x
 

Κοινωνία

1,3 τετρ. χλμ κατέκαψε πυρκαγιά στη Λεμεσό-Χωρίς πτητικά μέσα η Κύπρος

25 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Είκοσι ώρες μετά που ξέσπασε, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου, πλησίον του Κρατικού Δάσους Λεμεσού και αφού κατέκαψε έκταση 1,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλυμμένη με θαμνώδη βλάστηση και διάσπαρτα πεύκα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 130 άτομα του Τμήματος Δασών με 20 πυροσβεστικά οχήματα, 10 προωθητές γαιών και 4 βυτιοφόρα. Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης του Τμήματος Δασών συνέδραμαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 17 άτομα και 5 πυροσβεστικά οχήματα και η Πολιτική Άμυνα με 13 άτομα και 6 μικρά πυροσβεστικά οχήματα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ένα βυτιοφόρο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Επιπρόσθετα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Στην περιοχή συνεχίζουν να παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης για  επιτήρηση της πυρκαγιάς και για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς αρχίζει διοικητική έρευνα με οδηγίες της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά, ξεκίνησε από φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε κατά τη διαδικασία καταστροφής καπνογόνων. Για τη διαδικασία, δεν είχε ληφθεί η απαραίτητη άδεια από το Τμήμα Δασών, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας.\

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Αντρέας Γρηγορίου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ζητήθηκε από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μεταλλίων να ετοιμάσει έκθεση γεγονότων ενώ με βάση τις διαδικασίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Χωρίς πτητικά μέσα

Η πυρκαγιά στο κρατικό δάσος Λεμεσού, ανέδειξε τη γύμνια των κρατικών υπηρεσιών να έχουν στη διάθεσή τους έγκαιρα πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Από τα οκτώ πρωτεύοντα πτητικά μέσα που έπρεπε να διαθέτει η Δημοκρατία, έχει μόνο ένα αυτή τη στιγμή και δεν αναμένεται επιπλέον ενίσχυση πριν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», μετά την διοικητική έρευνα που έχει διαταχθεί για τα αίτια της πυρκαγιάς, διοικητική έρευνα πρέπει να διαταχτεί επίσης όσον αφορά την απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι η Δημοκρατία δεν διαθέτει πτητικά μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουμε στην διάθεσή μας τα απαραίτητα πτητικά μέσα, ο γ.δ. του Υπουργείου Γεωργίας Α. Γρηγορίου είπε ότι στον πρώτο διαγωνισμό δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ανέφερε όμως ότι διαπιστώθηκε ενδιαφέρον στον νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί και «μέχρι τον Ιούνιο θα τα έχουμε στην Κύπρο».

Συνελήφθη χειριστής πυροτεχνημάτων

Στο μεταξύ, ένταλμα σύλληψης επιχειρηματία, ο οποίος έλαβε άδεια ρίψης πυροτεχνημάτων από τα οποία προέκυψε άλλη πυρκαγιά στην περιοχή του Χα Ποτάμι στην επαρχία Πάφου εξέδωσε η Αστυνομία.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή ξέσπασε γύρω στις οκτώ το βράδυ και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο πριν τα μεσάνυχτα αφού πρώτα κατέκαψε δυστυχώς, 4 έως 5 εκτάρια από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

Στην σκηνή προσέτρεξαν για κατάσβεση της φωτιάς μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας καθώς και πολίτες με διάφορα γεωργικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Γρηγορίου προωθείται η αναστολή αδειών ρίψης πυροτεχνημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ