Τραγικές στιγμές έζησαν ομογενείς της Βοστώνης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Συγκλονισμένη, λυπημένη και βαθιά προβληματισμένη είναι η Ομογένεια της Βοστώνης με τις θανατηφόρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της, το απόγευμα της Δευτέρας, στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Ενας από εκείνους που έζησε από απόσταση αναπνοής τα γεγονότα ήταν ο επιχειρηματίας Θανάσης Χαμπέρης, ο οποίος ήταν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Συγκλονισμένη, λυπημένη και βαθιά προβληματισμένη είναι η Ομογένεια της Βοστώνης με τις θανατηφόρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της, το απόγευμα της Δευτέρας, στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Ενας από εκείνους που έζησε από απόσταση αναπνοής τα γεγονότα ήταν ο επιχειρηματίας Θανάσης Χαμπέρης, ο οποίος ήταν δίπλα στο σημείο που έγινε η δεύτερη έκρηξη και ευτυχώς δεν τραυματίσθηκε διότι μόλις λίγα λεπτά πριν είχε μπει στο εστιατόριο.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Χαμπέρης περιέγραψε ως εξής τα όσα έζησε και είδε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χτύπησαν τον Μαραθώνιο. Βρισκόμουν με κάποιους φίλους έξω από το εστιατόριο ‘Abe * Louie’s’ και παρακολουθούσαμε τον Μαραθώνιο, κάποια στιγμή πεινάσαμε και μπήκαμε να φάμε κάτι, οπότε λίγα μόλις λεπτά που καθίσαμε σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Στην αρχή υπέθεσα ότι έγινε κάποια κρίση σ’ αυτά τα φρεάτια που βγαίνει ο ατμός, αλλά έπειτα από 15 δευτερόλεπτα έγινε η δεύτερη έκρηξη κοντά σε μας. Είδαμε τον κόσμο να τρέχει, δεν υπήρχε τρόπος να διαφύγουμε διότι γινόταν πανζουρλισμός, κόσμος με αίματα, τραυματισμένοι άνθρωποι, μάλιστα κάποιος φίλος που κατάφερε να περάσει απέναντι στο ξενοδοχείο ‘Μάνταριν’ είδε ένα διαμελισμένο ανθρώπινο μέλος ίσως από κάποιο κοριτσάκι. Ανθρωποι που είχαν χτυπηθεί προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Είδαμε πολλούς ανθρώπους να μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία με απλά αυτοκίνητα και με αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Φύγαμε από τη μεριά του ποταμού διότι φοβηθήκαμε μήπως εκραγεί και μία τρίτη βόμβα». Είπε ότι «παρατήρησα ότι η κινητοποίηση των Αρχών ήταν ακαριαία, μέσα σε 5 λεπτά ήταν όλοι εκεί. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τηλέφωνο διότι είχαν κόψει όλες τις γραμμές».
Ο Γιώργος Χρύσης, πρόεδρος του Κολεγίου Benjamin Franklin της Βοστώνης, είχε φύγει μόλις λίγα λεπτά από το σημείο ακριβώς που έγινε η έκρηξη, μόλις τερμάτισε η νύμφη του η Λίνσυ Χρύση, σύζυγος του γιου του Αλεξ, και η ανιψιά του Νασρίν Λιν από το μέρος της συζύγου του Μάργκως.
Ο κ. Χρύσης είπε στον «Ε.Κ.» πως «ήμουν με τον γιο μου, τη γυναίκα μου κι άλλους συγγενείς στο σημείο της έκρηξης. Μόλις τερμάτισαν τα κορίτσια μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε και τότε έγινε η έκρηξη» και πρόσθεσε πως «ήταν τραγικό και απερίγραπτο». Συμπλήρωσε πως «τα κορίτσια άρχισαν να κλαίνε μόλις μάθαμε ακριβώς τι είχε γίνει, διότι ο Μαραθώνιος είναι αγώνισμα ειρήνης και αλτρουισμού». Είπε ακόμα πως «έκλεισα και το Κολέγιο σήμερα (χτες) προς τιμή των θυμάτων, αλλά και διότι βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης και ούτως ή άλλως οι δρόμοι είναι κλειστοί».
Ο Μανόλης Στεφανάκης από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το σημείο της έκρηξης. «Είχα πάει με το ποδήλατό μου από το Κέμπριτζ γιατί γινόταν χαμός στο κέντρο. Ο γιος μου ο Νικίας που είχε έλθει από τη Νέα Υόρκη έτρεχε στον Μαραθώνιο για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκέντρωσε 5 χιλιάδες δολάρια. Είχε τερματίσει και ήμασταν λίγο πιο κάτω και μιλούσαμε, οπότε ξαφνικά ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο-έκρηξη κι αμέσως σηκώθηκε λευκός καπνός. Στην αρχή νόμισα πως ήταν από αυτούς τους κανονιοβολισμούς που ρίχνουν στις ιστορικούς επετείους, αλλά όταν έγινε και η δεύτερη έκρηξη κατάλαβα ότι κάτι άλλο συνέβαινε επειδή είμαι σύμβουλος αναπτυξιακών επιχειρήσεων κι έχω ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ήμουν και στην Αθήνα επί 17ης Νοέμβρη κι είχα συνηθίσει σ’ αυτή την ατμόσφαιρα κι αμέσως σκέφθηκα βόμβα και απομακρυνθήκαμε από την περιοχή» και συμπλήρωσε «είμαστε τυχεροί».
Η Ελένη Βιδάλη, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων, ανέφερε πως «ήταν η δεύτερη χρονιά που δεν πήγα στο Μαραθώνιο» και τόνισε πως «αυτό που έγινε είναι μία απερίγραπτη και ανεξήγητη τραγωδία, τρομερά θλιβερό και ανησυχητικό που κάτι τέτοιο συνέβη στη γειτονιά μας». Η κ. Βιδάλη, η οποία γεννήθηκε και ζει μέσα στη Βοστώνη, είπε «ότι πρώτη φορά συνέβη αυτό» και πρόσθεσε «λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου είχε συμβεί μία σύμπτωση που είχαν σπάσει 4 ή 5 κεντρικές σωλήνες νερού, είχε κλείσει η μισή Βοστώνη, αλλά ήταν απλά σύμπτωση».
Η κ. Βιδάλη δεν γνώριζε για την ύπαρξη ομογενών τραυματιών.
Ο π. Νικόλαος Καστανάς είπε «θα βρισκόμουν στο Μαραθώνιο διότι έτρεχαν δύο ενορίτες μου, η Μαρία Ζεβίτα-Μόλεν και ο Νικίας Στεφανάκης, αλλά παρέστη ανάγκη να πάω σε επίσκεψη ασθενή σε νοσοκομείο» και συμπλήρωσε «ο Νικίας είχε τερματίσει λίγα λεπτά πριν τη βομβιστική επίθεση, ενώ την Μαρία την σταμάτησε η Αστυνομία είκοσι λεπτά πριν το τέλος».
Ο Ανδρέας και η Θέμις Καρπούζη βρίσκονταν στη Βοστώνη. Ο κ. Καρπούζης ανέφερε πως «είμαστε σε άλλη πλευρά της πόλης αλλά υποφέραμε πολύ έως ότου βγούμε από την πόλη διότι είχαν κλείσει οι δρόμοι» και πρόσθεσε πως «ήταν τραγικό, ασθενοφόρα γεμάτα τραυματίες μας προσπερνούσαν, αστυνομικά, αναστάτωση».
Η ιατρός Μαρία Κουλμανδά τόνισε πως «δεν ήξερα αρχικά τι είχε γίνει, αργότερα έλαβα μήνυμα από το νοσοκομείο. Ηταν απίστευτο, τρομερό, έκλεισαν πολλοί δρόμοι».
Ο Δημήτρης Μπίτσικας υπαλληλικό στέλεχος του Δήμου Βοστώνης, είπε ότι «δεν ήμουν παρών, αλλά είναι λυπητερή μέρα για τη Βοστώνη», ενώ δεν είχε πληροφόρηση αν υπάρχουν ομογενείς τραυματίες.
Η γιατρός Ναταλία Στάβα από το νοσοκομείο Παίδων έτρεχε στο Μαραθώνιο με τον πατέρα της κι όταν έφτανε στο τέλος έγινε η έκρηξη. Σε δήλωσή της στη «ΝΥΤ» είπε ότι «η Αστυνομία προσπαθούσε να μας απωθήσει πίσω, αλλά τους είπα ότι είμαι γιατρός και με άφησαν και πέρασα». Εκανε τεχνητή αναπνοή σε μία γυναίκα τραυματία. «Δεν ανέπνεε, τα πόδια της είχαν σχεδόν διαμελισθεί», τόνισε. Στη συνέχεια, βοήθησε ένα άνδρα που είχε χάσει το πόδι του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available