x

Πολιτική

129 Αμερικανοί αεροπόροι στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου

01 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 129 αεροπόρους στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μέχρι το επόμενο έτος, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Declassified Uk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγει η ιστοσελίδα Sigmalife (Σίγμαλαϊφ), ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στις αποκαλούμενες Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων (SBAs) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αποτελούν το 3% της χερσαίας μάζας της Κύπρου, ήταν εδώ και καιρό μυστικός.

«Δεν προτείνουμε να δημοσιοποιήσουμε τον αριθμό του αμερικανικού προσωπικού που συμμετέχει σε τρέχουσες ή μελλοντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες (στη Βρετανική Κύπρο)», είπε πρόσφατα το Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας(ΥΠ) στο κοινοβούλιο. Το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ (DoD), εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι έχει μόνο προσωπικό 14 ατόμων που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων εννέα πεζοναυτών και μόνο ενός αεροπόρου. Το τμήμα δεν απάντησε στο αίτημα του Declassified για περισσότερες πληροφορίες και σχόλια. Το Declassified ισχυρίζεται ότι είδε έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) με λεπτομέρειες ενός κατασκευαστικού έργου στη RAF Ακρωτήρι, την «εξαιρετικά πολυσύχναστη» αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από την οποία πραγματοποιεί βομβαρδιστικές εξόδους σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ότι τότε 87 Αμερικανοί αεροπόροι αναπτύχθηκαν στη RAF Ακρωτήρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων 12 αξιωματικών.

Ομως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αυξήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους κατά 48% τα επόμενα έξι χρόνια. Μέχρι το 2024, το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να έχουν αναπτυχθεί 129 αεροπόροι στη βάση, 15 από τους οποίους αξιωματικοί.

«Ο πραγματικός αριθμός για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ με βάση τη Βρετανική Κύπρο είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.

Υπάρχουν πολλές άλλες φρουρές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις δυο βρετανικές βάσεις –Δεκέλεια και Ακρωτήρι– και στις λεγόμενες ‘διατηρημένες τοποθεσίες’ του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδια την Κύπρο. Αυτά πιθανότατα φιλοξενούν κάποιο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ».

Η μοίρα κατασκοπείας των ΗΠΑ

Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης κοιτώνα στη RAF Ακρωτήρι για το προσωπικό της USAF.

Ο αμερικανικός στρατός σχεδίαζε να κατεδαφίσει οκτώ εγκαταστάσεις για να χτίσει έναν νέο κοιτώνα για τους αεροπόρους του πάνω από 1,5 στρέμμα, με κόστος 27 εκατομμύρια δολάρια (22 εκατομμύρια λίρες).

Ο κοιτώνας πρόκειται να στεγάσει προσωπικό από την 1η Μοίρα Αναγνώρισης Καταδρομών (ERS), σημειώνει το έγγραφο.

Αυτή η μοίρα είναι η παλαιότερη ιπτάμενη μονάδα του αμερικανικού στρατού και είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση όλων των πληρωμάτων πληροφοριών και αναγνώρισης σε μεγάλο ύψος για το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, το οποίο αρχικά χειριζόταν η CIA.

Το ERS, το οποίο εδρεύει στην αεροπορική βάση Beale στην Καλιφόρνια, πραγματοποιεί επίσης 2.400 ώρες αποστολών «υποστηρίξεως μάχης» ετησίως με το RQ-4 Global Hawk, ένα drone παρακολούθησης που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman.

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις αποστολές μαχητικής υποστήριξης των ΗΠΑ έχει πετάξει από τη βρετανική βάση στην Κύπρο.

«Οι επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) και οι απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην τοποθεσία κατασκευής δεν πρέπει να προσδιορίζονται και πρέπει να προστατεύονται», σημειώνει το έγγραφο.

«Μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ»

Το να βρούμε αξιωματούχους να μιλήσουν για την παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο ήταν δύσκολο, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, οι ντόπιοι είπαν ότι στο Declassified, ότι Αμερικανοί αποτελούν σημαντικό στοιχείο των SBA.

«Υπάρχει μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ, δεν ξέρω πώς λειτουργεί αυτό ή γιατί, νομίζω ότι πιθανότατα συνεργάζονται με κάποιο τρόπο», είπε στο Declassified ο διευθυντής ενός εστιατορίου στην παραλία κοντά στην RAF Ακρωτηρίου . Αμερικανικό προσωπικό από τις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπαίνει στο εστιατόριο για φαγητό και ποτό, πρόσθεσε.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη ξένη χώρα που έχει προσωπικό μόνιμα βασισμένο στα SBA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ