Νέες προσπάθειες για την αποφυλάκιση του Γιώργου Σπυρόπουλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προσπάθειες για μείωση της εγγύησης και την άμεση αποφυλάκιση του Γιώργου Σπυρόπουλου καταβάλλει ο συνήγορός του Αντονι Ποπ, ένας από τους πιο πεπειραμένους ποινικολόγους με έδρα το Νιούαρκ. Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Ιερσέης εμφανίζεται ανένδοτη και ενδέχεται κατά τη διάρκεια της επικείμενης ακροαματικής διαδικασίας να ζητήσει από τον Δικαστή να αφήσει σε ισχύ το αρχικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προσπάθειες για μείωση της εγγύησης και την άμεση αποφυλάκιση του Γιώργου Σπυρόπουλου καταβάλλει ο συνήγορός του Αντονι Ποπ, ένας από τους πιο πεπειραμένους ποινικολόγους με έδρα το Νιούαρκ. Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Ιερσέης εμφανίζεται ανένδοτη και ενδέχεται κατά τη διάρκεια της επικείμενης ακροαματικής διαδικασίας να ζητήσει από τον Δικαστή να αφήσει σε ισχύ το αρχικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά.
Την υπεράσπισή του αρχικά είχε αναλάβει ο Μάθιου Καβαλιέρ, αλλά μέχρι στιγμής δεν κατέστη γνωστή η χρονική στιγμή της ανάληψης της υπόθεσης από τον Αντονι Ποπ (Anthony Pope), διότι αμφότεροι οι δικηγόροι – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων – δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε υπόψη των γραμματέων τους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι η Υπεράσπιση κατέθεσε αίτημα (motion) στον δικαστή Ντόναλντ Βόλκερ του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νέας Ιερσέης μέσω του οποίου ζητά τη μείωση της εγγυήσεως από ένα εκατομμύριο δολάρια σε 250 χιλιάδες δολάρια.
Αν και δεν έχει οριστεί η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος, εν τούτοις ο εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν και να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν δικαστής δεχτεί το αίτημα της υπεράσπισης τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη ακρόαση για το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που θα καταβληθούν ως εγγύηση. Και μόνον εάν όλα είναι νομότυπα τότε ο κατηγορούμενος θα παραδώσει το διαβατήριο και κάθε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο και θα αφεθεί ελεύθερος.
Ωστόσο, η υπόθεση του Γεωργίου Σπυρόπουλου που κατηγορείται ότι προσπάθησε να προσλάβει επαγγελματία φονιά επί αμοιβή προκειμένου να σκοτώσει τον θείο του, Αλέξανδρο Σγούρδο, 57 ετών, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Τικ-Τοκ Ντάινερ», στην πόλη Κλίφτον της Νέας Ιερσέης αναμένεται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή των Ενόρκων ούτως ώστε να επικυρωθεί το κατηγορητήριο και να αποφασιστεί η παραπομπή του σε δίκη.
Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και επικαλέστηκε το Ποινικό Δίκαιο της πολιτείας της Νέας Ιερσέης, το οποίο προβλέπει το εμπιστευτικό της όλης διαδικασίας. Συνεπώς όλες οι αρχές ξεκινώντας από την Εισαγγελία μέχρι και την Υπεράσπιση είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν το απόρρητο και μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κοινοποιηθεί η απόφαση για το κατηγορητήριο και την παραπομπή σε δίκη.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στην Πολιτεία της Νέας Ιερσέης δεν υπάρχουν αυστηρά περιθώρια από την σύλληψη μέχρι και την επισημοποίηση του κατηγορητηρίου και την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη, αλλά η Εισαγγελία προσπαθεί να σπεύσει τη διαδικασία.
Ο Γεώργιος Σπυρόπουλος συνελήφθη το μεσημέρι της 9η Απριλίου, εν ώρα εργασίας, στο εστιατόριο «Τικ Τοκ» στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης, ενώ την επόμενη ημέρα ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Τσιέσα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ανέφερε τα αίτια της συλλήψεώς του και τις βαριές κατηγορίες (βλέπε «Εθνικό Κήρυκα» της 12ης Απριλίου 2013).
Την Παρασκευή 12 Απριλίου ο Σπυρόπουλος προσήχθη ενώπιον του δικαστή Ντόναλντ Βόλκερ του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νέας Ιερσέης όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες (βλέπε «Ε.Κ.» 13-14 Απριλίου 2013). Ο κατηγορούμενος σε όλες τις μέχρι στιγμής ακροάσεις δήλωσε αθώος.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν το βράδυ της Πέμπτης 11 Απριλίου από το οικογενειακό περιβάλλον, ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την άμεση αποφυλάκισή του, δεν επαληθεύτηκαν. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν παραβρέθηκε κανένας από το οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον προκάλεσαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» φέρουν την σύζυγό του Πηνελόπη και τα πεθερικά του να πιστεύουν στην αθωότητά του και να καταβάλλουν προσπάθειες για την εξασφάλιση της εγγυήσεως, διότι απαιτείται η καταβολή ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά, μετά αποδείξεως της προελεύσεώς τους.
Ωστόσο, πληροφορίες από άλλες πηγές φέρουν την οικογένεια να αδυνατεί να καταβάλει το εν λόγω ποσό, λόγω της μεγάλης επένδυσης που έχουν κάνει οι οικογένειες του Αλέξανδρου Σγούρδου, του Βασίλη Βασιλόπουλου και του Στέλιου Νίκολας στο πολυτελέστατο κέντρο εκδηλώσεων «Τhe Grove» στο Σίνταρ Γκρόουβ της Νέας Ιερσέης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο στοίχισε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια χωρίς να προβούν σε δανεισμό.
Το εν λόγω κέντρο είναι το νεότερο ελληνικό κέντρο στη Νέα Ιερσέη, το οποίο εγκαινιάστηκε με πρωτότυπο τρόπο, με την 34η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Αναλήψεως Τριχωνίδος.
Κι αυτό διότι τόσο ο Αλέξανδρος Σγούρδος, όσο και ο Γεώργιος Σπυρόπουλος διετέλεσαν πρόεδροι του δυναμικού αυτού Συλλόγου και επί δικής τους προεδρίας ο Σύλλογος απέκτησε νέα αίγλη.
Το πρόσφατο άρθρο της «New York Times» (βλέπε «Ε.Κ.» της 4-5 Μαϊου «Η ντάινερ ‘Τικ-Τοκ’ και τα μυστικά της στη «ΝΥΤ») μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γείτονες πριν πολύ καιρό ψιθύριζαν πως ο κ. Σγούρδος, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης του ‘Τικ-Τοκ’ και άλλων δύο εστιατορίων στο Μανχάταν, μαζί με τους κουνιάδους του, ήταν τσιγκούνηδες για την αμοιβή ακόμα και των συγγενών τους».
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση συγγενικών προσώπων και φίλων της οικογένειας του Αλέξανδρου Σγούρδου, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Ε.Κ.» και ισχυρίστηκαν ότι είναι αβάσιμες οι πληροφορίες και ότι πρόκειται περί του αντιθέτου. Επικαλέστηκαν μάλιστα τις δωρεές του Σγούρδου και των σύγαμπρών του στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον, στον Σύλλογο Αναλήψεως Τριχωνίδος, στην Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, στην παρέλαση της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και στην γενέτειρα για να αποδείξουν το αντίθετο.
Οι συμπατριώτες του κατηγορούμενου και του φερόμενου ως θύματος με τους οποίους επικοινωνήσαμε αρνήθηκαν να προβούν σε «on the record» δηλώσεις επικαλούμενοι τον πόνο και την θλίψη που προκάλεσε το γεγονός στην οικογένεια.
Το γεγονός αυτό ενέτεινε τον προβληματισμό στους κόλπους της Ομογένειας και πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή του κατηγορούμενου και την σιωπή που τηρούν τα αδέλφια του και η οικογένειά του παραμένουν αναπάντητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available