Μαρτυρίες Ελλήνων αθλητών για τα όσα έζησαν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τραγικές στιγμές έζησαν εκατοντάδες φίλαθλοι και αθλητές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ανάμεσά τους βρέθηκαν Ελληνες και Κύπριοι αθλητές από τους οποίους, ξεχωρίζουν οι μαρτυρίες τριών, του Νίκου Πολλιά, της Αλεξάνδρας Χριστοδουλοπούλου και του Λεωνίδα Λεωνίδου που τερμάτισαν λίγα λεπτά πριν τις μοιραίες εκρήξεις, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει η περιγραφή του Δημήτρη Κυριακίδη, γιου του θρύλου Στέλιου, που ήταν στην εξέδρα των επισήμων.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τραγικές στιγμές έζησαν εκατοντάδες φίλαθλοι και αθλητές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ανάμεσά τους βρέθηκαν Ελληνες και Κύπριοι αθλητές από τους οποίους, ξεχωρίζουν οι μαρτυρίες τριών, του Νίκου Πολλιά, της Αλεξάνδρας Χριστοδουλοπούλου και του Λεωνίδα Λεωνίδου που τερμάτισαν λίγα λεπτά πριν τις μοιραίες εκρήξεις, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει η περιγραφή του Δημήτρη Κυριακίδη, γιου του θρύλου Στέλιου, που ήταν στην εξέδρα των επισήμων.
Η μεγάλη συμμετοχή πάντοτε οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για τον πιο παλιό Mαραθώνιο που οργανώνεται από το 1897 στη Βοστώνη και παραδοσιακά την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου. Ετσι, πάντοτε η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν το παρών και μάλιστα στις 20 Απριλίου του 1946 ο Ελληνας δρομέας-θρύλος, ο Στέλιος Κυριακίδης, με ρεκόρ κατέκτησε την πρώτη θέση.
Ο μεγάλος Ελληνας μαραθωνοδρόμος, Στέλιος Κυριακίδης (το πορτρέτο του οποίου θα φιλοξενηθεί στο ερχόμενο τεύχος του «Περιοδικού» 20-21 Απριλίου), πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987. Από τότε ο γιος του, Δημήτρης Κυριακίδης, δίνει κάθε χρόνο το παρών «σαν ένα μνημόσυνο στον πατέρα μου, που το 1946 κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης», είπε στα ελληνικά ΜΜΕ συγκινημένος ο Δημήτρης Κυριακίδης, με αφορμή τις εκρήξεις και τους νεκρούς στον προχθεσινό Μαραθώνιο. Ο κ. Κυριακίδης, που ως τιμώμενο πρόσωπο ήταν στην εξέδρα των επισήμων, με δάκρυα είπε: «Με θλίβει αυτό που έγινε, στον καλύτερο Μαραθώνιο, τον πιο φημισμένο στον Κόσμο, να πηγαίνει κάποιος και να κάνει κάτι τέτοιο. 500.000 άνθρωποι έρχονται από όλο τον Κόσμο στη Βοστώνη μόνο για τον μαραθώνιο και όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι στον δρόμο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να είναι στο σπίτι του. Με θλίβει αυτό που έγινε».
Η περιγραφή των γεγονότων από τον κ. Δημήτρη Κυριακίδη είναι συγκλονιστική: «Ημουν στην εξέδρα των επισήμων με έναν Αμερικανό φίλο μου, έχουν περάσει 4 ώρες από την εκκίνηση του Μαραθωνίου και είμαστε στη στιγμή που περνά η μεγάλη μάζα των μαραθωνοδρόμων που είναι οι πραγματικοί ήρωες του αγώνα. Η μέρα είναι πολύ όμορφη, πολύ χαρούμενη και είναι σαν ένα μεγάλο πάρτι, μια μεγάλη γιορτή.
»Ξαφνικά γίνεται η πρώτη έκρηξη στα 25 μέτρα από το σημείο που βρισκόμουν. Εμείς είμαστε στη μία μεριά του δρόμου και η έκρηξη γίνεται ακριβώς στην απέναντι μεριά του δρόμου, περίπου 30 μέτρα πριν τον τερματισμό. Καταλαβαίνεται εκεί υπάρχει πολύς κόσμος, εκτός από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το γεγονός και την οργανωτική επιτροπή που βοηθά τους μαραθωνοδρόμους, εκεί ακριβώς μετά αρχίζει να είναι ο κόσμος στην άκρη του δρόμου.
»Ο θόρυβος που ακούσαμε δεν ήταν πολύ μεγάλος, αλλά μετά βγήκε καπνός, ο οποίος σκέπασε όλη την περιοχή και δεν έβλεπες τι γινότανε. Εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε τι έχει γίνει, μπορεί να ήταν μια κροτίδα, ένας σωλήνας από γκάζι, δεν ξέραμε, όλοι μας τα είχαμε χαμένα.
»Μετά από 10 με 15 δευτερόλεπτα, εγώ ήμουν στο πάνω μέρος της κερκίδας και έβλεπα πανοραμικά όλο το πεδίο μέχρι πολύ μακριά, ξαφνικά στα 100 μέτρα γίνεται η δεύτερη έκρηξη και τότε κατάλαβα αμέσως ότι ήταν βόμβες. Ευτυχώς, εγώ στα 25 μέτρα από την πρώτη βόμβα δεν αισθάνθηκα τίποτα. Ολοι όσοι πέθαναν ή τραυματίστηκαν ήταν εκείνοι που ήταν δίπλα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
»Επικράτησε πανικός και ο κόσμος ήταν πανικοβλημένος. Η Αστυνομία έκλεισε αμέσως όλους τους δρόμους, ακούγοντας σειρήνες παντού, όπως τα βλέπετε στο σινεμά, τα πάντα ήταν κλειστά. Εμείς για να φύγουμε περπατήσαμε 10 χιλιόμετρα για να βρούμε κάποιο μέσον για να γυρίσουμε εκεί που μέναμε και βλέπαμε όλους τους μαγαζάτορες και τους πολίτες να βγάζουν καρέκλες και να δίνουν βοήθεια ο ένας στον άλλον. Σκεφτείτε πως οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι φόραγαν μόνο τα αθλητικά τους ρούχα και κυκλοφορούσαν με κουβέρτες».
Χριστοδουλοπούλου: Στο τσακ
Στον Μαραθώνιο της Βοστώνης έτρεξε και το μέλος της Ομάδας Εθελοντών Δρομέων του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλαματική Ασθένεια «Φλόγα», Αλεξάνδρα Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε, όπως αποκάλυψε μέσω Facebook με το οποίο επικοινώνησαν, ο Παύλος Διακουμάκος: «Μόλις μίλησα με την Αλεξάνδρα μας που έτρεξε με την ‘Φλόγα’ μας και μου είπε επί λέξει ‘γλύτωσα στο τσακ’!!!».
Πολλιάς: Είμαστε σοκαρισμένοι
«Νιώθουμε πολύ τυχεροί και πολύ σοκαρισμένοι (σ.σ. τα μέλη της ελληνικής αποστολής). Τερμάτισα λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις και εκείνη τη στιγμή κατευθυνόμουν προς το ξενοδοχείο», τα πρώτα λόγια του έντρομου Νίκου Πολλιά. Ο Ελληνας πρωταθλητής και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, συνέχισε λέγοντας: «Από την έκρηξη ακολούθησε ένας πανικός. Ευτυχώς όλοι όσοι συμμετείχαμε είμαστε καλά στην υγεία μας. Το σημείο είχε πολύ κόσμο, η περιοχή ήταν γεμάτη από θεατές».
Ο Νίκος Πολλιάς, τέλος, εξήγησε: «Τώρα παρακολουθούμε από την τηλεόραση του ξενοδοχείου όλα όσα συνέβησαν. Εχω τρέξει σε πολλούς Μαραθωνίους, όμως, αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη, σε κάθε ένα μέτρο υπήρχε κι ένας αστυνομικός, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλο κακό».
Δώδεκα λεπτά (με επίσημη χρονομέτρηση) πριν από την έκρηξη των βομβών τερμάτισε και ο Ελληνας μαραθωνοδρόμος Δημήτρης Ανδριόπουλος, όμως δεν ήταν σε θέση να μιλήσει στα ΜΜΕ.
Λεωνίδας Λεωνίδου: Φανήκαμε πολύ τυχεροί
Ο Κύπριος δρομέας Λεωνίδας Λεωνίδου πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στο Μαραθώνιο της Βοστώνης μόλις τρία λεπτά (!) πριν σημειωθεί το τρομοκρατικό κτύπημα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. Καλά είναι και ο αδελφός του, ο Ντίνος Λεωνίδου, ο οποίος παρακολουθούσε τον τερματισμό από σημείο λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο της έκρηξης.
Ο Λεωνίδας Λεωνίδου, ο 40χρονος δρομέας μεγάλων αποστάσεων του ΓΣΠ, αστυνομικός στο επάγγελμα, ήταν ο μοναδικός Κύπριος που έτρεξε φέτος στη Βοστώνη. Εκεί μετέβη με δική του πρωτοβουλία για να αγωνιστεί.
Μαζί με τον 40χρονο Λεωνίδα, στη Βοστώνη ήταν και ο αδελφός του, ο Ντίνος Λεωνίδου, ο οποίος παρακολουθούσε τον τερματισμό από το χώρο των VIP, ακριβώς απέναντι από το σημείο της πρώτης έκρηξης. Αν και ήταν πολύ κοντά στο χώρο του συμβάντος, ο Ντίνος Λεωνίδου είναι και αυτός καλά.
Μερικές ώρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, ο Λεωνίδας Λεωνίδου μίλησε σε κυπριακά ΜΜΕ για την τρομακτική εμπειρία που έζησε, λέγοντας πως «φανήκαμε πολύ τυχεροί».
«Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα πάρκο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του τερματισμού. Είμαστε εδώ με τους άλλους αθλητές, την Αστυνομία και τον Στρατό. Η Βοστώνη είναι σαν σε πόλεμο, η Αστυνομία και ο Στρατός έχουν κλείσει τους δρόμους. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Μόλις έγινε το συμβάν, ο Στρατός και η Αστυνομία ήταν ήδη εκεί», ανέφερε ο Λεωνίδας Λεωνίδου.
«Επικοινώνησα ήδη με την πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, για να τους ενημερώσω για την κατάσταση», συνέχισε ο Λεωνίδας Λεωνίδου.
Περιγράφοντας τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης ο Κύπριος αθλητής ανέφερε: «Μόλις είχα τερματίσει και έπαιρνα το μετάλλιό μου, όταν άκουσα την πρώτη έκρηξη και μετά δεύτερη, τρίτη και τέταρτη. Ακουσα τέσσερις εκρήξεις. Πέρασα την γραμμή του τερματισμού μόλις τρία λεπτά πριν την έκρηξη. Φανήκαμε πολύ τυχεροί…».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available