Ο ναύαρχος Δημήτρης Σταυρίδης διορίστηκε κοσμήτορας στο Ταφτς

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος, Δημήτριος (Τζέιμς) Σταυρίδης, διορίστηκε κοσμήτορας της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, την γνωστή Σχολή Νομικής και Διπλωματίας, της οποίας ο κ. Σταυρίδης τυγχάνει απόφοιτός της, αφού έλαβε τα πτυχία μάστερ και διδακτορικό από αυτή.
Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν του αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Ταφτς, ο κ. Σταυρίδης αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στην κοσμητεία την 1η Ιουλίου 2013 και διαδέχεται στη θέση τον μέχρι τώρα κοσμήτορα Στέφεν Μπόσγουορθ, ο οποίος υπηρετεί στην κοσμητεία από το 2001.
Ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του διοικητή του ΝΑΤΟ, ενώ προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης (Πτέρυγας) των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη Ντόραλ της Φλόριδας. Είναι γνωστό πως συνδυάζει τη στρατιωτική και τη διπλωματική ικανότητα για να επιτυγχάνει στρατηγικούς στόχους.
Ο αντιπρόεδρος του Ταφτς έγραψε στην ανακοίνωσή του ότι «ο ναύαρχος Σταυρίδης έχει εντυπωσιάσει την επιτροπή εξεύρεσης κοσμήτορα με τον μεγάλο του ενθουσιασμό για τη Σχολή Φλέτσερ, την ικανότητά του να συνεργάζεται ομαδικά και να προσελκύει ανθρώπους που να υποστηρίζουν τη Σχολή Φλέτσερ και το Ταφτς. Επίσης, η επιτροπή έχει εντυπωσιαστεί με το βάθος της γνώσης και της εμπειρίας του σε πολλούς τομείς, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την αποστολή της Σχολής όπως είναι η διπλωματία, σπουδές επί θεμάτων ασφαλείας, διεθνείς Οργανισμοί και πολιτική».
Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1955 στη Φλόριδα, από Ελληνοαμερικανούς γονείς και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης, αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ των ετών 1962 και 1964. Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. Με την σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι και βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους. Ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος ομιλεί Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά, είχε δηλώσει σε ομιλία του στο παρελθόν ότι «προέρχομαι από ελληνοαμερικανική οικογένεια. Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια Ελληνικά… τα δικά μου Ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου». Συνεργάτες του λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Είναι εγγονός Ελληνα μετανάστη, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ενώ έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του. Στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού», έγραψε ανάμεσα στα άλλα «η Ελλάδα – αχ, η Ελλάδα. Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Ελληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».
Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο -Διεθνείς Σχέσεις- την ίδια χρονιά το 1984 και από το ίδιο πανεπιστήμιο Ταφτς και συγκεκριμένα τη Σχολή Διπλωματίας με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ενώ νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές όπως στις περιοχές της Βοσνίας, της Αϊτής, του Ιράκ. Μία ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο το 1993 του έχει τυπωθεί στη μνήμη και την περιγράφει στο βιβλίο του ως εξής: «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Ελληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».
Σε άλλο σημείο έγραψε πως «τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός του, που μιλάει ελάχιστα Ελληνικά, επιστρέφει ως επικεφαλής ενός αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη -τη Σμύρνη, την οποία σήμερα τη λένε Ιζμίρ- από όπου εκείνος απέπλευσε ως πρόσφυγας πριν από τόσα χρόνια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available