Εγκώμιο για την Ελλάδα και Ομογένεια η γιορτή στον Λευκό Οίκο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Υμνος εγκωμιαστικός για την Ελλάδα και την Ομογένεια ήταν η ετήσια καθιερωμένη γιορτή για την 172η επέτειο από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Τούρκους, η οποία έγινε στο Λευκό Οίκο το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζόσεφ Μπάιντεν, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και πλέον των διακοσίων ομογενών. Μίλησαν υπέρ της Ελλάδος για το πνεύμα και τον πολιτισμό της, τη γεννήτρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Υμνος εγκωμιαστικός για την Ελλάδα και την Ομογένεια ήταν η ετήσια καθιερωμένη γιορτή για την 172η επέτειο από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Τούρκους, η οποία έγινε στο Λευκό Οίκο το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζόσεφ Μπάιντεν, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και πλέον των διακοσίων ομογενών.
Μίλησαν υπέρ της Ελλάδος για το πνεύμα και τον πολιτισμό της, τη γεννήτρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ τονίστηκε η σημασία της Ομογένειας στην αμερικανική ζωή. Ο πρόεδρος Ομπάμα, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι η Ομογένεια είναι ένας καθρέπτης της Αμερικής και συγκεκριμένα επισήμανε ότι είναι εργατική, φιλόδοξη, επιτυχημένη, τα παιδιά της οποίας θριαμβεύουν στην παιδεία και τη μόρφωση.
Ο κ. Ομπάμα ήταν πολύ φιλικός αλλά και συγκινημένος διότι μόλις είχε επιστρέψει από τη Βοστώνη όπου μίλησε στην οικουμενική συμπροσευχή που έγινε στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Η τελετή χαρακτηρίστηκε ως «προσευχή ίασης» και είχε διπλό χαρακτήρα. Ηταν κάτι σαν μνημοσύνη στους τρεις νεκρούς, αλλά και σαν δέηση συνάμα για την ίαση των τραυματισθέντων θυμάτων του τρομοκρατικού πλήγματος στη Βοστώνη τη Δευτέρα 15 Απριλίου.
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «για μία ακόμα φορά η Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα έχει τη μεγάλη τιμή σήμερα να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, για να γιορτάσει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Οπως και τα παρελθόντα έτη, όμως, σήμερα οι καρδιές μας είναι βαριές, ο νους μας μουδιασμένος και η χαρά μας έχει επισκιασθεί από τον πόνο και τη θλίψη για τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βοστώνη. Αυτή τη γιορτινή στιγμή επιτρέψτε μου να διαβιβάσω τα εγκάρδια συλλυπητήρια και την προσευχητική υποστήριξη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μοιράζεται τον πόνο και την αγωνία με τον αμερικανικό λαό».
Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, πως «οι πολίτες της Βοστώνης επέδειξαν ο ένας στον άλλον και στον κόσμο τι σημαίνει πραγματικά ελευθερία, πατριωτισμός και ηρωισμός. Η ίδια αποφασιστικότητα και πατριωτισμός υποκίνησαν τις καρδιές και το νου των Ελλήνων οι οποίοι το 1821 αγωνίστηκαν ηρωικά για την ανεξαρτησία τους έπειτα από 400 χρόνια ξένης κατοχής, προκειμένου να επανακτήσουν την ελευθερία τους και ιδρύσουν το ελεύθερο κράτος της Ελλάδος».
Τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι πριν λίγες ώρες ο Πρόεδρός μας και η Πρώτη Κυρία είχαν μεταβεί στη θρηνούσα πόλη της Βοστώνης. Η ηγεσία και η παρουσία του ήταν η καλύτερη έκφραση παραμυθίας και ανακούφισης αυτή την ώρα της ανάγκης και τώρα μας καλωσορίζει τον Λευκό Οίκο προς τιμήν του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού το 1821».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Ελλάδος Χρίστος Παναγόπουλος, η επιτετραμμένη της Κύπρου Ολυμπία Νεοκλέους, ο πρόεδρος της AHEPA Γιάννης Γροσσομανίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available