Ομιλία της βουλευτού Ρένας Δούρου στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη «νεοαποικιοκρατική» πολιτική της Γερμανίας, αυτή τη φορά «όχι με τανκς», αλλά με την εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου, «αδιαφανούς» και χωρίς εν τέλει «υπόλογο», οικονομικού μοντέλου επιβολής στα κράτη - μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου, που έχει ήδη οδηγήσει στη «συρρίκνωση» της Δημοκρατίας και στο «νεοναζισμό», απέδωσε «τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει υποστεί η Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σε ομιλία της με θέμα «Είναι η Ευρώπη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στη «νεοαποικιοκρατική» πολιτική της Γερμανίας, αυτή τη φορά «όχι με τανκς», αλλά με την εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου, «αδιαφανούς» και χωρίς εν τέλει «υπόλογο», οικονομικού μοντέλου επιβολής στα κράτη – μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου, που έχει ήδη οδηγήσει στη «συρρίκνωση» της Δημοκρατίας και στο «νεοναζισμό», απέδωσε «τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει υποστεί η Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, σε ομιλία της με θέμα «Είναι η Ευρώπη καταδικασμένη: μια άποψη από την Ελλάδα», χτες το βράδυ, στο Νew York University (NYU), προσκεκλημένη της Διεύθυνσης του Ωνασείου Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών.
Την κ. Δούρου, παρουσίασε στους παρισταμένους η Διευθύντρια του Προγράμματος, Δρ. Λιάνα Θεοδωράτου, ως πολιτικό επιστήμονα, επικεφαλής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της Μεσογειακής Ενωσης.
Την ομιλία παρακολούθησαν ο πρέσβης Λουκάς Τσίλας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ωνασείου (ΗΠΑ), ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου στη Νέα Υόρκη Νίκος Παπακωνσταντίνου, καθηγητές και φοιτητές του NYU, καθώς και άλλοι, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη, ακτιβιστές, η Δρ. Ολγα Αλεξάκου, πρόεδρος της Ενωσης Α.G.A.P.W., Ελληνες επισκέπτες στη Νέα Υόρκη κ.ά.
Η κ. Δούρου ανέπτυξε την ομιλία της εν είδει σχολίων, όπως είπε, με αναφορές στην ακαδημία και τη λογοτεχνία μέσα από τις οποίες συνέδεσε τα σημεία αυτά.
Κατ’ αρχήν, είπε ότι «δεν ήταν απαραίτητο να υποστεί κρίση βαθειά και εξουθενωτική για την κοινωνία της η Ελλάδα αν και δικαιολογημένη από την πολιτική και οικονομική δομή της τα τελευταία 40 χρόνια».
Από την κρίση, τόνισε, του χρέους και του ελλείμματος, εξαιτίας της βίαιης ανατροπής στις σχέσεις εργασίας και στην οικονομική αναδιάρθρωση ωφελείται μια πολιτική, μηντιακή και τραπεζική ελίτ στην Ελλάδα, ενώ έγινε το άλλοθι να εφαρμοστεί στη χώρα η γερμανική εκδοχή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
«Ηταν η οικονομική και πολιτική ελίτ που οδήγησε την Ελλάδα στην Οικονομική Νομισματική Ενωση», συνέχισε η κ. Δούρου, που συνέβη μόνο κατ’ όνομα ως σύγκλιση κι όχι με βάση ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής που θα εξασφάλιζε βιώσιμη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση και σταθερή ανάπτυξη της χώρας. Αρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες στην περίπτωση κρίσης, εξαιτίας της ταξικής αρχιτεκτονικής της Νομισματικής Ενωσης το βάρος θα έπεφτε, που έπεσε τελικά, πάνω στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος».
«Δεν είχαν αντιληφθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι», συνέχισε η κα Δούρου, «ότι παρά τα ελληνικά χαρακτηριστικά η κρίση στην Ελλάδα θα έφερνε στην επιφάνεια τα βαθύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης.
Αντί λοιπόν να αντιμετωπίσουν την κρίση μ’ έναν ολιστικό τρόπο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέλεξαν άλλη αντιμετώπιση, αγνοώντας ότι η κρίση είναι προϊόν της διεστραμμένης ταξικής δομής της Ευρωζώνης».
«Η κρίση μπορεί να άρχισε στην Ελλάδα», είπε η κα Δούρου, «φτάνει όμως στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ελλάδα να γίνεται πείραμα στο νέο τύπο αποικιοκρατικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αναφερόμενη στον Γερμανό κοινωνιολόγο Urlich Beck, που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς για συμπεριφορά ιμπεριαλιστική, είπε ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη περιορίζεται εξαιτίας αυτού του μοντέλου με χαρακτηριστικά την επιβολή της Γερμανίας στις χώρες του Νότου με το άλλοθι του χρέους, την έλλειψη διαφάνειας, και την χωρίς υπολόγους εφαρμογή του Μνημονίου.
Ολα αυτά, είπε η κα Δούρου, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της Δημοκρατίας στην ίδια την Ελλάδα, τη χώρα που τη γέννησε, και στην άνοδο του φαινομένου του «νεοναζισμού» που εδώ πρόκειται για το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, κατέληξε η κ. Δούρου, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι πρόκειται για ουτοπία να συνεχίσουν ο Νότος, η Ελλάδα και τελευταία και η Κύπρος να ζουν χωρίς μνημόνια, ουτοπία ήταν και στο παρελθόν κοινωνίες χωρίς δούλους και γυναίκες χωρίς δικαιώματα και κάλεσε μέσω των παρισταμένων σε «Αντίσταση» καθώς, όπως είπε, οι λαοί δεν έχουν μιλήσει ακόμα.
Την ομιλία ακολούθησαν ερωτοαπαντήσεις και παρεμβάσεις.
Η κα Δούρου δεν έκανε καμία αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση και όπως είπε στον «Ε.Κ.» στη Νέα Υόρκη ήρθε πρωτίστως ως Ελληνίδα που ενδιαφέρεται για την καλή προβολή της χώρας και το «να κρίνει τον κ. Σαμαρά» στο ακροατήριό της το οποίο αρκετές φορές προσφώνησε ως «τάξη» δεν είναι μέρος αυτής της εκδήλωσης.
Σε ερώτηση παρισταμένου «τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; είναι τελικά αναθεωρητικό της Αριστεράς ή επαναστατικό;», η κα Δούρου ανέφερε ότι από τον καλύτερο από τους δασκάλους της έμαθε να αποφεύγει τα επίθετα και πως ο στόχος είναι να φτάσει τον λαό που είναι ανάγκη να καταλάβει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην Ελλάδα.
Αρκεί, είπε η κ. Δούρου, αναφερόμενη στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Caroll, να ξαναβρούμε τις έννοιες των λέξεων κι όχι να τις αφήνουμε στην ερμηνεία του «μάστερ». Γιατί όταν η Γερμανία μιλάει για πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα στην πραγματικότητα εννοεί …ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών.
Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά κρασιού, τυριών και φρούτων από τη Διεύθυνση των Ελληνικών Σπουδών του Ωνασείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available