξήγησε τη χρήση αυτού του «κρατήματος», όπως λέγεται στη βυζαντινή μουσική, όταν κυρίως αναμενόταν ο αυτοκράτορας στην εκκλησία. «Αυτό ψαλλόταν από όλο το χορό στο Βυζάντιο, αλλά στη συναυλία το έψαλα μόνος μου, γιατί χρειαζόταν πολλή δουλειά».
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Μουσική. Η χορωδία, με τη συνοδεία, αρμόνιου και μερικές στιγμές και μπουζουκιού, ερμήνευσε παραδοσιακά, αλλά και τραγούδια Θεοδωράκη. Η συγκίνηση στο ακροατήριο, που είχε κατακλύσει την αίθουσα ήταν μεγάλη, όταν τραγουδήθηκαν στο τέλος τα «Μήλο μου κόκκινο» και «Εχε γεια, Παναγιά…». Στο πρώτο μάλιστα τραγούδι, πολλοί από τους ακροατές σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χορεύουν, ενθουσιασμένοι, τριγύρω από τις θέσεις τους. Με επιμονή εξάλλου, ο κόσμος ζήτησε και η χορωδία επανέλαβε το τραγούδι.
Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν τη συναυλία, ο ομογενής αντιδήμαρχος του Ελληνικού Χωριού, Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο πρόεδρος του Λακωνικού Συλλόγου, Τέρυ Τσαφατίνος και αρκετοί ιερείς. Κατά την εκδήλωση, η Χορωδία τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον κ. Πάππα για το όλο έργο του.
Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών ιδρύθηκε το 2000 από τον κ. Πάππα και τον αείμνηστο Δημήτρη Κόντη, ο οποίος ήταν ιεροψάλτης στο Σικάγο και μετά τη συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε στη Φλόριδα. Μέλη, είναι ιεροψάλτες και ενδιαφερόμενοι να μάθουν τη Βυζαντινή μουσική. Οι πρόβες γίνονται κάθε εβδομάδα. Ο κ. Πάππας είναι «Αρχων Πρωτοψάλτης» της Μητρόπολης Ατλάντας και ψέλνει κάθε Κυριακή στον ιερό ναό της Αγ. Τριάδας του Κλίαργουότερ, ενώ για 15 χρόνια προηγουμένως, ήταν στην εκκλησία Αγ. Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγκς και πριν για 35 χρόνια τον Ευαγγελισμό στο Κλίβελαντ του Οχάιο. «Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιεροψαλτών», υποστήριξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available