Ερευνες για Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. («ΑΜΠΕ»). Ο ομογενής Λάμπης Εγγλέζος, καθηγητής και στρατιωτικός ιστορικός από τη Μελβούρνη έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τον εντοπισμό αγνοούμενων Αυστραλών στρατιωτών στην Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Εγγλέζος έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία μετά την ανακάλυψη των οστών 162 Αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 16 Ιουλίου του 1916 στην περιοχή Fromelles της Γαλλίας και θάφτηκαν από Γερμανούς σε ομαδικούς

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. («ΑΜΠΕ»). Ο ομογενής Λάμπης Εγγλέζος, καθηγητής και στρατιωτικός ιστορικός από τη Μελβούρνη έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τον εντοπισμό αγνοούμενων Αυστραλών στρατιωτών στην Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κ. Εγγλέζος έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία μετά την ανακάλυψη των οστών 162 Αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 16 Ιουλίου του 1916 στην περιοχή Fromelles της Γαλλίας και θάφτηκαν από Γερμανούς σε ομαδικούς τάφους, χωρίς κανένα ενδεικτικό στοιχείο.
Τα λείψανα των στρατιωτών εντοπίστηκαν το 2008 από τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα για τον εντοπισμό των τάφων, όταν θέλοντας να συμβάλλει στη δημιουργία του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να μελετά την μάχη της Fromelles και να αναλύει τις λεπτομέρειες που συγκέντρωνε.
Τώρα ο κ. Εγγλέζος έχει ξεκινήσει έρευνες και ζητά τη βοήθεια όσων ξέρουν κάτι για να εντοπίσει τα οστά 20 έως 25 Αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην περιοχή Βεύη Φλωρίνης τον Απρίλιο του 1941 και άλλων 10 έως 12 σε περιοχή κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου την ίδια περίοδο. Οι Αυστραλοί στρατιώτες θάφτηκαν σε άγνωστα σημεία των περιοχών αυτών από Γερμανούς στρατιώτες.
Ο κ. Εγγλέζος, αφού περιέγραψε τις περιοχές όπου χάθηκαν οι Αυστραλοί καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών, ότι θάφτηκαν από Γερμανούς στρατιώτες, επισήμανε «είμαστε υποχρεωμένοι να τους βρούμε και να τους θάψουμε κανονικά όπως αξίζει σε όλους τους ανθρώπους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available