x
 

Επιστήμη

13ο Συνέδριο της ΠΕΒ: Η μετα- Covid εποχή, βιοηθική, τρόφιμα, περιβάλλον

08 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θέματα που αφορούν την νόσο Covid – 19, την πανδημία και τα δεδομένα που διαμορφώνονται για τη μετα – Covid εποχή αλλά και ζητήματα βιοηθικής, ασφάλειας τροφίμων, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και έρευνας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 13ο Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων με θέμα «Μια νέα εποχή για τη Βιολογία: Ευκαιρίες και προκλήσεις στην μετά COVID εποχή».

Το συνέδριο που ξεκινάει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα γίνει στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενώ συνδιοργανωτές είναι επίσης, τα τμήματα Βιολογίας του ΑΠΘ, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών, το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με αφορμή την πραγματοποίηση του συνεδρίου, ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και βασικό μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Ζαχαρίας Σκούρας, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στη μετα- Covid εποχή – αν έχουμε φτάσει βέβαια σε αυτό το σημείο – έχει μεγάλη σημασία κατά πόσο έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι σημαίνει βιολογία, τι σημαίνουν βιοεπιστήμες και πώς είναι δυνατόν μέσω αυτών να αναζητηθούν τρόποι κατανόησης των φαινομένων της ζωής». Παράλληλα αναφέρει ότι η πανδημία, μάς έδειξε πολλά και κυρίως το έλλειμμα στην κατανόηση του έμβιου κόσμου και τη σχέση μας με τη Βιολογία, την επιστήμη που έχει επιφορτιστεί με τα φαινόμενα της ζωής, τις διαρκείς αλληλεπιδράσεις του γενοτύπου, του περιβάλλοντος και του φαινοτύπου.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν με κύριες ομιλίες διακεκριμένοι επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ σημαντικό βάρος θα δοθεί σε συνεδρίες στρογγυλών τραπεζών. Παρουσιάσεις και ομιλίες θα έχουν, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο τη βιολογική εξέλιξη και μοριακή επιδημιολογία του Sars-CoV-2 στην Ελλάδα, τους έμβιους οργανισμούς, τη βιοποικιλότητα, την κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία, τις επιδημίες και τις νέες εφαρμογές στην έρευνα και τη διάγνωση, τη συνθετική βιολογία κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής το Κέντρο Παιδιών Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ