Κοντά στις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ηταν ίσως η πιο δύσκολη Μεγάλη Εβδομάδα στην ιστορία της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στην πόλη Καμαρίλο της Καλιφόρνιας, λόγω της δυνατής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή. Η φωτιά δεν απείλησε άμεσα τον ναό, απείλησε όμως, και μάλιστα πολλές φορές, τις οικίες αρκετών ενοριτών οι οποίοι αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν. Επίσης, η φωτιά δημιουργούσε πρακτικής φύσεως προβλήματα σε αρκετούς ενορίτες, οι οποίοι δεν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ηταν ίσως η πιο δύσκολη Μεγάλη Εβδομάδα στην ιστορία της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στην πόλη Καμαρίλο της Καλιφόρνιας, λόγω της δυνατής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή. Η φωτιά δεν απείλησε άμεσα τον ναό, απείλησε όμως, και μάλιστα πολλές φορές, τις οικίες αρκετών ενοριτών οι οποίοι αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν. Επίσης, η φωτιά δημιουργούσε πρακτικής φύσεως προβλήματα σε αρκετούς ενορίτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταβούν στο ναό λόγω του πυκνού καπνού, της στάχτης και των συναφών.
Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ανθρώπων βρισκόταν διαρκώς ο π. Κυριάκος Κυριάκου, προϊστάμενος της κοινότητας επί εννέα χρόνια.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο π. Κυριάκος Κυριάκου, γεννηθείς στην Καλιφόρνια αλλά έλκει την καταγωγή του από την μεγαλόνησο Κύπρο, είπε: «Αρκετοί ενορίτες μας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους διότι απειλήθηκαν από τις φλόγες, ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν βλάβες, πλην όμως αντιμετώπισαν πολλούς φόβους τις τελευταίες ημέρες και πολλές φορές και μάλιστα κάθε φορά που ο αέρας φυσούσε προς την δική τους κατεύθυνση».
Είπε ακόμα ότι «η εκκλησία μας δεν απειλήθηκε» και εξήγησε ότι «ακριβώς απέναντι είχε στηθεί το στρατηγείο της Πυροσβεστικής και αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε ασφαλείς διότι όλα τα οχήματα και τα μηχανήματα ήταν εκεί. Μάλιστα, την Κυριακή που είχαμε το γεύμα μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, το Αγάπη Πικ-Νικ προσφέραμε πασχαλινό γεύμα σε πολλούς από τους πυροσβέστες, πράγμα που το εκτίμησαν πολύ».
Είπε επίσης ότι «η φωτιά ήταν περί τα δύο μίλια μακριά από τον ναό μας, στον χώρο του Πανεπιστημίου κι έχουμε αρκετούς ορθόδοξους φοιτητές, οι οποίες φοιτούν εκεί και οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το σχολείο. Είχαμε βρει μέρη για να μείνουν για το Πάσχα, αλλά οι περισσότεροι πήγαν στα σπίτια τους».
Αναφορικά με την ένταση και έκταση της φωτιάς είπε, «καθώς μιλούμε – Δευτέρα εσπέρας- το 80% έχει τεθεί υπό έλεγχο, έβρεξε χθες τη νύχτα και τώρα είναι συννεφιασμένος ο ουρανός, πράγμα που βοήθησε πολύ».
Οπως είπε, «πάνω 2.200 πυροσβέστες την καταπολεμούν και έντεκα αεροσκάφη».
Η φωτιά επηρέασε τη συμμετοχή των πιστών στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο π. Κυριάκου είπε ότι «συνήθως ο ναός είναι κατάμεστος την Μεγάλη Παρασκευή αλλά φέτος δεν ήταν τόσο γεμάτος και μπορούσε να πει κανείς ότι αρκετοί άνθρωποι απουσίαζαν». Και συμπλήρωσε πως «η ποιότητα του αέρα δεν ήταν καλή την Πέμπτη και την Παρασκευή διότι υπήρχε πυκνός καπνός στην ατμόσφαιρα και μέχρι τώρα που σας ομιλώ από το πίσω μέρος της αυλής μου πετούν στάχτες. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν, ελέχθη από τις Αρχές πως οι ηλικιωμένοι έπρεπε να παραμείνουν στα σπίτια τους κι οι περισσότεροι αυτό έκαναν. Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή κάνουμε πρόγραμμα πνευματικής περισυλλογής για τα παιδιά, φέτος δεν βγήκαμε καθόλου έξω, αλλά τα κάναμε όλα μέσα».
Οταν τον ρωτήσαμε πόσο διαφορετική ήταν η φετινή Μεγαλοβδομάδα από προηγούμενα έτη, είπε πως «μας δόθηκε η ευκαιρία και σκεφθήκαμε τα σοβαρά θέματα της ζωής. Το σπίτι μιας οικογένειας νέων ανθρώπων κινδύνεψε πολύ καθότι οι φλόγες έφτασαν 100 πόδια από το σπίτι τους και είχαν ύψος πάνω από 17 πόδια. Είχαν πακετάρει τα πράγματά τους και ετοιμαζόντουσαν να το εγκαταλείψουν να καεί, αλλά άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος και σώθηκε το σπίτι, κι έτσι μιλήσαμε για την πίστη, την ελπίδα, πράγματα τα οποία δεν πακετάρονται διότι πάντοτε τα έχεις μαζί σου, κι έτσι μιλήσαμε για τις ευλογίες που έχομε σ’ αυτή τη ζωή».
Σύμφωνα με τον π. Κυριάκου, η κοινότητα συγκροτείται «από 165 οικογένειες» και συμπλήρωσε πως «οι περισσότεροι ενορίτες είναι Αμερικανογεννημένοι και προσήλυτοι, έχουμε πολλούς ενορίτες που δεν είναι Ελληνες. Μερικοί ενορίτες κατάγονται από την Σπάρτη, την Κύπρο, την Χίο».
Στη Λειτουργία είπε ότι «χρησιμοποιώ την Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, έχομε μία καλή ισορροπία». Ο π. Κυριάκου αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, είναι έγγαμος και με την σύζυγό του Χριστίνα έχουν τρία παιδιά, τον Χαράλαμπο, τον Ιάκωβο και την Ελένη.
Είπε ότι «η κοινότητα πηγαίνει πολύ καλά, χτίζουμε καινούργιο κοινοτικό συγκρότημα, η πρώτη φάση θα είναι έτοιμη την 1η Ιουνίου και η δεύτερη την 1η Σεπτεμβρίου, είναι μία αναπτυσσόμενη κοινότητα».
Η κοινότητα έχει Ελληνικό και Κατηχητικό Σχολείο, Νεολαία, συγκρότημα ελληνικών χορών, ελληνικό φεστιβάλ, το οποίο δεν ευλογεί απλώς και φεύγει, αλλά εργάζεται ο π. Κυριάκος μαζί με τους εθελοντές ενορίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available