x
 

Ελλάδα

14 «μονομάχοι» στη «μάχη» της Σούπερ Λίγκα – Παρουσίαση του «Ε.Κ.»

14 Σεπτεμβρίου 2024

Ενα ακόμα πρωτάθλημα των… μεγάλων είναι στο δρόμο του σε μία σεζόν που μπορεί να χαρακτηριστεί από τις πολλές αλλαγές.

Κάποια πράγματα όμως παραμένουν ίδια, όπως ότι τον τίτλο του πρωταθλητή θα διεκδικήσουν οι συνηθισμένοι «μεγάλοι», ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, με τη διαφορά όμως ότι έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές αξίας και από τους «4» και, λογικά, θα ζήσουμε ένα θεαματικό πρωτάθλημα. Σ’ αυτό ευχή όλων είναι να βοηθήσουν και οι άλλες ομάδες, αφού όσο εκείνες δυναμώνουν τόσο πιο δύσκολα θα βάζουν στους «μνηστήρες» του πρωταθλήματος και θα τους υποχρεώνουν να επενδύουν περισσότερα αλλά και πιο σωστά. Στα θετικά του φετινού Μαραθωνίου το γεγονός ότι οι 3 από τις 4 ομάδες που ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά ταξίδια συνεχίζουν σε ομίλους και μάλιστα στη νέα τους μορφή με περισσότερα παιχνίδια.

Αλλά όπως είπαμε έχουμε αρκετές αλλαγές στη φετινή σεζόν.

Και η πρώτη, αφορά την ΑΕΚ και ένα… τέλος εποχής. Μία αλλαγή σκυτάλης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ, ο άνθρωπος που την «καθάρισε» από τα χρέη της, την ανέβασε από την Γ’ Εθνική στο νταμπλ και έβαλε τον όνομά του στο νέο «σπίτι» της ομάδας, στην «OPAP Arena – Αγια-Σοφιά» άφησε τα κλειδιά της ΠΑΕ ΑΕΚ στον Μάριο Ηλιόπουλο. Στις 10 Ιουνίου έγινε η αλλαγή και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τεράστιες επιτυχίες της ΑΕΚ έδωσε τη θέση του.

Νέο σύστημα διεξαγωγής και νέο format

Σε αντίθεση με το 2023-24 που η Ελλάδα είχε 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια το 2024-25 θα έχει πέντε με αποτέλεσμα να αλλάξει και το format του πρωταθλήματος, play offs για τον πρωταθλητή να διαμορφώνουν τις θέσεις 1 έως 4 και μία από τις ομάδες των θέσεων 5-8 θα λάβει το 5ο και τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, που θα έχει διάρκεια μόλις 6 αγωνιστικές θα ανακηρυχθεί ο νέος πρωταθλητής, ενώ ο δεύτερος θα συμμετάσχει επίσης στα προκριματικά του Champions League του 2025/26. Ο τρίτος της βαθμολογίας των πλέι οφ θα λάβει μέρος στο Europa League και ο 4ος στο Conference League. Η μόνη εξαίρεση ποιος θα πάρει το Κύπελλο όπου ενδέχεται και ο τρίτος της βαθμολογίας να παίξει στο Conference.

Στο group για τις θέσεις 5-8 της κανονικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος υπάρχει η ιδιομορφία πως οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα διαιρέσουν τους βαθμούς της κανονικής διάρκειας με το ήμισυ ενώ εκ νέου το συγκεκριμένο τουρνουά θα έχει έξι αγωνιστικές και όλα τα clubs θα κοντραριστούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όποιο τερματίσει 5ο θα συμμετάσχει στο Conference της μεθεπόμενης σεζόν, εκτός αν πάρει το Κύπελλο κάποιος σύλλογος από την 6η θέση και κάτω.

Επειδή δε ο τελικός του δεύτερου τη τάξη θεσμού είναι το τελευταίο παιχνίδι της εκάστοτε περιόδου, αυτό σημαίνει πως η μόνη περίπτωση που στο 5-8 δεν θα υφίσταται ευρωπαϊκό «κίνητρο» είναι στο ζευγάρι του τελικού να μην υπάρχει έστω ένας φιναλίστ από τις ομάδες που θα απαρτίζουν εκείνο του 1-4. Εφόσον 2 εξ’ αυτών απαρτίζουν τον final, αυτόματα όποιος τερματίσει 5ος θα βγει το 2025/26 στην Ευρώπη.

Το 9-14 τώρα θα είναι ο όμιλος που θα κρίνει τις δύο ομάδες που θα υποβιβασθούν στην Σούπερ Λιγκ 2. Εκεί οι ομάδες θα μεταφέρουν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, θα κοντραριστούν όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας και μετά την ολοκλήρωση των 10 «στροφών», οι δύο τελευταίες θα αποχαιρετήσουν την «μεγάλη» κατηγορία.

Αλλαγή εισόδου στα γήπεδα

Τέλος μία ακόμα μεγάλη αλλαγή είχαμε στον τρόπο εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ο νέος Νόμος επιβάλει όσοι θέλουν να εισέλθουν στα γήπεδα μπορούν να το κάνουν μόνο μέσω της πλατφόρμας Gov.gr Wallet και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ταυτοποιήσουν το απλό εισιτήριο ή το διαρκείας τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση για τα διαρκείας η διαδικασία θα γίνεται μόνο μια φορά και να ισχύει για όλη τη σεζόν).

Για τα άλλα εισιτήρια, τα απλά πρέπει να γίνουν 3 απλά βήματα:

Αφού αγοράσουμε το εισιτήριο όπως γινόταν μέχρι σήμερα στη συνέχεια μπαίνουμε στο Ψηφιακό μας Πορτοφόλι, το Gov.gr Wallet, και σκανάρουμε ή πληκτρολογούμε τον κωδικό του εισιτηρίου μας. Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή το εισιτήριό μας έχει προστεθεί στο Ψηφιακό μας Πορτοφόλι.

Στη συνέχεια επιλέγουμε το εισιτήριο και εμφανίζεται το QR code ή το barcode, το οποίο θα χρειαστούμε για την είσοδό μας στο γήπεδο (περισσότερες πληροφορίες στο https://tickets.gov.gr).

Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού που δεν έχουν κωδικούς TAXISnet το Gov.gr δίνει την απάντηση: «Αν είστε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με διαβατήριο τρίτης χώρας, μπορείτε να ταυτοποιήσετε το εισιτήριό σας στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, ως επισκέπτης. Θα χρειαστείτε τον κωδικό του εισιτηρίου, καθώς και το διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να επιτρέψετε στην εφαρμογή να το αναγνώσει με την χρήση του NFC τσιπ που εμπεριέχει. Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την ταυτοποίηση του εισιτηρίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στα ειδικά γραφεία που βρίσκονται εντός των γηπέδων, τα οποία θα σας ταυτοποιήσουν με φυσική παρουσία και θα ενεργοποιήσουν το εισιτήριο σας στην εφαρμογή Gov.gr Wallet».

Η ομάδα της ΑΕΚ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

ΑΕΚ

Ο τρόπος με τον οποίο έχασε το περσινό πρωτάθλημα προβλημάτισε τους πάντες εντός του κλαμπ, αλλά πλέον όλο αυτό μοιάζει πολύ μακρινό. Καλοκαίρι κοσμοϊστορικών αλλαγών ήταν το φετινό, καθώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχώρησε και ο Μάριος Ηλιόπουλος είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Οι άνθρωποι που «έτρεχαν» την ΑΕΚ σε σημαντικό βαθμό παραμένουν με πρώτο τον Ματίας Αλμέιδα. Μόνο που όταν αλλάζει η κεφαλή, όλοι επαναξιολογούνται. Ο Αργεντινός δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο, κάτι που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Το έδειξαν και οι δηλώσεις που έκανε πριν το παιχνίδι με την Ιντερ Ντ’ Εσκάλδες στην Ανδόρα.

Οι πρώτες εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά ματς έχουν προβληματίσει και η πίεση στην περσινή δευτεραθλήτρια έχει αυξηθεί με το καλημέρα. Αυτό από μόνο του, βέβαια, δεν λέει κάτι. Η σεζόν είναι μεγάλη και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ξεκάθαρη η επιθυμία του νέου ιδιοκτήτη να πετύχει και γι’ αυτό το μπάτζετ έχει ανέβει κατακόρυφα. Η απόκτηση του εξτρέμ Λαμέλα το επιβεβαιώνει, ενώ για τα φτερά οι «κίτρινοι» πήραν και τον Κοϊτά. Αγοράστηκε ο στόπερ Κάλενς, στο δεξί άκρο της άμυνας το νέο πρόσωπο είναι ο Οντουμπάτζο και κάτω από τα δοκάρια το δίδυμο πια θα είναι οι Στρακόσια και Μπρινιόλι. Σημαντική και η προσθήκη του μεσοεπιθετικού Περέιρα, όχι του Τσιλούλη (εξτρέμ). Δεν θα λείψουν Σιντιμπέ (δ. μπακ) και Φαν Βέερτ (φορ). Απώλεια ο Πόνσε (φορ), μία κατηγορία μόνος του ήταν ο Αραούχο (επ.).

Το σίριαλ του Πινέδα σταμάτησε αφού η ΑΕΚ δεν συζήτησε, αφού ο Μεξικανός και οι Λιβάι Γκαρσία, Ελίασον και Βίντα είναι καθοριστικοί. Αν καταφέρει να βρει έναν ακόμα φορ -έστω από τους ελεύθερους- το ρόστερ θα είναι καλύτερο του περσινού. Μόνο πρόβλημα ότι χάθηκε η Ευρώπη, η διαχείριση της αποτυχίας είναι ακόμα δύσκολη και τα απόνερα πολλά. Στην προσπάθεια της ΑΕΚ για επιστροφή στα πρωταθλήματα, όμως, ίσως κάνει καλό, αφού θα έχει ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Η ομάδα του Αρη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Αρης

Την τελευταία διετία τερματίζει σταθερά πέμπτος και δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει αυτό τώρα. Μόλις έγινε γνωστό το νέο φορμάτ της Σούπερ Λίγκα, η διαρροή που βγήκε από τους ανθρώπους του ήταν πως στόχος φέτος είναι η τετράδα στην κανονική διάρκεια. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο αουτσάιντερ στις αποδόσεις. Εάν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να αφήσει εκτός του 1-4 έναν του Big 4 αυτή είναι ο Αρης, αλλά και πάλι η απόσταση που έχει να διανύσει είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά όταν εκείνος βιώνει ένα καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών.

Ο Ακης Μάντζιος παρέμεινε στον πάγκο μετά τον περσινό χαμένο και επεισοδιακό για τους «κίτρινους» τελικό Κυπέλλου, ο σημαντικός Σουλεϊμάνοφ (εξτρέμ) το ίδιο, αλλά είναι διψήφιος ο αριθμός των αποχωρήσεων. Κομβική ήταν μόνο αυτή του Οντουμπάτζο (δ. μπακ), ενώ Φαμπιάνο (στόπερ) και Μορόν (φορ) παρέμειναν. Οι μεταγραφές που έγιναν συν τις συμπληρωματικές κινήσεις των Ντιαντί (εξτρέμ) και Χουάνκαρ (αμ.).

Το πρόβλημα είναι πως ο Αρης καθυστέρησε πολύ να προχωρήσει σε προσθήκες. Ηταν χρονικά η τελευταία ομάδα του πρωταθλήματος που έκανε σεφτέ και από τότε κινείται αρκετά αργά γιατί το ψάχνει για πολύ καλές περιπτώσεις. Ακόμη και να πάρει τους βασικούς του στόχους, θα είναι ζόρικο οι τόσοι νέοι παίκτες να γίνουν άμεσα σύνολο. Στα θετικά ότι «σβήστηκε» η ποινή προπονητή και παικτών για την υπόθεση των μεταλλίων του Κυπέλλου Ελλάδας. Τέλος, ο πήχης μπαίνει ψηλά, αλλά η πέμπτη θέση και η πορεία στο Κύπελλο φαντάζουν ως πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Η ομάδα του Αστέρα AKTOR. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Αστέρας AKTOR

Η περσινή όγδοη θέση για τα δικά του δεδομένα μόνο επιτυχία δεν ήταν. Σε τέτοιο βαθμό που τέθηκε θέμα αποχώρησης του Μίλαν Ράσταβατς στο φινάλε. Ο Σέρβος κόουτς έμεινε γιατί συγκεκριμένοι άνθρωποι εντός του κλαμπ έβαλαν πλάτη, αλλά αντίστοιχη ανοχή φέτος δεν υπήρχε και ο Σέρβος κούνησε μαντίλι. Ξεκίνησε με «διπλό» στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού αλλά η εντός έδρας ήττα από τον Βόλο, ουσιαστικά τον έστειλε… σπίτι του, καθώς οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι μεγάλες. Η συμμετοχή στα πλέι οφ 5-8 αποτελεί το μίνιμουμ.

Οι Αρκάδες τόσο πέρυσι όσο και φέτος έβαλαν λεφτά. Εχουν δημιουργήσει ένα ρόστερ που θα τους οδηγήσει μακριά από τον υποβιβασμό, αλλά στις τάξεις της διοίκησης υπάρχουν σκέψεις για το παραπάνω. Με τον τρόπο διεξαγωγής που θα έχουν τα πλέι οφ 5-8, ορισμένοι τρέφουν ελπίδες ακόμη και για το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εστω και εάν οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολύ λίγες. Και μπορεί ο προπονητής να μην άλλαξε, στην αρχή του πρωταθλήματος, όμως, το ρόστερ έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Σταθερές οι Καστάνιο, Γιαμπλόνσκι και Καλτσάς, θα λείψει ο περσινός πρώτος σκόρερ Μιριτέλο. Εφυγε διψήφιος αριθμός παικτών, αλλά όλοι οι υπόλοιποι ήταν ρολίστες. Μεταξύ αυτών και ο Μουνάφο (χαφ), μία μορφή ξεχωριστή για το κλαμπ και τα αποδυτήρια.

Μεγάλο στοίχημα το να βάλει ο νιόφερτος Ανταμ τα γκολ του Μιριτέλο, ενώ για το κέντρο της άμυνας ο Τριανταφυλλόπουλος είναι μία βελτιωμένη έκδοση όσων στόπερ έφυγαν, όπως και ο Αλχο στο δεξί άκρο της άμυνας αντί του Λύρατζη. Οι νέες μεταγραφές στα χαφ (Τζανδάρης, Μουνιόθ και Ρέτζιτς) θα παλέψουν για μία θέση στην ενδεκάδα και οι υπόλοιπες προσθήκες κατά κύριο λόγο είναι συμπληρωματικές.

Η ομάδα της Athens Kallithea. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Athens Kallithea

Επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία μετά από 18 χρόνια και σε αυτές τις περιπτώσεις το παν είναι να παραμείνεις. Βοηθάει να είσαι ταπεινός και να πατάς στα πόδια σου, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με το που κλείδωσε η άνοδος η Καλλιθέα άρχισε να διαρρέει πως έχει πολύ μεγάλους στόχους, πως θα κάνει μεταγραφές άλλου επιπέδου και θα προσφέρει χρήματα που δεν βλέπεις από τους μικρομεσαίους. Στην πράξη δεν έγιναν αυτά και όλα δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να δώσει μάχη έως το φινάλε για τη σωτηρία.

Ενεκα των διασυνδέσεων της διοίκησης με την ιταλική αγορά νέος προπονητής είναι ο Μάσιμο Ντονάτι. Ο Αλέκος Βοσνιάδης, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στον Νότιο όμιλο της Super League 2, έφυγε μετά το τέλος ης περσινής σεζόν και τον διαδέχτηκε ένας κόουτς που δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Με τριάδα στην άμυνα έχει αποφασίσει να παίζει και στο ρόστερ οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες. Αναμενόμενο από τη στιγμή που άλλαξε η κατηγορία και μαζί της οι απαιτήσεις.

Εντεκα είναι έως τώρα οι μεταγραφές που έχουν γίνει και θα ακολουθήσουν και άλλες. Για ενδεκαδάτοι προορίζονται οι Μπαραγάν (τερμ.), Σόιρι (δ. μπακ), Πασαλίδης (στόπερ), Ισιμά-Μιρέν (στόπερ), Χάνουσεκ (αρ. μπακ), Βαλμπουενά (επ. χαφ) και Ουλνρτίκις (φορ), ενώ θα γίνουν τουλάχιστον δύο προσθήκες ακόμη παικτών που θα προορίζονται για βασικοί. Οι δύο προσθήκες που αναμένεται να γίνουν με ελεύθερους δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν την 11άδα, εκτός αν βρεθεί κάτι εξαιρετικό. Πάντως μέχρι τώρα η Καλλιθέα παρά τον νέο προπονητή, την άπειρη διοίκηση σε αυτό το επίπεδο και ένα σοβαρό θέμα με το γήπεδο, αφού η Καλλιθέα σε πρώτη φάση θα ξενιτευτεί παίζοντας στη Λεωφόρο, τα πάει αρκετά καλά όπως έδειξε στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Ατρομήτου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ατρόμητος

Απογοητεύει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Δεν μπλέκει στο τέλος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά δεν έχει και σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργεί. Η σεζόν που μας πέρασε τον βρήκε ξανά εκτός πλέι οφ και στα πλέι άουτ τέσσερις ομάδες τον προσπέρασαν και τον άφησαν στην τελική βαθμολογία ενδέκατο. Ολο αυτό έκανε τους διοικούντες να το δουν αλλιώς και να αλλάξουν αρκετά. Υπήρξαν διάφορες συζητήσεις του Γιώργου Σπανού με υποψήφιους επενδυτές, αλλά η ΠΑΕ δεν πωλήθηκε.

Το μαγαζί, επομένως, το τρέχουν όσοι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο ποδοσφαιρικό τμήμα τα νέα πρόσωπα είναι αρκετά. Πάμπλο Γκαρσία ο προπονητής πια μετά την αποχώρηση του Σάσα Ιλιτς, ενώ στο ρόστερ ο μόνος σημαντικός παίκτης που παρέμεινε είναι ο Εντερ (χαφ). Η ενδεκάδα θα είναι εντελώς διαφορετική αφού έφυγαν οι Τσιντώτας (τερμ.), Κεσχρίντα (δ. μπακ), Ασεβέδο (στόπερ), Τζαβέλλας (στόπερ), Ντε Μποκ (αρ. μπακ), Κούντε (χαφ), Αγκιμπού Καμαρά (επ. χαφ), Βαλένσια (εξτρέμ), Ρομπάιγ (εξτρέμ), Αντζιέλσκι (φορ) και Βέργος (φορ). Ακόμη και συμπληρωματικοί παίκτες που είχαν ενεργό ρόλο αποτελούν παρελθόν. Ριζική ανανέωση με λίγα λόγια.

Ωστόσο, ο Ατρόμητος προχώρησε σε πολύ σημαντικές μεταγραφές και οι νέοι στην πλειονότητά τους είναι ξεκάθαρα καλύτεροι. Κοσέλεφ (τερμ.), Κίνι (δ. μπακ), Μπρόρσον (στόπερ), Μανσούρ (στόπερ), Ουεντραόγκο (αμ. χαφ), Μίχορλ (χαφ), Ουάρντα (εξτρέμ), Μπάκου (εξτρέμ), Καρλίτος (φορ), Φαν Βέερτ (φορ), Τσιγγάρας (αμ.) θα είναι εκτός απροόπτου οι ενδεκαδάτοι της επόμενης σεζόν, ενώ έγιναν και άλλες προσθήκες. Ισως κάνει 1-2 ακόμα μεταγραφές από τους «ελεύθερους» για να κλείσει το ρόστερ, το οποίο είναι ανώτερο σε όλα από το περσινό. Γι’ αυτό και το ελάχιστο είναι η είσοδος στην οκτάδα. Το παραπάνω, δηλαδή η πέμπτη θέση, δεν είναι απλό.

Η ομάδα του Βόλου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Βόλος

Γκρέμισμα, χτίσιμο και από την αρχή… Πάγια τακτική του είναι αυτή τα τελευταία χρόνια. Εδώ το έκανε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν είχε μπει λίγο καιρό πριν στα πλέι οφ, δεν θα το συνέχιζε στην τωρινή μεταγραφική περίοδο; Την περσινή σεζόν τερμάτισε προτελευταίος στην κανονική διάρκεια και στα πλέι άουτ έβαλε από κάτω την Κηφισιά για να σωθεί ως 12ος. Μέχρι και δύο αγωνιστικές πριν το τέλος ο Βόλος έπαιζε για την επιβίωσή του. Το σημαντικό για εκείνον είναι πως τα κατάφερε. Ακολούθησαν αρκετές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Οι Θεσσαλοί σώθηκαν με προπονητή τον Χρήστο Κόντη, ο οποίος επέλεξε στη συνέχεα διαφορετικό δρόμο. Τη θέση του πήρε ένας ακόμη ξένος, άπειρος, νεαρός κόουτς, ο Χοακίν Γκόμεθ. Εχουν παράδοση οι «κυανέρυθροι» σε τέτοιου είδους επιλογές και συνήθως δεν μακροημερεύουν. Ο 38χρονος ήδη έχει προβληματίσει με την όλη στάση του και την εικόνα που παρουσιάζει ο Βόλος, παρά το «διπλό» στην Τρίπολη. Ο ρόλος του, πάντως, είναι ούτως ή άλλως περιορισμένος σε μία ομάδα που θα παλέψει και πάλι για την παραμονή. Το καλό για εκείνη είναι πως υπάρχουν κάποιες ανακατατάξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο που λειτουργούν υπέρ της.

Από τους περσινούς βασικούς έφυγαν οι Σιέλης (στόπερ), Αλχο (δ. μπακ), Λούνα (στόπερ), αρκετοί συμπληρωματικοί παίκτες και πουλήθηκε ο πρώτος σκόρερ Γκαρσία. Αντικαταστάτης του ο Πέδρο Κόντε. Εμεινε ο Ασεχνούν (εξτρέμ), ενώ άξιες αναφοράς είναι οι μεταγραφές των Βιγιαφάνιες (επ. χαφ), Αλτμαν (επ.), Κορέα (στόπερ) και Μίλετιτς (στόπερ). Εγιναν και άλλες κινήσεις, αλλά δύσκολα δεν θα υπάρξει και συνέχεα. Τσοκάνης, Μύγας και Καλογερόπουλος παραμένουν σταθερές αξίες και ως έξτρα μεταγραφή ίσως λογίζεται Σιαμπάνης μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

Η ομάδα της Λαμίας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Λαμία

Ο στόχος της εισόδου στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας επετεύχθη, αλλά εκεί σταμάτησε να είναι ανταγωνιστική η ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας. Με μόλις 1 βαθμό στις 10 αγωνιστικές των πλέι οφ, το μήνυμα που έφτασε στους διοικούντες ήταν ότι έπρεπε να προετοιμαστούν ώστε να είναι ανταγωνιστική η ομάδα για τη νέα σεζόν, μετά την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος.

Το μίνι πρωτάθλημα για την κατάταξη στις θέσεις 5-8 πλέον θα δίνει εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ στην ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους για τη Σούπερ Λίγκα.

Δύσκολα εκτιμάται ότι η ομάδα της Φθιώτιδας θα φτάσει τόσο ψηλά και φέτος πάντως. Η Λαμία έχει νέο προπονητή τον Μαρίνο Σάτσια. Ο Κύπριος αποχώρησε από τον Εθνικό Αχνας και θέλει να πετύχει νέους στόχους στην προπονητική του καριέρα. Εχει προηγούμενη εμπειρία στη χώρα μας με την ομάδα της Σπάρτης.

Η μεταγραφική περίοδος συνοδεύτηκε από 14 προσθήκες και 15 αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Σαλιού Γκουίντο και Σίμον Σάντμπεργκ οι βασικότερες μεταγραφές από τις οποίες περιμένουν πολλά οι Λαμιώτες σε επίθεση και άμυνα αντίστοιχα. Η σεζόν εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη δόση ρίσκου λόγω της έλευσης νέου τεχνικού και της σημαντικής ανανέωσης του συνόλου.

Στα φιλικά προβλημάτισε με μόλις μία νίκη (επί του Βόλου με 1-0), δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Ομως στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έδειξε καλά στοιχεία. Ξεκίνησε με «διπλό» στο Αγρίνιο, παραλίγο να το επαναλάβει στην έδρα της ΑΕΚ αλλά τσίμπησε το βαθμό, ενώ με τον Ολυμπιακό στη Λαμία η εκτελεστική δεινότητα του Ελ Κααμπί δεν την άφησε να ελπίζει. Πάντως δείχνει καλά στοιχεία. Μένει να δούμε αν έχει συνέχεια.

Η ομάδα του Λεβαδειακού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Λεβαδειακός

Υποβιβάστηκε έναν χρόνο πριν και επέστρεψε με πολύ μεγάλη άνεση. Εκανε επίδειξη δύναμης στη Super League 2, αναδείχτηκε πρωταθλητής στον Βόρειο όμιλο και το κατάφερε μεταξύ άλλων γιατί είχε διατηρήσει τον κορμό από την πρώτη κατηγορία. Ακόμη και τώρα κινήθηκε στα ίδια χνάρια, κρατώντας δηλαδή κάποιους παίκτες για -τουλάχιστον- τρίτη σεζόν. Η απαραίτητη τεχνογνωσία σε επίπεδο διοίκησης είναι αδιαμφισβήτητη και το εντυπωσιακό είναι πως ο Λεβαδειακός έχει και διάθεση να δώσει χρήματα. Το δείχνουν αυτό και ορισμένες από τις μεταγραφές του. Υπάρχουν υψηλές βλέψεις για του χρόνου.

Το ρεαλιστικό είναι οι Βοιωτοί να πάνε απλώς για την παραμονή, αλλά στις διάφορες συζητήσεις τους με παίκτες βάζουν μπόνους επίτευξης στόχων για το πλασάρισμα στην οκτάδα. Θα είναι μεγάλη έκπληξη να το καταφέρουν, αλλά σίγουρα δεν αρχίζουν τη σεζόν ως φαβορί για τον υποβιβασμό. Νέος προπονητής ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά τον Ιανουάριο του 2019, όταν κοούτσαρε τον ΟΦΗ. Γκροφ, Τσάπρας και Χάμοντ από τους παλιούς θα βγουν ξανά μπροστά και ενδεχομένως ο Γιαννιώτας.

Εραμούσπε (στόπερ) και Οζμπολ (φορ) είναι τα δύο αποκτήματα που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά, ενώ ενεργό ρόλο θα έχουν και οι Κυριάκος Παπαδόπουλος (στόπερ) και Μπάλτσι (επ. χαφ). Οι υπόλοιπες έξι μεταγραφές είναι συμπληρωματικές βάσει του αρχικού σχεδιασμού (Πεντρόσο, Γκαραβέλης, Κάσσος, Γιοκέ, Πλέγας και Λαμαράνα). Οσο για τις αποχωρήσεις, κανείς δεν θα λείψει, αφού όλοι έφυγαν γιατί ο Λεβαδειακός δεν ήθελε να τους κρατήσει όταν ανέβηκε κατηγορία. Μεταξύ αυτών και ο προηγούμενος κόουτς Σωκράτης Οφρυδόπουλος. Μοναδική εξαίρεση ο Νίκας (χαφ). Τέλος, οι «πράσινοι» θα κινηθούν στους «ελεύθερους» ακόμα και για ενδεκαδάτους παίκτες ακόμη και το ποιοι θα αποκτηθούν, θα έχει τη δική του σημασία στο πώς θα παρουσιαστούν στη συνέχεια.

Η ομάδα του Ολυμπιακού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Ολυμπιακός

Εγραψε ιστορία πέρυσι και το φοβερό ήταν ο τρόπος με τον οποίο το έκανε. Αλλαξε προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και παίκτες σε μία σεζόν που φαινόταν ότι έχει στραβώσει για τα καλά. Τελικά όχι μόνο το έσωσε, αλλά έφερε στην Ελλάδα και ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League και αυτό του έδωσε το εισιτήριο για τo League Phase του Europa League. Επομένως, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις μεγάλους οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν προκριματικά αυτό το καλοκαίρι. Εκαναν την προετοιμασία τους με ηρεμία και δεν είχαν κανέναν λόγο να βιαστούν στον μεταγραφικό τους σχεδιασμό.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο κόουτς που μεταμόρφωσε τους Πειραιώτες, παρέμεινε στον πάγκο, αλλά το πρόβλημα για εκείνον είναι πως δεν διατήρησε όλους τους παίκτες-κλειδιά της πρόσφατης ευρωπαϊκής πορείας. Εμεινε ο Ελ Κααμπί (φορ), κράτησε τον Κάρμο (στόπερ), όμως έχασε τον Ποντένσε (εξτρέμ), ενώ δεν ανανέωσε ο Φορτούνης (επ. χαφ) σε αντίθεση με τους Μασούρα (εξτρέμ) και Τζολάκη (τερμ.). Βέλντε (εξτρέμ), Πιρόλα (στόπερ), Κοστίνια (δ. μπα), Γιάρεμτσουκ (φορ), Στάμενιτς (αμ. χαφ), Γουίλιαν (χαφ), Αναγνωστόπουλος (τερμ.) και Ντάνι Γκαρθία (χαφ) τα νέα αποκτήματα με τον τελευταίο να καλύπτει το κενό του Ιμπόρα.

Υπάρχει μία αίσθηση πως θα γίνουν κι άλλες προσθήκες στην πορεία εν όψει των 100 χρόνων του συλλόγου, ενώ άπαντες εντός των τειχών επιθυμούν την επιστροφή στους εγχώριους τίτλους. Η Ευρώπη σίγουρα θα παίξει ρόλο και θα δυσκολέψει κάπως το έργο του Μεντιλίμπαρ και των ποδοσφαιριστών του, αλλά το ρόστερ θα είναι αρκετά μεγάλο και πάλι, όταν κλείσει. Ενδιαφέρον και το πώς θα αξιοποιηθούν κάποιοι από τους μικρούς που κατέκτησαν το Youth League, ενώ οι Ελ Κααμπί, Τσικίνιο, Εσε και Ροντινέι θα είναι ξανά σε αυτούς που θα τραβήξουν το κουπί.

Η ομάδα του ΟΦΗ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

ΟΦΗ

Ακρως απογοητευτική ήταν η χρονιά που μας πέρασε. Αρχισε ως φαβορί για την έκτη θέση και την είσοδό στα πλέι οφ. Θεωρητικά είχε όλο το πακέτο. Ο Βάλντας Νταμπράουσκας, που είχε πείσει στους πρώτους μήνες του στο Ηράκλειο, έχασε την μπάλα και ο διάδοχός του Πέπε Μελ τα έκανε ακόμη χειρότερα. Κάπως έτσι όλα πήγαν στράφι. Ο Τραϊανός Δέλλας έσωσε ό,τι μπορούσε, αλλά ο ΟΦΗ τερμάτισε δέκατος στην κανονική διάρκεια, ενώ αυτό δεν άλλαξε ούτε στα πλέι άουτ. Ο Ελληνας τεχνικός παρέμεινε στον πάγκο και προσπάθησε να φέρει την ομάδα περισσότερο στα μέτρα του.

Το ρόστερ των Κρητικών δεν έχει αμελητέες αλλαγές. Οι ενδεκαδάτοι Βούρος (στόπερ), Μεγιάδο (αμ. χαφ), Τοράλ (επ. χαφ) και Τοράρινσον (αρ. μπακ) απέρριψαν τις προτάσεις ανανέωσης, ενώ νωρίτερα είχε φύγει ο Λάρσον (δ. μπακ). Οι Λουίζ Φελίπε (φορ) και Γκλάζερ (χαφ), που δεν είχαν αποδειχτεί αντάξιοι των προσδοκιών, επίσης χαιρέτησαν μαζί με ορισμένους ρολίστες. Καραχάλιος (αμ. χαφ), Γιουνγκ (φορ), Χατζηθεοδωρίδης (αρ. μπακ), Μπόρχα Γκονθάλεθ (δ. μπακ), Χριστόπουλος (στόπερ), Νους (εξτρέμ) και Σενγκέλια (εξτρέμ) είναι τα νέα αποκτήματα, με τον Ταξιάρχη Φούντα (επ.) να κλείνει το ρόστερ, εκτός αν γίνουν κινήσεις από τους «ελεύθερους».

Από εκεί και πέρα, για να γίνει μία ομάδα καλύτερη, συνήθως πρέπει οι νέοι παίκτες να είναι μία βελτιωμένη έκδοση αυτών που αποχώρησαν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις επιλογές του ΟΦΗ. Με τη δυναμική που έχουν αυτή η φανέλα και η συγκεκριμένη έδρα ο στόχος είναι η οκτάδα και ορισμένοι τρέφουν ελπίδες ακόμη και για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τραβηγμένο το τελευταίο, δεν είναι σίγουρο το πρώτο και εάν δεν αλλάξει δραματικά κάτι έως το τέλος του καλοκαιριού, ίσως δούμε και μία έκπληξη, δηλαδή να πάνε οι Κρητικοί στα πλέι άουτ.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Παναθηναϊκός

Πολλά τα σκαμπανεβάσματα την περσινή χρονιά. Επέστρεψε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από επτά χρόνια και για μεγάλο διάστημα διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Ακόμη και μετά την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς οι ελπίδες δεν χάθηκαν μέχρι τις σοβαρές γκέλες προς το φινάλε της κανονικής διάρκειας. Στη συνέχεια η κατηφόρα με τον Φατίχ Τερίμ ήταν τέτοια που ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό του Κυπέλλου με υπηρεσιακό τεχνικό τον Χρήστο Κόντη. Είχε τερματίσει τέταρτος, έπαιξε για την ευρωπαϊκή του επιβίωση απέναντι στον Αρη και κατακτώντας το τρόπαιο, βγήκε στα προκριματικά του Europa League. Νέος προπονητής ο Ντιέγκο Αλόνσο για τη μοναδική ομάδα του Big 4 που είχε αλλαγή στον πάγκο της.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός προσπαθεί να περάσει το δικό του στυλ ποδοσφαίρου και αυτό δεν είναι εύκολο σε μία προετοιμασία προβληματική λόγω των απουσιών πολλών παικτών. Αργησαν οι «πράσινοι» να κλείσουν ορισμένα κενά του ρόστερ τους, αλλά τουλάχιστον προχώρησαν σε κινήσεις που μπορούν να τους ανεβάσουν επίπεδο. Τέτοιες είναι οι μεταγραφές των Τετέ (εξτρέμ), Ινγκασον (στόπερ), Μαξ (αρ. μπακ) και Μαξίμοβιτς (αμ. χαφ), ενώ έκανε εντυπωσιακό ντεμαράζ με τους Πελίστρι (επιθ.) και Ουναΐ (χαφ). Νέο πρόσωπο και ο Μπάλντοκ (δ. μπακ), ενώ αγοράστηκαν οι Ντραγκόφσκι (τερμ.) και Γεντβάι (στόπερ). Πολύ σημαντική και γνωστή μήνες τώρα η αποχώρηση του Μπερνάρ (μεσοεπ.), έφυγαν μεταξύ άλλων και οι Μπρινιόλι (τερμ.), Παλάσιος (εξτρέμ) και Χουάνκαρ (αρ. μπακ).

Με τις μεταγραφές που έχουν γίνει και αυτές που θα ακολουθήσουν ο Παναθηναϊκός προσέθεσε μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ του και μπορεί το «τριφύλλι» να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Ο Ελληνας φορ, ο Τετέ και ο Ινγκασον θα αποτελούν εκτός απροόπτου τις σταθερές, ενώ ως έξτρα μεταγραφή ενδεχομένως λογίζεται ο ανεβασμένος μετά την κακή περσινή χρονιά του ο Τζούρισιτς. Ισως και ο Μάγκνουσον εάν επανέλθει στο 100% μετά τον σοβαρό περσινό τραυματισμό του. Ερωτηματικό το πώς θα δέσει ο Αλόνσο με τους παίκτες του.

Η ομάδα του Παναιτωλικού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Παναιτωλικός

Λίγους μήνες πριν έκλεισε την κανονική διάρκεια 12ος και στα πλέι άουτ κέρδισε τρεις θέσεις στη βαθμολογία. Ξεκίνησε κάκιστα έχοντας στον πάγκο του τον Γκαμπριέλ Σούρερ και στην πορεία όλο αυτό άλλαξε με την πρόσληψη του Γιάννη Πετράκη. Ο Κρητικός τεχνικός, που ανανέωσε το συμβόλαιό του, μακιγιάρισε τις αδυναμίες της ομάδας του, βρήκε τρόπο με την τριάδα στην άμυνα να αλλάξει την εικόνα της και στο φινάλε η παραμονή ήρθε με σχετική άνεση. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη γιατί στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ο Παναιτωλικός έπαιζε με τη φωτιά.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο γιατί έφυγε διψήφιος αριθμός παικτών και πολλοί εξ αυτών ήταν σημαντικοί, όπως οι Ζοάο Πέδρο (φορ), Σενγκέλια (εξτρέμ), Ταμπίτζε (στόπερ), Καρέλης (φορ), Χατζηθεοδωρίδης (αρ. μπακ), Φρεντ (επ. χαφ) και Μπρούνο Ντουάρτε (στόπερ). Ακόμη και τα δικά του παιδιά, οι Μαλής (στόπερ) και Τσιγγάρας (χαφ) δεν ανανέωσαν. Μόνο ο Λιάβας (δ. μπακ) το έκανε. Ακολούθησαν οι Μλάντεν (στόπερ) και Τορεχόν (αρ. μπακ). Πολύτιμη η παραμονή του δεύτερου, αλλά και πάλι το ρόστερ έχει αλλάξει σημαντικά.

Επομένως, η νέα σεζόν του Παναιτωλικού σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από το τι θα κάνουν οι μεταγραφές του. Χαμηλού επιπέδου οι στόπερ που αποκτήθηκαν (Τσελίκοβιτς, Παντελάκης και Σιέλης), συμπληρωματικές ήταν οι κινήσεις στα άκρα της άμυνας, ενώ μεσοεπιθετικά τα κενά είναι ακόμη τρανταχτά. Μάιντεβατς και Λαγιούντ θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά με τα γκολ τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι Αγρινιώτες θα έχουν πολύ μεγάλο θέμα. Θα παλέψουν για την παραμονή, το ρόστερ τους ακόμη δεν έχει κλείσει, αλλά με τα τωρινά δεδομένα είναι ένα από τα πιο προβληματικά της κατηγορίας.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

ΠΑΟΚ

Τη σεζόν που μας πέρασε τρύπησε το ταβάνι του και κατέκτησε τον τίτλο κόντρα στα προγνωστικά. Ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε το πρωτάθλημα ήταν εντυπωσιακός. Τέσσερις σερί νίκες σε ντέρμπι ήθελε για να το πάρει και τα κατάφερε. Ενδεικτικό αυτό του μετάλλου που έχει. «Μανούλα» ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο να κρατάει σε εγρήγορση τους παίκτες του. «Εβγαλε λαγούς από το καπέλο του» δίχως να έχει τον φορ που θα κάνει τη διαφορά και στο φινάλε πανηγύρισε. Ο Ρουμάνος ίσως ξέρει καλύτερα την ομάδα του από κάθε άλλον προπονητή της Σούπερ Λίγκα 2024-25 και αυτό θα είναι και φέτος το βασικό όπλο του ΠΑΟΚ. Σημαντικό στοιχείο και η ομοιογένεια, αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει έως το φινάλε του καλοκαιριού με τα hot ονόματά του. Δύο οι σημαντικές αποχωρήσεις αυτή του Μεϊτέ (χαφ) με το σίριαλ της παραμονής του να έχει κουράσει και του Κουλιεράκη (στόπερ) που άφησε την ομάδα χωρίς τον έναν από τους δύο βασικούς κεντρικούς αμυντικούς. Η περίπτωση Κωνσταντέλια, πάντως, έδειξε πως οι «ασπρόμαυροι», δεν είναι εύκολοι διαπραγματευτές για κανέναν. Εξυπακούεται πως δεν αντικαθίσταται εύκολα κάποιος εξ αυτών. Οι προαναφερθέντες συν τον Ζίβκοβιτς κάνουν τη διαφορά.

Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, ο ΠΑΟΚ θα είναι πιο δυνατός φέτος έχοντας προσθέσει στην επίθεση τους Τσάλοφ και Τισουντάλι, παίκτες που του έλειπαν, και στα χαφ τον Καμαρά. Παρέμεινε το πασπαρτού στην άμυνα που λέγεται Κεντζιόρα και οι υπόλοιπες προσθήκες (Τσιφτσής, Θυμιάνης, Σορτάιερ) ήταν συμπληρωματικές. Θα γίνουν και άλλες. Η συμμετοχή έως τον Ιανουάριο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι δεδομένη και αυτό ίσως παίξει τον ρόλο του στην προσπάθειά του να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους. Το σίγουρο είναι πως έχει περισσότερες λύσεις από πέρυσι. Εστω και εάν θα είναι αρκετά δύσκολο να τερματίσει ξανά πρώτος στη βαθμολογία Σούπερ Λίγκα, αλλά, και πάλι, ποτέ δεν ξέρεις με τον Λουτσέσκου.

Η ομάδα του Πανσερραϊκού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Πανσερραϊκός

Η σεζόν που μας πέρασε ήταν υπερβατική για εκείνον. Δεν επέστρεψε απλά φορτσάτος από τη Super League 2, αλλά έμεινε και ξεκούραστα. Από ένατος στην κανονική διάρκεια βγήκε πρώτος στα πλέι άουτ και συνολικά έβδομος στην κατάταξη. Εξαιρετικό αυτό για μία ομάδα που είχε χρόνια να παίξει στην πρώτη κατηγορία. Μόνο που μία καλή σεζόν από μόνη της δεν λέει κάτι. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα ομάδων, οι οποίες τη δεύτερη χρονιά υποβιβάστηκαν. Αυτό θέλει να αποφύγει ο Πανσερραϊκός και έχει όλο το πακέτο για να το κάνει. Το αν θα έρθει το παραπάνω, δηλαδή η είσοδος στην οκτάδα, είναι και λίγο συγκυριακό.

Αλλαγές υπάρχουν στα «λιοντάρια» με πρώτη την αποχώρηση του Πάμπλο Γκαρσία. Ηταν από καιρό γνωστό πως οι δύο πλευρές θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους και οι Σερραίοι βρήκαν γρήγορα και τον επόμενο. Ο Μιχάλης Γρηγορίου μετά από καιρό αναλαμβάνει ομάδα από την αρχή της σεζόν και δεν είναι λίγες οι αλλαγές τόσο στο έμψυχο δυναμικό όσο και στο αγωνιστικό στυλ. Πιο μαζεμένος θα παρουσιαστεί ο Πανσερραϊκός στο πρωτάθλημα, αφού είναι άλλη η φιλοσοφία του Ελληνα τεχνικού. Μπέργκστρομ, Στάικος και Μπετανκόρ είναι μία τριάδα παικτών που έμειναν και πέρυσι είχαν σημαντικό ρόλο.

Κομβικές οι αποχωρήσεις των Ουάρντα (εξτρέμ), Πηλέα (αρ. μπακ) και Ουεντραόγκο (αμ. χαφ). Επίσης, θα λείψει ο Αλεξιτς (φορ), που πουλήθηκε, αλλά όχι οι υπόλοιποι που έφυγαν. Ακόμη και οι Θυμιάνης (αμ. χαφ) και Χόβαν (τερμ.) αντικαταστάθηκαν από θεωρητικά καλύτερους. Στα εξτρέμ άλλαξαν όλα με τις μεταγραφές των Σαλαζάρ, Κα, Ντέλετιτς και Μαρίνου (σ.σ. έπαθε ρήξη χιαστών), στα χαφ ο Πανσερραϊκός πήρε τους Καπτούμ, Περούτσι και Λιάσο, στο κέντρο της άμυνας τους Χαντάκια, Καραμανώλη και Καρασαλίδη, ενώ συνολικά έγιναν 14 προσθήκες. Σημαντικό ο νέος ενδεκαδάτος τερματοφύλακας Γκουγκελασβίλι να κάνει τη διαφορά.

 

Τα στατιστικά των 65 προηγούμενων πρωταθλημάτων

Το πρωτάθλημα της «μεγάλης» κατηγορίας, είτε ως Α’ Εθνική είτε ως Σούπερ Λίγκα, ξεκινώντας απ’ την περίοδο 1959/60, όταν και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στην ενιαία μορφή της η Α’ Κατηγορία των ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπήκε στο 66ο έτος του.

Στις 65 ολοκληρωμένες σεζόν δημιουργήθηκαν σπουδαίες επιδόσεις και αριθμοί που έμειναν στην ιστορία.

Οπως:

  • 0 νίκες και μόλις 8 ισοπαλίες σε περίοδο 34 αγωνιστικών είχε ο Εθνικός τη σεζόν 1998/99, η μοναδική ομάδα που ολοκλήρωσε πρωτάθλημα χωρίς να κερδίσει έστω ένα ματς.
  • 1 ομάδα έχει καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία, έχοντας συγκομιδή μόλις ενός βαθμού εκτός έδρας. Το πέτυχε ο Λεβαδειακός της περιόδου 2013/14 (0-1-16).
  • 3 παίκτες, οι Γιώργος Καμάρας (1961/62), Αντώνης Αντωνιάδης (1973/74) και Κώστας Μήτρογλου (2013/14) κατάφεραν να σημειώσουν χατ τρικ σε «κολλητές» αγωνιστικές.
  • 5 φορές έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ από ομάδα της περιφέρειας. Το πέτυχαν οι: Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΟΦΗ, 1976/77, 23 γκολ), Ιμρε Μπόντα (Ολυμπιακός Βόλου, 1988/89, 20 γκολ), Εστεμπάν Σολάρι (Ξάνθη, 2013/14, 16 γκολ), Χερόνιμο Μπαράλες (Αστέρας Τρίπολης, 2014/15, 17 γκολ) και Τομ Φαν Βέερτ (Βόλος, 2021/22, 17 γκολ).
  • 8 σερί ισοπαλίες μέτρησε στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ από την 7η έως τη 13η αγωνιστική της περιόδου 1983/84, ενώ στο ενδιάμεσο έδωσε και το εξ αναβολής ματς της 3ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο (2-2).
  • 8 σερί αγωνιστικές έχουν καταφέρει να «βρουν δίχτυα» μόνο τρεις ποδοσφαιριστές: Οι Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός 1964/65 και 1968/69), Κώστας Νικολαΐδης (ΑΕΚ (1967/68) και Ντέμης Νικολαΐδης (1997/98).
  • 9 γκολ δέχθηκε ο Ολυμπιακός στην περίοδο 2019/20, στην καλύτερη αμυντική επίδοση ελληνικής ομάδας επί ημερών Α’ Εθνικής. Με τα playoffs, πάντως, το αμυντικό ρεκόρ του στη συγκεκριμένη σεζόν έφτασε τα 16 γκολ.
  • 11 γκολ είναι το ρεκόρ παραγωγικότητας σε ένα ματς, από τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Φωστήρα με 11-0 την περίοδο 1973/74.
  • 12 ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να πετύχουν «πενταρέ» (5 γκολ) σε έναν αγώνα.

Αναλυτικά οι 12 παίκτες είναι οι:

Σάββας Τσοκαταρίδης (Δόξα Δρ. – Φωστήρας 5-0, 1961/62)

Κώστας Νεστορίδης (ΑΕΚ – Ηρακλής 5-0, 1962/63)

Βασίλης Κυριακού (Αιγάλεω – Απόλλων Σμ. 2-6, 1966/67)

Σάκης Κουβάς (Βύζας – Ολυμπιακός Λευκωσίας 5-1, 1967/68)

Γιώργος Δέδες (Πανιώνιος – Ολ. Λευκωσίας 8-0, 1969/70)

Μιχάλης Δράκος (Ρόδος – Καβάλα 5-1, 1978/79)

Δημήτρης Σεϊταρίδης (Εθνικός – Ατρόμητος 10-0, 1980/81)

Θωμάς Μαύρος (ΑΕΚ – Αιγάλεω 5-2, 1984/85)

Κριστόφ Βαζέχα και Ντέμης Νικολαΐδης έχουν πετύχει από «πενταρέ» γκολ το 1995/96 και 1996-97 αντίστοιχα. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 5-3, 1995/96)

Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ – Καλαμάτα 6-1, 1996-97)

Γκόραν Βλάοβιτς (Παναθηναϊκός – Παναχαϊκή 8-0, 2001/02)

Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός – Πανθρακικός 6-1, 2015/16).

  • 13 σερί ήττες είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί, το οποίο κατέγραψε η Καστοριά την περίοδο 1996/97 (13η έως 25η αγωνιστική).
Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2005-06 είχε 16 σερί «τρίποντα», από την 8η έως την 23η αγωνιστική. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.
  • 16 σερί νίκες «έγραψε» ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2005/06, από την 8η έως την 23η αγωνιστική, έχοντας το σχετικό ρεκόρ επί ημερών Α’ Εθνικής.
  • 17 είναι οι περισσότερες ισοπαλίες σε μία σεζόν και τις σημείωσε την σεζόν 2019/20, συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της στα play-outs η Λαμία.
  • 30 νίκες είναι οι περισσότερες νίκες που έχει πετύχει μία ομάδα σε αγωνιστική περίοδο και το πέτυχε ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1999/00 σε διοργάνωση 34 αγωνιστικών (30-2-2).
  • 31 ήττες είναι το απόλυτο, αρνητικό ρεκόρ σε μία αγωνιστική περίοδο, το οποίο «χρεώθηκε» η ΑΕ Λεμεσού την περίοδο 1968/69 (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 31 ήττες), όταν είχαν «ενταχθεί» για ένα διάστημα και ομάδες από την Κύπρο στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
  • 43 γκολ από εκτελέσεις φάουλ κατέγραψε στην καριέρα του ο Κώστας Φρατζέσκος και με τις επτά ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε, έχοντας το αντίστοιχο ρεκόρ κατηγορίας.
  • 58 αγώνες είναι το μεγαλύτερο αήττητο σερί και το πέτυχε ο Ολυμπιακός στο ενδιάμεσο των σεζόν 1972/73 και 1973/74.
  • 62 αδιάλειπτες συμμετοχές σε επίπεδο Α’ Κατηγορίας (συμπεριλαμβανομένης και της εφετινής) έχουν μόλις τρεις ομάδες: Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.
  • 94 είναι οι περισσότεροι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει μία ομάδα σε πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας Ελλάδας. Το πέτυχε ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1972/73, αλλά με σύστημα βαθμολόγησης 3-2-1, έχοντας 27 νίκες, 6 ισοπαλίες και 1 ήττα. Αναλογικά πάντως, οι 92 βαθμοί που συγκέντρωσαν ξανά οι «ερυθρόλευκοι» την σεζόν 1999/00 (30 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες), με το σύστημα 3-1-0, που ισχύει και σήμερα, συνιστούν την καλύτερη επίδοση.
  • 102 γκολ είναι το ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία σεζόν και το πέτυχε ο Ολυμπιακός την περίοδο 1973/74.
  • 125 γκολ παθητικό «μέτρησε» η ΑΕ Λεμεσού την περίοδο 1968/69, στη χειρότερη αμυντική επίδοση όλων των εποχών.
  • 1.088 λεπτά διατήρησε απαραβίαστη την εστία του ο Τάκης Οικονομόπουλος τη σεζόν 1964/65, σε ένα ακατάρριπτο ρεκόρ ως τις μέρες μας.

Οι αρχισκόρερς

Οι ποδοσφαιριστές που έχουν ξεπεράσει τα 100 γκολ στην ιστορία της Α’ Εθνικής:

Ο Θωμάς Μαύρος με 260 γκολ είναι ο αρχισκόρερ της «μεγάλης» κατηγορίας, ενώ ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε 234 γκολ, όλα όμως με τη φανέλα της ΑΕΚ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.
  1. Θωμάς Μαύρος Πανιώνιος, ΑΕΚ 260
  2. Κριστόφ Βαζέχα Παναθηναϊκός    245
  3. Μίμης Παπαϊωάννου ΑΕΚ          234
  4. Γιώργος Σιδέρης Ολυμπιακός         224
  5. Αντώνης Αντωνιάδης Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός           187
  6. Αλέξης Αλεξανδρής Βέροια, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Καλλιθέα            186
  7. Δημήτρης Σαραβάκος Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ    185
  8. Γιώργος Δέδες Πανιώνιος, ΑΕΚ 181
  9. Νίκος Αναστόπουλος Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Ιωνικός                   179
  10. Μιχάλης Κρητικόπουλος Παναιγιάλειος, Εθνικός, Ολυμπιακός, Απόλλων Αθηνών 176
  11. Νίκος Λυμπερόπουλος Καλαμάτα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ 167
  12. Ντέμης Νικολαΐδης Απόλλων Αθηνών, ΑΕΚ 163
  13. Ντίνος Κούης Αρης 142
  14. Κώστας Νεστορίδης ΑΕΚ 140
  15. Μίμης Δομάζος Παναθηναϊκός, ΑΕΚ 139
  16. Γιώργος Γεωργιάδης Δόξα Δράμας, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ηρακλής 137
  17. Σταύρος Σαράφης ΠΑΟΚ 136
  18. Γιώργος Κούδας ΠΑΟΚ 134
  19. Αλέξης Αλεξιάδης Αρης, Παναιτωλικός, Καστοριά 132
  20. Θανάσης Ιντζόγλου Πανιώνιος, Εθνικός 129
  21. Βασίλης Δημητριάδης Αρης, ΑΕΚ 129
  22. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς Πανηλειακός, Ολυμπιακός 128
  23. Δημήτρης Σαλπιγγίδης ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός 125
  24. Κώστας Φρατζέσκος Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Καλαμάτα, Ιωνικός, Αρης, Προοδευτική 116
  25. Μιχάλης Κωνσταντίνου Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός 109
  26. Χρήστος Δημόπουλος ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός 108
  27. Γιώργος Σκαρτάδος Ρόδος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ολυμπιακός 108
  28. Τάκης Χατζηιωάννογλου Εθνικός 102
  29. Γιώργος Κωστίκος Πιερικός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Διαγόρας 102
  30. Νίκος Γιούτσος Ολυμπιακός, Εθνικός 101
  31. Κώστας Νικολαΐδης ΑΕΚ, Απόλλων Αθηνών 100

Πρωταθλητές

Α’ Εθνική Κατηγορία

1959-60                 Παναθηναϊκός

1960-61                 Παναθηναϊκός

1961-62                 Παναθηναϊκός

1962-63                 ΑΕΚ

1963-64                 Παναθηναϊκός

1964-65                 Παναθηναϊκός

1965-66                 Ολυμπιακός

1966-67                 Ολυμπιακός

1967-68                 ΑΕΚ

1968-69                 Παναθηναϊκός

1969-70                 Παναθηναϊκός

1970-71                 ΑΕΚ

1971-72                 Παναθηναϊκός

1972-73                 Ολυμπιακός

1973-74                 Ολυμπιακός

1974-75                 Ολυμπιακός

1975-76                 ΠΑΟΚ

1976-77                 Παναθηναϊκός

1977-78                 ΑΕΚ

1978-79                 ΑΕΚ

Επαγγελματική Κατηγορία

1979-80                 Ολυμπιακός

1980-81                 Ολυμπιακός

1981-82                 Ολυμπιακός

1982-83                 Ολυμπιακός

1983-84                 Παναθηναϊκός

1984-85                 ΠΑΟΚ

1985-86                 Παναθηναϊκός

1986-87                 Ολυμπιακός

1987-88                 Λάρισα

1988-89                 ΑΕΚ

1989-90                 Παναθηναϊκός

1990-91                 Παναθηναϊκός

1991-92                 ΑΕΚ

1992-93                 ΑΕΚ

1993-94                 ΑΕΚ

1994-95                 Παναθηναϊκός

1995-96                 Παναθηναϊκός

1996-97                 Ολυμπιακός

1997-98                 Ολυμπιακός

1998-99                 Ολυμπιακός

1999-00                 Ολυμπιακός

2000-01                 Ολυμπιακός

2001-02                 Ολυμπιακός

2002-03                 Ολυμπιακός

2003-04                 Παναθηναϊκός

2004-05                 Ολυμπιακός

2005-06                 Ολυμπιακός

Super League

2006-07                 Ολυμπιακός

2007-08                 Ολυμπιακός

2008-09                 Ολυμπιακός

2009-10                 Παναθηναϊκός

2010-11                 Ολυμπιακός

2011-12                 Ολυμπιακός

2012-13                 Ολυμπιακός

2013-14                 Ολυμπιακός

2014-15                 Ολυμπιακός

2015-16                 Ολυμπιακός

2016-17                 Ολυμπιακός

2017-18                 ΑΕΚ

2018-19                 ΠΑΟΚ

Super League 1

2019-20                 Ολυμπιακός

2020-21                 Ολυμπιακός

2021-22                 Ολυμπιακός

2022-23                 ΑΕΚ

2023-24                 ΠΑΟΚ

Περισσότερες συμμετοχές

Οι ποδοσφαιριστές που έχουν ξεπεράσει τις 400 συμμετοχές στην ιστορία της «μεγάλης» κατηγορίας είναι 31, από τους οποίους οι 5 μόνο με μία ομάδα. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κούδας 504 όλες με τον ΠΑΟΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου 480 με την ΑΕΚ, ο Ντίνος Κούης 473 με τον Αρη, ο Στέλιος Μανωλάς 447 με την ΑΕΚ και ο Δανιήλ Παπαδόπουλος 418 με τον Ηρακλή.

Ο Γιώργος Κούδας είχε 504 συμμετοχές όλες με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και ο Ντίνος Κούης 473 συμμετοχές όλες μόνο με τη φανέλα του Αρη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Αναλυτικά:

  1. Μίμης Δομάζος Παναθηναϊκός, ΑΕΚ           536
  2. Νίκος Νιόπλιας ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Χαλκηδόνα         509
  3. Γιώργος Κούδας ΠΑΟΚ     504
  4. Θωμάς Μαύρος Πανιώνιος, ΑΕΚ 501
  5. Σάββας Κωφίδης Ηρακλής, Ολυμπιακός, Αρης                493
  6. Μίμης Παπαϊωάννου ΑΕΚ          480
  7. Στάθης Χάιτας Πανιώνιος, Λάρισα            480
  8. Γιώργος Σκαρτάδος Ρόδος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ολυμπιακός           478
  9. Γιώργος Γεωργιάδης Δόξα Δράμας, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ηρακλής 476
  10. Ντίνος Κούης Αρης 473
  11. Τάσος Μητρόπουλος Εθνικός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Παναθηναϊκός, Ηρακλής, Βέροια 458
  12. Τάκης Νικολούδης Ηρακλής, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Απόλλων Καλαμαριάς 453
  13. Αγγελος Κρεμμύδας Εθνικός, Παναχαϊκή 448
  14. Στέλιος Μανωλάς ΑΕΚ 447
  15. Δημήτρης Σαραβάκος Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ 443
  16. Θόδωρος Παχατουρίδης Δόξα Δράμας, Ολυμπιακός, Ιωνικός 434
  17. Γιώργος Δέδες Πανιώνιος, ΑΕΚ 429
  18. Γιάννης Γούναρης ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός 426
  19. Μιχάλης Κρητικόπουλος Παναιγιάλειος, Εθνικός, Ολυμπιακός, Απόλλων Σμύρνης 422
  20. Δανιήλ Παπαδόπουλος Ηρακλής 418
  21. Ιεροκλής Στολτίδης Ηρακλής, Ολυμπιακός, Κέρκυρα 416
  22. Τάσος Κατσαμπής Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής 416
  23. Γιώργος Μητσιμπόνας Λάρισα, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός 412
  24. Θανάσης Κολιτσιδάκης Απόλλων Σμύρνης, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ 411
  25. Γρηγόρης Παπαβασιλείου Καστοριά, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ 410
  26. Νίκος Λυμπερόπουλος Καλαμάτα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ 410
  27. Βαγγέλης Κουσουλάκης Ηρακλής, Ολυμπιακός, Απόλλων Καλ. 409
  28. Νίκος Αναστόπουλος Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Ιωνικός 408
  29. Γιώργος Ανατολάκης Ηρακλής, Ολυμπιακός, Ατρόμητος 407
  30. Πέτρος Μίχος Παναιτωλικός, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Ιωνικός 403
  31. Λύσανδρος Γεωργαμλής ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Ηρακλής, Εθνικός 403

Κορυφαίοι ξένοι σε συμμετοχές

Οι κορυφαίοι σε συμμετοχές ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα:

  1. Κριστόφ Βαζέχα Παναθηναϊκός    390
  2. Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς Πανηλειακός, Ολυμπιακός              375
  3. Τόνι Σαβέβσκι ΑΕΚ          357
  4. Ντανιέλ Μπατίστα Εθνικός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρης 316
  5. Νόνι Λίμα Πανιώνιος             291
Ο Νόνι Λίμα από το Πράσινο Ακρωτήριο είναι ένας από τους κορυφαίους ξένους που αγωνίστηκαν στη «μεγάλη» κατηγορία με 291 συμμετοχές στον Πανιώνιο. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Οι μεταγραφές των ομάδων της Σούπερ Λίγκα για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-2025

Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-25 για τη Σούπερ Λίγκα έχει ολοκληρωθεί και οι 14 ομάδες έκαναν τις κινήσεις τους. Κάποιες από αυτές είδαν τα κενά τους και στην πράξη αφού έχουν ήδη συμπληρωθεί 3 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα.

Αλλες ομάδες έχουν κινηθεί περισσότερο, άλλες λιγότερο, κάποιες έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή να κλείσουν τις «τρύπες» που έχουν προκύψει, ενώ για όσες δεν έχουν κλείσει το ρόστερ τους ή θα ήθελαν και κάτι ακόμα ή κάποια ευκαιρία, ακολουθεί και η μεταγραφική περίοδος για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ κατέθεσαν την Τετάρτη (4/9) την ευρωπαϊκή τους λίστα, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τις μεταγραφές που προορίζονται για την Ευρώπη.

Ας δούμε αναλυτικά για την κάθε ομάδα το πάρε – δώσε των 14 «μονομάχων»:

ΑΕΚ

Ηρθαν

  1. Αμπουμπακαρί Κοϊτά, Μαυριτανία, 25 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 3,6 εκατομμυρίων από την Σεντ-Τρούιντεν
  2. Μόζες Οντουμπάτζο, Αγγλία, 30 ετών, επιθετικός, με μεταγγραφή αντί 1 εκατομμυρίου από τον Αρη
  3. Αλεξάντερ Κάλενς, Περού, 32 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 300 χιλιάδων ευρώ από την Ζιρόνα
  4. Θωμάς Στρακόσα, Αλβανία, 29 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την Μπρέντφορντ
  5. Ρομπέρτο Περέιρα, Αργεντινή, 33 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Ουντινέζε
  6. Ερικ Λαμέλα, Αργεντινή, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Σεβίλλη
  7. Αλμπέρτο Μπρινιόλι, Ιταλία, 32 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό
  8. Σωτήρης Τσιλούλης, Ελλάδα, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Λαμία
  9. Φράνζι Πιερό, Αϊτή, 29 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή από την Μακάμπι Χάιφα
Ο Ερικ Λαμέλα από την Σεβίλλη στην ΑΕΚ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Εζέκιελ Πόνσε, Αργεντινή, 27 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 9 εκατομμυρίων ευρώ στο Χιούστον
  2. Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, Γαλλία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Τουλούζ
  3. Τομ Φαν Βέερτ, Ολλανδία, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Ατρόμητο
  4. Σέρχιο Αραούχο, Αργεντινή, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  5. Αλεξάντερ Κάλενς, Περού, 32 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Ζιρόνα
  6. Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος, Ελλάδα, 21 ετών, αμυντικός, δανεικός στην Ανόρθωση
  7. Γιώργος Αθανασιάδης, Ελλάδα, 31 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην ΑΕΚ Λάρνακας
  8. Βένταντ Ραντόνια, 22 ετών, Βοσνία, αμυντικός, δανεικός στην Λαμία

Αρης

Ηρθαν

  1. Μόντσου, Ισπανία, 24 ετών, μέσος, με μεταγραφή αντί 3.6 εκατομμυρίων από τη Βαγιαδολίδ
  2. Σάπι Σουλεϊμάνοφ, Ρωσία, 24 ετών, επιθετικός με μεταγραφή αντί 1 εκατομμυρίων ευρώ από την Κράσνονταρ
  3. Γιώργος Παμλίδης, Ελλάδα, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  4. Ούγκο Μάλο, Ισπανία, 33 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Ιντερνασιονάλ
  5. Κλέιτον Ντιαντί, Σενεγάλη, 18 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 600 χιλιάδες από την Εσπουάρ ντε Γκεντιαβάγε
  6. Πιόνε Σίστο, Δανία, 29 ετών, επιθετικός, από την Αλάνιασπορ
  7. Καρλ Φίλιπ Σίντκλεβ, Σουηδία, 19 ετών, τερματοφύλακας, με μεταγραφή από την Μπρομαποϊκάρνα
  8. Μάρτιν Φρίντεκ, Τσεχία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Λουκέρνη
  9. Χοσέ Σιφουέντες, Εκουαδόρ, 25 ετών, μέσος, δανεικός από την Ρέιντζερς
  10. Ντομαγκόι Πάβισιτς, Κροατία, 30 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Ντινάμο Βουκουρεστίου
  11. Μάξιμ Κόβαλ, Ουκρανία, 31 ετών, τερματοφύλακας, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Καλαμάτα
  12. Χουάνκαρ, Ισπανία, 34 ετών, αμυντικός, ελεύιερος από τον Παναθηναϊκό
Ο Χοσέ Σιφουέντες δανεικός απ’ τη Ρέιντζερς στον Αρη. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Μόζες Οντουμπάτζο, Αγγλία, 30 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 1 εκατομμυρίο ευρώ στην ΑΕΚ
  2. Ρόναλντ Ματαρίτα, Κόστα-Ρίκα, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Αλαχουελένσε
  3. Μάξιμ Κόβαλ, Ουκρανία, 31 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στη Γελιμάι
  4. Λευτέρης Χουτεσιώτης, Ελλάδα, 29 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Ατρόμητο
  5. Νέβεν Τζούρασεκ, Κροατία, 25 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Ντέμπρετσεν
  6. Γιώργος Παμλίδης, Ελλάδα, 30 ετών, επιθετικός, δανεικός στην Καλαμάτα
  7. Μπίργκερ Βερστράτε, Βέλγιο, 30 ετών, μέσος, στη Λέουβεν
  8. Τσείκ Ντουκουρέ, Ακτή Ελεφαντοστού, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος
  9. Λούκας Ρουπ, Γερμανία, 33 ετών, μέσος, ελεύθερος
  10. Φαμπιάνο, Βραζιλία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  11. Γιώργος Δεληζήσης, Ελλάδα, 36 ετών, αμυντικός, αποσύρθηκε
  12. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Ελλάδα, 37 ετών, μέσος, ελεύθερος
  13. Φράνκο Φεράρι, Αργεντινή, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Βόλο
  14. Τζούισον Μπένετ, Κόστα Ρίκα, 20 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Σάντερλαντ
  15. Μόμπεργκ Κάρλσον, Σουηδία, 30 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Ουράβα Ρεντς
  16. Νικόλαος Μπεκιαρίδης, Ελλάδα, 19 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Βέροια
  17. Καρίμ Ανσαριφάρντ, Ιράν, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος

Αστέρας AKTOR

Ηρθαν

  1. Μούμο Μουνιόθ, Ισπανία, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Μπούργκος
  2. Μάρτιν Ανταμ, Ουγγαρία, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Ουλσάν
  3. Νικολάι Αλχο, Φινλανδία, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Βόλο
  4. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ελλάδα, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Γκόρνικ Ζάμπρζε
  5. Παναγιώτης Τζίμας, Ελλάδα, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ
  6. Σιμόν Ντελί, Ακτή Ελεφαντοστού, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Ιστανμπούλσπορ
  7. Φάνης Τζανδάρης, Ελλάδα, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Λαμία
  8. Αϊντίν Ρέτζιτς, Βοσνία, 27 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Σλόγκα Μεριντιάν
  9. Σαμί Φαράι, Αλγερία, 22 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Σοσό
  10. Παναγιώτης Τσιντώτας, Ελλάδα, 30 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Ατρόμητο
  11. Γιώργος-Δομίνικος Προύντζος, Ελλάδα, 20 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Παναχαϊκή

Εφυγαν

  1. Αντώνης Τσιφτσής, Ελλάδα, 24 ετών, τερματοφύλακας, με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ αντί 400.000 ευρώ
  2. Βασίλης Σουρλής, Ελλάδα, 21 ετών, μέσος, με μεταγραφή στην Ράκοβ αντί 200.000 ευρώ
  3. Σίτο, Ισπανία, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Ιντερσίτι
  4. Πίτσου Ατιένθα, Ισπανία, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Αλκογιάνο
  5. Γιάννης Χριστόπουλος, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον ΟΦΗ
  6. Χουάν Μουνάφο, Αργεντινή, 36 ετών, μέσος, ελεύθερος
  7. Ηλίας Χριστόπουλος, Ελλάδα, 21 ετών, αμυντικός, συνεχίζει στον Astera AKTOR B’
  8. Γιώργος Κωστέας, Ελλάδα, 21 ετών, επιθετικός, συνεχίζει στον Astera AKTOR B’
  9. Νταβίντ Καρμόνα, Ισπανία, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  10. Χοσέ Λουίς Βαλιέντε, Ισπανία, 33 ετών, μέσος, ελεύθερος
  11. Ερβιν Τζουκάνοβιτς, Βοσνία, 37 ετών, αμυντικός, αποσύρθηκε
  12. Μουμπάρακ Αντεσίνα, Νιγηρία, 22 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  13. Λευτέρης Λύρατζης, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τον ΠΑΟΚ
  14. Χουάν Μιριτέλο, Αργεντινή, 25 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Ντεφένσα
  15. Βασίλης Μάντζης, Ελλάδα, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον ΠΑΣ Γιάννινα

Ατρόμητος

Ηρθαν

  1. Αμρ Ουάρντα, Αίγυπτος, 30 ετών, επιθετικός , ελεύθερος από τον Πανσερραϊκό
  2. Πίτερ Μίχορλ, Αυστρία, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος από τη ΛΑΣΚ
  3. Αλεξέι Κοσέλεφ, Μολδαβία, 30 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τη Λαμία
  4. Μακάνα Μπακού, Γερμανός, 26 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Λέγκια Βαρσοβία
  5. Αγγελος Αργυρίου, Ελλάδα 21 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Β’
  6. Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, Μπουρκίνα Φάσο, 24 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ Β’
  7. Μανσούρ, Βραζιλία, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Εστρέλα
  8. Τομ Φαν Βέερτ, Ολλανδία, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την ΑΕΚ
  9. Κίνι, Ισπανία, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό
  10. Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ελλάδα, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Βάρτα Πόζναν
  11. Φράντζ Μπρόρσον, Σουηδία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Αρη Λεμεσού
  12. Δημήτρης Καλοσκάμης, Ελλάδα, 19 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β’
  13. Λευτέρης Χουτεσιώτης, Ελλάδα, 29 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Αρη
  14. Καρλίτος, Ισπανία, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  15. Ματθαίος Μουντές, Ελλάδα, 20 ετών, μέσος, ολοκλήρωση δανεισμού από τον Διαγόρα
  16. Μιχάλης Σταματούλας, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, ολοκλήρωση δανεισμού από τον Διαγόρα
  17. Παναγιώτης Δαλαμήτρας, Ελλάδα, 21 ετών, επιθετικός, ολοκλήρωση δανεισμού από την Πέτζια
  18. Θεοχάρης Τσιγγάρας, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, με μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ

Εφυγαν

  1. Ογκουστ Ερλινγκμαρκ, Σουηδία, 26 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Γκέτεμποργκ
  2. Αντώνης Τριμμάτης, Ελλάδα, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Λάρισα
  3. Γκαμπριέλε Μαρκετζάνι, Ιταλίας, 28 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Ηρακλή
  4. Κυριάκος Κιβρακίδης, Ελλάδα, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Ηρακλή
  5. Λούκας Αβεσέντο, Αργεντινή, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στη Νέα Σαλαμίνα
  6. Χρήστος Δήμος, Ελλάδα, 21 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Εθνικό Πειραιά
  7. Γκαετάν Ρομπάιγ, Γαλλία, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Μόλενμπεκ
  8. Τουρ Ντιέρκς, Βέλγιο, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη ΚΜΣΚ Ντέινζε
  9. Παναγιώτης Τσιντώτας, Ελλάδα, 30 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Αστέρα Τρίπολης
  10. Μάριος Τζαβίδας, Ελλάδα, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  11. Νίκος Βέργος, Ελλάδα 28 ετών, Ελλάδα, επιθετικός, ελεύθερος στην Μελβούρνη
  12. Γουαντί Κεσχρίντα, Τυνησία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  13. Λόρενς Ντε Μποκ, Βέλγιο, 31 ετών, ελεύθερος
  14. Αντρέας Κουέν, Αυστρία, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος
  15. Σάμουελ Φριντζόνσον, Ισλανδία, 28 ετών, μέσος, ελεύθερος
  16. Κάρολ Ανγκιέλσκι, Πολωνία, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην ΑΕΚ Λάρνακας
  17. Γιώργος Τζαβέλλας, Ελλάδα, 36 ετών, αμυντικός, αποσύρθηκε
  18. Αγκιμπού Καμαρά, Γουινέα, 23 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τον Ολυμπιακό
  19. Πιέρ Κούντε, Καμερούν, 28 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τον Ολυμπιακό
  20. Ντιέγκο Βαλένσια, Χιλή, 24 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Σαλερνιτάνα

Athens Kallithea

Ηρθαν

  1. Πίρι Σοΐρι, Φινλανδία, 29 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 150 χιλιάδων ευρώ στην Κραϊόβα
  2. Μπερναμπέ Μπαραγκάν, Ισπανία, 31 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την Αλμπαθέτε
  3. Ρόμπερτς Ουλντρίκις, Λετονία, 26 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Καμπούρ
  4. Τριαντάφυλλος Πασαλίδης, Ελλάδα, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Σαλερνιτάνα
  5. Νικολάς Ισιμάτ-Μιρίν, Γαλλία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Φίτεσε
  6. Γιάννης Γκέλιος, Ελλάδα, 32 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Ιωνικό
  7. Γιάννης Σαρδέλης, Ελλάδα, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β’
  8. Ματέι Χάνουσεκ, Τσεχία, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Ανκαραγκουτσου
  9. Ματιέ Βαλμπουενά, Γαλλία, 39 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον Απόλλωνα Λεμεσού
  10. Ελία Τζιάνι, Ιταλία, 23 ετών, επιθετικός, δανεικός από την Πίζα
  11. Σαμπά Ντιμπά, Σενεγάλη, 20 ετών, μέσος, από την Σερβέτ
  12. Αντρέι Μοτότς, Μολδαβία, 21 ετών, αμυντικός, από την Σαλερνιτάνα
  13. Αλεσάντρο Μερκάτι, Ιταλία, 22 ετών, μέσος, από τη Σασουόλο
  14. Κονσταντίν Εντλούντ, ΗΠΑ, 20 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην KTP
  15. Βίκτορ Ματίγεβιτς, Πολωνία, 20 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Διαγόρα
  16. Νεμάνια Νίκολιτς, Βοσνία, 23 ετών, αμυντικος, ελεύθερος από τα Χανιά
Ο Βαλμπουενά στα 39 του συνεχίζει στην Καλλιθέα. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Κωνσταντίνος Κότσαρης, Ελλάδα, 27 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην Καλαμάτα
  2. Παναγιώτης Κυνηγόπουλος, Ελλάδα, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Ηρακλή
  3. Αμπντούλ Ραχμάν Ουές, Συρία, 26 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Καλαμάτα
  4. Χρήστος Γκράβιους, Σουηδία, 26 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Ντέγκερφος
  5. Κωνσταντίνος Μπουλούλης, Ελλάδα, 30 ετών, μέσος, ελεύθερος στον Αστέρα AKTOR B
  6. Oρέστης Τσιντώνης, Ελλάδα, 25 ετών, μέσος, ελεύθερος στον Ηρακλή
  7. Λούκας Νεκούλ, Ισραήλ, 24 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Κηφισιά
  8. Μάρκο Γεβρέμοβιτς, Κροατία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  9. Σπύρος Βλάχος, Ελλάδα, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  10. Κωνσταντίνος Κολτσίδας, Ελλάδα, 26 ετών, μέσος, ελεύθερος
  11. Λεωνίδας Ρόσι, Ελλάδα, 25 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  12. Μιχαέλ Περέιρα, Γαλλία, 36 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  13. Παναγιώτης Βοσνιάδης, Ελλάδα, 34 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος
  14. Λάμπρος Κακάκιος, Ελλάδα, 19 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  15. Γκονσάλο Τόρες, Αργεντινή, 24 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Λανούς
  16. Γιάννης Τουλγερόγλου, Ελλάδα, 19 ετών, ελεύθερος στον Αστέρα Βάρης

Βόλος

Ηρθαν

  1. Μαρκ Κόσζτα, Ουγγαρία, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Τορπέντο Μόσχας
  2. Παύλος Κορέα, Κύπρος, 25 ετών, αμυντικός, αμυντικός, ελεύθερος από την Ανόρθωση
  3. Λούκας Βιγιαφάνιες, Αργεντινή, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον ΑΠΟΕΛ
  4. Γιασίν Ασεχνούν, Φινλανδία, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Βέιλε
  5. Ιαν Σμέουλερς, Ολλανδία, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Εξσέλσιορ
  6. Πέδρο Κόντε, Ισπανία, 36 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  7. Νεμάνια Μίλετιτς, Σερβία, 33 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Ομόνοια
  8. Ομρι Αλτμαν, Ισραήλ, 30 ετών, επιθετικός, δανεικός από την Χάποελ Τελ Αβίβ
  9. Τζούνιορ Μεντιέτα, Αργεντινή, 31 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Μαμέλοντι Σάουνταουνς
  10. Φράνκο Φεράρι, Αργεντινή, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Αρη
  11. Νίκος Δόσης, Σουηδία, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος
  12. Κωνσταντίνος Λυκουρίνος, Ελλάδα, 18 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Βόλο Κ19
  13. Εντι Νταλιάνι, Ελλάδα, 20 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Βόλο Κ19
  14. Θανάσης Τριανταφύλλου, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, δανεικός από τον Αιολικός
  15. Λουκάς Μπερναντού, 23 ετών, Γαλλία, μέσος, ελεύθερος από την Εμέν
  16. Ντάνιελ Σούντγκρεν, 33 ετών, Σουηδία, αμυντικός, ελεύθερος από την Μακάμπι Χάιφα

Εφυγαν

  1. Παναγιώτης Καλαμπούκας, Ελλάδα, 20 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Ορέστη Ορεστιάδας
  2. Παναγιώτης Μωραΐτης, Ελλάδα, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Λάρισα
  3. Τζιν Μπαριέντος, Σερβία, 33 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Λάρισα
  4. Νικολάι Αλχο, Φινλανδία, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Αστέρα AKTOR
  5. Ιβάν Κόστιτς, Σερβία, τερματοφύλακας, 28 ετών, ελεύθερος στη Λαμία
  6. Χρήστος Σιέλης, Κύπρος, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Παναιτωλικό
  7. Λούκα Ράσιτς, Δανία, 25 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Ρόζενμποργκ
  8. Κάλιν Προπέσκου, Ρουμανία, 22 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  9. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  10. Αντόνιο Λούνα, Ισπανία, 33 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  11. Αλέξις Τρουιγιέ, Γαλλία, 23 ετών, μέσος, ολοκλήρωση δανεισμού από τον Παναθηναϊκό
  12. Χουάν Μανουέλ Γκαρσία, Αργεντινή, 31 ετών, ελεύθερος στην Νιούελς
  13. Γιασίν Ασεχνούν, Φινλανδία, 25 ετών, επιθετικός, ολοκλήρωση δανεισμού από τη Βέιλε
  14. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Κύπρος, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Ολυμπιακό Λευκωσίας
  15. Φακούντο Μπερτόγλιο, Αργεντινή, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Ηρακλή
  16. Μπράιαν Ολιβέρα, Ουρουγουάη, 30 ετών, μέσος, ελεύθερος

Λαμία

Ηρθαν

  1. Αλμπέρτο Σιμόνι, Αλβανία, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Μακεδονικό
  2. Αντώνης Ντεντάκης, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Λεβαδειακό
  3. Βασίλης Βιτλής, Ελλάδα, 30 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Ηρακλή
  4. Γιάννης Δοϊρανλής, Ελλάδα, 21 ετών, μέσος ελεύθερος από τον Ηρακλή
  5. Ανέστης Βλαχομήτρος, Ελλάδα, 22 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Β’
  6. Λέο Αντράντε, Βραζιλία, 26 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Χίμκι
  7. Νέντιμ Μέκιτς, Βοσνία, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος από τη Ζελιένζιτσαρ
  8. Ιβάν Κόστιτς, Σερβία, 28 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Βόλο
  9. Γκουστάβο Φουρτάδο, Βραζιλία, 23 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β’
  10. Ανδρέας Αθανασακόπουλος, Ελλάδα, 22 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β’
  11. Σαλιού Γουίντο, Σενεγάλη, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Πετάχ Τίκβα
  12. Αλβαρο Ρατόν, Ισπανία, 31 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τη Βίσλα Κρακοβίας
  13. Σιμόν Σάντμπεργκ, Σουηδία, 30 ετών, επιθετικός, από τη Χάκεν
  14. Σεμπάστιαν Ρίνγκ, Σουηδία, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Αμιέν
  15. Αρτέμ Μπικόβ, Βουλγαρία, 31 ετών, μέσος, με μεταγραφή αντί 100 χιλιάδων ευρώ από την Ντίναμο Μινσκ
  16. Βένταντ Ραντόνια, 22 ετών, Βοσνία, αμυντικός, δανεικός από την ΑΕΚ
  17. Νίκος Γκοτζαμανίδης, 33 ετών, Ελλάδα, αμυντικός, δανεικός από τον Ολυμπιακό
  18. Ανχελο Ενρίκες, 30 ετών, Χιλή, επιθετικός, ελεύθερος από την ρωσική Μπάλτικα

Εφυγαν

  1. Νταβίντ Σιμόν, Ισπανία, 35 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Κηφισιά
  2. Αλεξέι Κοσέλεφ, Μολδαβία, 30 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στον Ατρόμητο
  3. Σωτήρης Τσιλούλης, Ελλάδα, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην ΑΕΚ
  4. Σίντκλεϊ, Βραζιλία, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Αμαζόνας
  5. Βικίντας Σλίβκα, Λιθουανία, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Σαγκάν Τοσού
  6. Φάνης Τζανδάρης, Ελλάδα, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος στον Αστέρα AKTOR
  7. Φλοσάρ Μάλτσι, Αλβανία, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στα Χανιά
  8. Ρουμπέν Μαρτίνεθ, Ισπανία, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Σαμπαντέλ
  9. Ομάρ Σαντάνα, Ισπανία, 33 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Σαν Φερνάντο
  10. Πέδρο Αμαράλ, Πορτογαλία, 26 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Εστορίλ
  11. Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ελλάδα, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Λεβαδειακό
  12. Βασίλης Κοντονίκος, Ελλάδα, 18 ετών, επιθετικός στην ΑΕΚ Β’
  13. Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Ελλάδα, 32 ετών, αμυντικός ελεύθερος
  14. Κοσμάς Τσιλιανίδης, Ελλάδα, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  15. Κάλεμπ Στάνκο, ΗΠΑ, 30 ετών, μέσος, λεύθερος
  16. Νικόλας Τσούκαλος, Ελλάδα, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  17. Νικόλας Τρόπουλος, Ελλάδα, 20 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος
  18. Ανταμ Τζανετόπουλος, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  19. Ζόραν Τόσιτς, Σερβία, 37 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  20. Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, Ελλάδα, 24 ετών, τερματοφύλακας ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την ΑΕΚ Β’.
  21. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ελλαδα, 21 ετών, αμυντικός, ελεύθερος

Λεβαδειακός

Ηρθαν

  1. Ροντρίγκο Εραμούσπε, Αργεντινή, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  2. Φαμπρίσιο Πεντρόζο, Αργεντινή, 31 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την ΑΕΛ
  3. Αλέν Οζμπολτ, Σλοβενία, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Χάποελ Τελ Αβίβ
  4. Αθανάσιος Γκαραβέλης, Ελλάδα, 31 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τη Νίκη Βόλου
  5. Πασχάλης Κάσσος, Ελλάδα, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Νίκη Βόλου
  6. Κέβιν Γιοκέ, Γαλλία, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Αιολικό
  7. Λαμαράνα Γιάλλοου, Γκαμπόν, 22 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Ελίτ Γιουνάιτεντ
  8. Κωνσταντίνος Πλέγας, Ελλάδα, 27 ετών, μέσος, ελεύθερος από την ΑΕΛ
  9. Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ελλάδα, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Λαμία
  10. Γκιγιέρμο Μπάλζι, Αργεντινή, 22 ετών, μέσος, δανεικός από τη Νιούελς
  11. Μαξιμιλιάνο Μορέιρα, Ουρουγουάη, 30 ετών, ελεύθερος από τον Πανσερραϊκό
  12. Στίβεν Χαβαλές, Αυστραλία, 21 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Κ19 του Βόλου
  13. Στέλιος Βαλίνδρας, Ελλάδα, 19 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την Ηλιούπολη
  14. Γιώργος Κατρής, Ελλάδα, 18 ετών, αμυντικός, δανεικός από τον Παναθηναϊκό
  15. Ενις Τσοκάι, Αλβανία, 25 ετών, μέσος, δανεικός από τον Παναθηναϊκό

Εφυγαν

  1. Γιάννης Σωτηράκος, Ελλάδα, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Κηφισιά
  2. Αντώνης Ντεντάκης, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στη Λαμία
  3. Μιχάλης Κουιρουκίδης, Ελλάδα, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Μακεδονικό
  4. Αντονί Μπελμόντ, Γαλλία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Ηρακλή
  5. Μαξιμιλιάνο Κουάδρα, Αργεντίνος, 29 ετών, ελεύθερος στη Μαγκαγιάνες
  6. Θεόδωρος Τσιριγώτης, Ελλάδα, 24 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Ηρακλή
  7. Αντμίρ Μπαΐροβιτς, Σουηδία, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στα Τίρανα
  8. Λούκας Πολέτο, Βραζιλία, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Παναχαϊκή
  9. Τιμόθεος Τσελεπίδης, Ελλάδα, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Καλαμάτα
  10. Γιούχα Πίρινεν, Φινλανδία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Καλαμάτα
  11. Γιάννης Αγγελόπουλος, Ελλάδα, 26 ετών, τερματοφύλακας ελεύθερος
  12. Ανχελ Λόπεζ, Ισπανία, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  13. Νάντρεϊ Νταγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  14. Γιώργος Νίκας, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τον Παναθηναϊκό
  15. Αλέξανδρος Νικολιάς, Ελλάδα, 30 ετών, μέσος, ελεύθερος
  16. Λαμίν Γκεζαλί, Γαλλία, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Αράντ
  17. Στέφεν Χάμοντ, Γκάνα, 28 ετών, μέσος δανεικός στον Ηρακλή
  18. Γκουστάβο Κόστα, 29 ετών, Βραζιλία, μέσος, ελεύθερος

Ολυμπιακός

Ηρθαν

  1. Κρίστοφερ Βέλντε, Νορβηγία, 24 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 4 εκατομμυρίων ευρώ από τη Λεχ Πόζναν
  2. Λορέντζο Πιρόλα, Ιταλία, 22 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σαλερνιτάνα
  3. Κοστίνια, Πορτογαλία, 24 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρίο Αβε
  4. Ρόμαν Γιάρεμτσουκ, Ουκρανία, 28 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Κλαμπ Μπριζ
  5. Ντάνι Γκαρθία, Ισπανία, 34 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Αθλέτικ Κλουμπ
  6. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Ελλάδα, 29 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την Κηφισιά
  7. Μάρκο Στάμενιτς, Νέα Ζηλανδία, 22 ετών, μέσος, δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ
  8. Πεπ Μπιέλ, Ισπανία, 27 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Αουγκσμπουργκ
  9. Ουσεϊνού Μπα, Σενεγάλη, 28 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Μπασάκσεχιρ
  10. Πεπέ, Πορτογαλία, 27 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Πάφο
  11. Αγκιμπού Καμαρά, 23 ετών, Γουινέα, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Ατρόμητο
  12. Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Σερβία, 26 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Ρούμπιν Καζάν
  13. Πιέρ Κουντέ, Καμερούν, 28 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Ατρόμητο
  14. Μάριος Βρουσάι, Ελλάδα, 25 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στη Ρίο Αβε
  15. Τζόρνταν Χόλσγκροουβ, Σκωτία, 25 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Εστορίλ
  16. Θανάσης Ανδρούτσους, Ελλάδα, 27 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Οσναμπρικ
  17. Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, Αργεντινή, 25 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Ροσάριο Σεντράλ
  18. Ραμόν, Βραζιλία, 23 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Κουιάμπα
  19. Γουίλιαν, Βραζιλία, 36 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τη Φούλαμ
  20. Σέρτζιο Ολιβέιρα, 32 ετών, μέσος, ελεύθερος από τη Γαλατάσαραϊ
  21. Νταβίντ Κάρμο, Ανγκόλα, 25 ετών, αμυντικός, δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ
Γουίλιαν: Από τα «δυνατά» ονόματα του Ολυμπιακού. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Αγκιμπού Καμαρά, Γουινέα, 23 ετών, μέσος, με μεταγραφή αντί 2 εκατομμυρίων ευρώ στη Λουντογκόρετς
  2. Ουσεϊνού Μπα, Σενεγάλη, 28 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 1.2 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπασάκσεχιρ
  3. Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, Αργεντινή, 25 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 800 χιλιάδων ευρώ στην Ροσάριο Σεντράλ
  4. Μάριος Βρουσάι, Ελλάδα, 26 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 500 χιλιάδων ευρώ στη Ρίο Αβε
  5. Μαντί Καμαρά, Γουινέα, 27 ετών, μέσος, ελεύθερος στον ΠΑΟΚ
  6. Πεπέ, Πορτογαλία, 27 ετών, μέσος ελεύθερος στην Πάφο
  7. Θανάσης Παπαδούδης, Ελλάδα, 20 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην Πάφο
  8. Κίνι, Ισπανία, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Ατρόμητο
  9. Γιουσέφ Ελ Αραμπί, Μαρόκο, 37 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον ΑΠΟΕΛ
  10. Βιθέντε Ιμπόρα, Ισπανία, 36 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Λεβάντε
  11. Ιβάν Μπρίνιτς, Κροατία, 22 ετών, επιθετικός, δανεικός στην Τσέλιε
  12. Ντόρον Λάιντνερ, Ισραήλ, 22 ετών, αμυντικός, δανεικός στην Ζυρίχη
  13. Χρήστος Λιάτσος, Ελλάδα, 20 ετών, μέσος, δανεικός στα Χανιά
  14. Κωνσταντίνος Κωστούλας, Ελλάδα, 19 ετών, αμυντικός, δανεικός στη Ρίο Αβε
  15. Θανάσης Κουτσογούλας, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, δανεικός στον Πανσερραϊκός
  16. Κωνσταντίνος Φορτούνης, Ελλάδα, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος
  17. Πιέρ Κούντε, Καμερούν, 28 ετών, μέσος, ελεύθερος
  18. Ζοάο Καρβάλιο, Πορτογαλία, 27 ετών, μέσος, ελεύθερος
  19. Στέβαν Γιόβετιτς, Μαυροβούνιο, 34 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  20. Πεπ Μπιέλ, Ισπανία, 27 ετών, μέσος, δανεικός στην Σάρλοτ
  21. Ντάνιελ Ποντένσε, Πορτογαλία, 28 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Γουλβς
  22. Ντάβιντ Κάρμο, Πορτογαλία, 24 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Πόρτο
  23. Φραν Ναβάρο, Ισπανία, 26 ετών, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Πόρτο
  24. Αντρέ Ορτα, Πορτογαλία, 27 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Μπράγκα
  25. Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, Ελλάδα, 22 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Σπόρτινγκ
  26. Ομάρ Ρίτσαρντς, Αγγλία, 26 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Νότιγχαμ
  27. Ζοβάνε Καμπράλ, Πράσινο Ακρωτήρι, 26 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Σπόρτινγκ
  28. Αντζελο Σίνα, Αλβανία, 20 ετών, τερματοφύλακας, δανεικός στη Ρίο Αβε
  29. Αλγκασίμ Μπα, Γουινέα, 21 ετών, επιθετικός, στον ΑΠΟΕΛ
  30. Τζόρνταν Χόλσγκροουβ, Σκωτία, 24 ετών, μέσος, στην Εστορίλ
  31. Φώτης Κίτσος, Ελλάδα, Ελλάδα, 21 ετών, αμυντικός, στην Ομόνοια
  32. Ζοβάνε Καμπράλ, Πράσινο Ακρωτήρι, 26 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Σπόρτινγκ

ΟΦΗ

Ηρθαν

  1. Ζήσης Καραχάλιος, Ελλάδα, 28 ετών, μέσος, με μεταγραφή αντί 100 χιλιάδων ευρώ από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  2. Αντριου Γιανγκ, Γαλλία, 26 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Οστάνδη
  3. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Ελλάδα, 26 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Παναιτωλικό
  4. Μπόρχα Γκονζάλες, Ισπανία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Μπούργος
  5. Γιάννης Χριστόπουλος, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Αστέρα AKTOR
  6. Φώτης Κουτσουπιάς, Ελλάδα, 18 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Κ19 της ΣΠΑΛ
  7. Τιάγκο Νους, Αργεντινή, 23 ετών, επιθετικός, δανεικός από την Αρχεντίνος Τζούνιορ
  8. Σαμέρ Αλ-Μοχάμεντ, Σαουδική Αραβία, 23 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Διαγόρα
  9. Βασίλης Σηφάκης, Ελλάδα, 22 ετών, τερματοφύλακας, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Διαγόρα
  10. Φροίξος Γρίβας, Ελλάδα, 23 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Καλαμάτα
  11. Λέβαν Σενγκέλια, Γεωργία, 28 ετών, ελεύθερος από τον Παναιτωλικό
  12. Φίλιπ Μπαΐνοβιτς, Σερβία, 28 ετών, μέσος, μεταγραφή από την Σπάρτακ Τρνάβα
  13. Ταξιάρχης Φούντας, Ελλάδα, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Τράμπζονσπορ
  14. Ναούμοφ, Βουλγαρία, 26 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ 1948

Εφυγαν

  1. Νταν Γκλάζερ, Αργεντινή, 27 ετών, μέσος, με μεταγραφή αντί 100 χιλιάδων ευρώ στη Παρί Νίζνι
  2. Γκουντμούντουρ Θοράρινσον, Ισλανδία, 32 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στη Νόα
  3. Σαντιάγκο Μοσκέρα, Κολομβία, 29 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Ιντεπεντιέντε
  4. Φροίξος Γρίβας, Ελλάδα, 23 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Καλαμάτα
  5. Μιγκέλ Μεγιάδο Αργεντινή, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος στην ΑΕΛ Λεμεσού
  6. Πραξιτέλης Βούρος, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Απόλλωνα Λεμεσού
  7. Λουκάο, Βραζιλία 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Αμέρικα
  8. Τζον Τοράλ, Ισπανός, 29 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Μουμπάι Σίτι
  9. Λουίζ Φελίπε, Βραζιλία, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος
  10. Σαμέρ Αλ-Μοχάμεντ, Σαουδική Αραβία, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος
  11. Κωνσταντίνος Γιαννούλης, Ελλάδα, 36 ετών, αμυντικός, αποσύρθηκε
  12. Μακάνα Μπακού, Γερμανός, 26 ετών, επιθετικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Λέγκια Βαρσοβίας
  13. Ααρον Λέγια Ισέκα, Βέλγιο, 26 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 1,2 εκατομμυρίων στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας
  14. Χέσους Χιμένεθ, Ισπανία, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Κεράλα Μπλάστερς

Παναθηναϊκός

Ηρθαν

  1. Τετέ, Βραζιλία, 24 ετών, επιθετικός με μεταγραφή αντί 7.25 εκατομμυρίων από τη Γαλατάσαραϊ
  2. Ινγκι Ινγκασον, Ισλανδία, 30 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 3.08 εκατομμυρίων από τη Μίντιλαντ
  3. Μπαρτολομέι Ντραγκόφσκι, Πολωνία, 26 ετών, τερματοφύλακας, με μεταγραφή αντί 1.5 εκατομμυρίων από τη Σπέτσια
  4. Φίλιπ Μαξ, Γερμανία, 30 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 1 εκατομμυρίου ευρώ από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
  5. Τιν Γεντβάι, Κροατία, 28 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 500 χιλιάδων ευρώ από τη Λοκομοτίβ Μόσχας
  6. Νεμάνια Μακσίμοβιτς, Σερβία, 29 ετών, μέσος ελεύθερος από τη Χετάφε
  7. Τζορτζ Μπάλντοκ, Ελλάδα, 31 ετών, αμυντικός ελεύθερος από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
  8. Αλέξις Τρουιγιέ, Γαλλία, 23 ετών, μέσος ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Βόλο
  9. Γιώργος Νίκας, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Λεβαδειακό
  10. Λάζλο Κλεϊνχέισλερ, Ουγγαρία, 30 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στη Χάιντουκ Σπλιτ
  11. Ενις Τσοκάι, Αλβανία, 25 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Οσιγιεκ
  12. Φακούντο Πελίστρι, Ουρουγουάη, 22 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 6 εκατομμυρίων από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  13. Αζεντίν Ουναΐ, Μαρόκο, 24 ετών, μέσος, με δανεισμό αντί 500 χιλιάδων ευρώ από τη Μαρσέιγ
Ο Φακούντο Πελίστρι από την Γιουνάιτεντ στον ΠΑΟ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Γιόνας Τορό, Βραζιλία, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στη Μποταφόγκο
  2. Αλμπέρτο Μπρινιόλι, Ιταλία, 32 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην ΑΕΚ
  3. Βασίλης Ξενόπουλος, Ελλάδα, 26 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην Κηφισιά
  4. Μπερνάρ, Βραζιλία, 31 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Ατλέτικο Μινέιρο
  5. Σεμπάστιαν Παλάσιος, Αργεντινή, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Ταγιέρες
  6. Κωνσταντίνος Λάμψιας, Ελλάδα, 21 ετών, αμυντικός δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα
  7. Χουάνκαρ, Ισπανία, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  8. Βίκτορ Ούγκο, Βραζιλία, 33 ετών, αμυντικός ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Μπάια
  9. Σαμέτ Ακαϊντίν, Τουρκία, 30 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Φενέρμπαχτσε
  10. Τιν Γεντβάι, Κροατία, 28 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Λοκομοτίβ Μόσχας
  11. Αϊτόρ, Ισπανία, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην ΑΕΚ Λάρνακας
  12. Γιώργος Κατρής, Ελλάδα, 18 ετών, αμυντικός, δανεικός στον Λεβαδειακό
  13. Ενις Τσοκάι, Αλβανία, 25 ετών, μέσος, δανεικός στον Λεβαδειακό
  14. Γιώργος Κυριόπουλος, Ελλάδα, 20 ετών, επιθετικός, δανεικός στην Κηφισιά

Παναιτωλικός

Ηρθαν

  1. Αντρίγια Μαϊντέβατς, Σερβία, 26 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Ντέμπρετσεν
  2. Ντάνιελ Λαχούντ, Λίβανος, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Ατλάντε
  3. Επαμεινώνδας Παντελάκης, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  4. Γιώργος Αγαπάκης, Ελλάδα, 22 ετών αμυντικός, ελεύθερος από τον Αλμυρό Γαζίου
  5. Χρήστος Σιέλης, Κύπρος, 24 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Βόλο
  6. Φερμίν Ρουίθ Πάλμα, Ισπανία, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Αντεκέρα
  7. Ευθύμης Παπαζώης, Ελλάδα, 16 ετών, τερματοφύλακας, μέλος της Κ17 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο
  8. Γιασμίν Τσελίκοβιτς, Βοσνία, 25 ετών, αμυντικός, δανεικός από την Αχμάτ Γκρόζνι
  9. Μιγκέλ Λουίς, Πορτογαλία, 25 ετών, μέσος, ελεύθερος από τη Βάρτα Πόζναν
  10. Μιχάλης Παρδαλός, Ελλάδα, 23 ετών, τερματοφύλακας, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στον Τηλυκράτη
  11. Αντρές Ρόα, Κολομβία, 31 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Ουρακάν
  12. Βασίλης Κακιώνης, Ελλάδα, 17 ετών, επιθετικός, μέλος της Κ19 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο
  13. Δαυίδ Γαλιάτσος, Ελλάδα, 18 ετών, αμυντικός, μέλος της Κ19 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο
  14. Χρυσοβαλάντης Μάνος, 19 ετών, αμυντικός, μέλος της Κ19 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο

Εφυγαν

  1. Νίκος Καρέλης, Ελλάδα, 32 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Μουμπάι Σίτι
  2. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Ελλάδα, 26 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον ΟΦΗ
  3. Φρεντερίκο Ντουάρτε, Πορτογαλία, 25 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Βίσλα Κρακοβίας
  4. Τζεμάλ Ταμπίτζε, Γεωργία, 28 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στην Ντιναμό Μακατσκαλά
  5. Γιώργος Ξενιτίδης, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Καλαμάτα
  6. Ζοάο Πέδρο, Γουινέα-Μπισάου, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην Ντίμπα Αλ Χισν
  7. Αλέξανδρος Μαλής, Ελλάδα, 27 ετών, αμυντικός, έμεινε ελεύθερος
  8. Αγγελος Τσιγγάρας, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, έμεινε ελεύθερος
  9. Στέφανος Καπίνο, Ελλάδα, 30 ετών, τερματοφύλακας, έμεινε ελεύθερος στην Βίντερτουρ
  10. Μάριος Οικονόμου, Ελλάδα, 31 ετών, αμυντικός, αποσύρθηκε
  11. Λεβάν Σενγκέλια, Γεωργία, 28 ετών, επιθετικός, έμεινε ελεύθερος
  12. Σωτήρης Ραγιάς, Ελλάδα, 21 ετών, τερματοφύλακας, έμεινε ελεύθερος
  13. Ηλίας Λαζαρίδης, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, έμεινε ελεύθερος
  14. Χουάνπι, Βενεζουέλα, 30 ετών, μέσος, έμεινε ελεύθερος
  15. Αλέξανδρος Βοΐλης, Ελλάδα, 24 ετών, επιθετικός, έμεινε ελεύθερος
  16. Φρανκ Μπαμπόκ, Γαλλία, 29 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Φεχέρβαρ
  17. Φράνκο Μπαλντασάρα, Αργεντινή, 25 ετών μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Πλατένσε
  18. Μπρούνο Ντουάρτε, Αργεντινή, 29 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Ντεπορτίβο Κουένκα

ΠΑΟΚ

Ηρθαν

  1. Φέντορ Τσάλοφ, Ρωσία, 26 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
  2. Τάρικ Τισουντάλι, Μαρόκο, 31 ετών, επιθετικός, με μεταγραφή αντί 2.2 εκατομμυρίων ευρώ από την Γκεντ
  3. Τόμας Κετζιόρα, Πολωνία, 30 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή αντί 300 χιλιάδων ευρώ από την Ντιναμό Κιέβου
  4. Αντώνης Τσιφτσής, Ελλάδα, 24 ετών, τερματοφύλακας, με μεταγραφή αντί 400 χιλιάδων ευρώ από τον Aστέρα AKTOR
  5. Μαντί Καμαρά, Γουινέα, 27 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό
  6. Σότα Σοτερίρε, Αγγλία, 20 ετών, μέσος, ελεύθερος από την Κ21 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  7. Κωνσταντίνος Θυμιάνης, Ελλάδα, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον Πανσερραϊκό
  8. Φιλίπε Σοάρες, Πορτογαλία, 25 ετών, μέσος, έληξε ο δανεισμός του στην Φαμαλικάο
  9. Λευτέρης Λύρατζης, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, έληξε ο δανεισμός του στον Αστέρα AKTOR
  10. Μάριος Τσαούσης, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, έληξε ο δανεισμός του στον ΠΑΣ Γιάννινα
  11. Τζόναθαν Γκόμες, ΗΠΑ, 20 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή από την Ρεάλ Σοσιεδάδ
  12. Τιεμουέ Μπακαγιόκο, Γαλλία, 30 ετών, μέσος, από τη Λοριάν
  13. Ομάρ Κόλεϊ, Γκάμπια, 31 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τη Μπεσίκτας
Να ενισχύσει την επίθεση του ΠΑΟΚ ήρθε ο Τισουντάλι. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Εφυγαν

  1. Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Σερβία, 35 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην Ανόρθωση
  2. Στέφανος Τζίμας, Ελλάδα, 18 ετών, επιθετικός, δανεικός στην Νυρεμβέργη
  3. Φιλίπε Σοάρες, Πορτογαλία, 25 ετών, μέσος, δανεικός στη Φαρένσε
  4. Μάρκος Αντόνιο, Βραζιλία, 24 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Λάτσιο
  5. Σουαλιό Μεϊτέ, Γαλλία, 30 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Μπενφίκα
  6. Τόμας Κετζιόρα, Πολωνία, 30 ετών, αμυντικός, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από την Ντιναμό Κιέβου
  7. Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή στην Βόλφσμπουργκ αντί 11.750.000 ευρώ
  8. Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ, Νιγηρία, 30 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή στην Αλ Κολούντ αντί 1.200.000 ευρώ
  9. Χρήστος Ταλιχμανίδης, Ελλάδα, 23 ετών, τερματοφύλακας, δανεικός στον Μακεδονικό
  10. Θεοχάρης Τσιγγάρας, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, με μεταγραφή στον Ατρόμητο
  11. Αντρέ Ρικάρντο, Πορτογαλία, 24 ετών, επιθετικός, δανεικός στην Τσάβες
  12. Ράφα Σοάρες, Πορτογαλία, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στη Φαμαλικάο
  13. Ιβάν Νάσμπεργκ, Νορβηγία, 28 ετών, αμυντικός, πωλήθηκε στη Βίμποργκ
  14. Λευτέρης Λύρατζης, Ελλάδα, 24 ετών, αμυντικός, δανεικός στη Ναϊμέχεν

Πανσερραϊκός

Ηρθαν

  1. Χουάν Σαλαζάρ, Κολομβία, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Ιωνικό
  2. Φαμπρίς Καχ, Καμερούν, 28 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την ΑΕΛ Λεμεσού
  3. Γουίλφριντ Καπτούμ, Καμερούν, 28 ετών, μέσος, ελεύθερος από την ΑΕΚ Λάρνακας
  4. Αναστάσιος Σαπουντζής, Ελλάδα, 22 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Β’
  5. Αγγελος Λιάσος, Ελλάδα, 24 ετών, μέσος, ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα
  6. Μίλος Ντέλετιτς, Σερβία, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Τράκτορ
  7. Αριστοτέλης Καρασαλίδης, Ελλάδα, 33 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Καλαμάτα
  8. Δημήτρης Χαντάκιας, Ελλάδα, 29 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Ζίρα
  9. Γιώργος Μαρίνος, Ελλάδα, 24 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Β’
  10. Βασίλης Κατσουλίδης, Ελλάδα, 22 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Β’
  11. Θανάσης Κουτσογούλας, Ελλάδα, 20 ετών, αμυντικός, δανεικός από τον Ολυμπιακό Β’
  12. Φρανσίσκο Περούτσι, Αργεντινή, 23 ετών, μέσος, δανεικός από την Σαν Λορέντζο
  13. Λούκα Γκουγκεσασβίλ, Γεωργία, 30 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από την Καραμπάγκ
  14. Αντρέας Καραμανώλης, Κύπρος, 22 ετών, αμυντικός, μεταγραφή από την Δόξα Κατωκοπιάς
  15. Αλέξανδρος Σαλβάνος, Ελλάδα, 18 ετών, μέσος, μέλος της Κ19 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο
  16. Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Ελλάδα, 19 ετών, επιθετικός, μέλος της Κ19 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο
  17. Νίκολα Τέρζιτς, Σερβία, 23 ετών, επιθετικός, από την IMT Βελιγραδίου
  18. Τζέισον Ντέιβιντσον, Αυστραλία, 33 ετών, αμυντικός, ελεύθερος από την Εουπεν
  19. Πέταρ Γκίγκιτς, Σερβία, 27 ετών, επιθετικός, ελεύθερος από την Μπόλουσπορ
  20. Βίκτορας Σακαλίδης, Ελλάδα, 21 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης
  21. Μοχάμεντ Φαρές, Αλγερία, 28 ετών, αμυντικός, δανεικός από την Λάτσιο

Εφυγαν

  1. Αμρ Ουάρντα, Αίγυπτος, 30 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στον Ατρόμητο
  2. Αγγελος Οικονόμου, Ελλάδα, 28 ετών, μέσος, ελεύθερος στην ΑΕΛ
  3. Τάσος Αυλωνίτης, Ελλάδα, 34 ετών, αμυντικός, ελεύθερος στον Πανιώνιο
  4. Κέιν Γούλερι, Αγγλία, 29 ετών, φορ, ελεύθερος στην Ανόρθωση
  5. Αντριαν Χόβαν, Σλοβακία, 28 ετών, τερματοφύλακας, ελεύθερος στην Νιετσιέτζα
  6. Κωνσταντίνος Θυμιάνης, Ελλάδα, 23 ετών, μέσος, ελεύθερος στον ΠΑΟΚ
  7. Σάββας Μούργος, Ελλάδα, 26 ετών, επιθετικός, ελεύθερος στην ΑΕΛ
  8. Δημήτρης Ανάκογλου, Ελλάδα, 32 ετών, μέσος, ελεύθερος στην Μαρκό
  9. Κώστας Πηλέας, Κύπρος, 25 ετών, αμυντικός, με μεταγραφή στην Πάφο
  10. Μαξ Μορέιρα, Ουρουγουάη, 30 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  11. Νταμίλ Ντανκερλούι, Ολλανδία, 27 ετών, αμυντικός, ελεύθερος
  12. Κόστα Αλεκσιτς, Σερβία, 26 ετών, επιθετικός, στην Ιγκντιρ
  13. Ισμαΐλα Ουεντραόγκο, Μπουρκίνα Φάσο, 24 ετών, μέσος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τον ΠΑΟΚ
  14. Ζαχαρίας Παπαδημητρίου, Ελλάδα, 20 ετών, μέσος, ελεύθερος στη Καβάλα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε στην πίεση της Φενέρμπαχτσε και χωρίς λύσεις κυρίως στην επίθεση στην τελευταία περίοδο, ηττήθηκε με 82-71 στην Κωνσταντινούπολη για την πρεμιέρα της ΕυρωλίγκαςΗ τεράστια διαφορά στον τομέα των ριμπάουντ, εκεί όπου υστέρησε σημαντικά ο Ολυμπιακός (24 έναντι 44 της Φενέρ), σε συνδυασμό με την αστοχία από τα 6,75 (4/20 τρίποντα) και την έλλειψη αμυντικής διάρκειας στο φινάλε, δεν επέτρεψαν στους Πειραιώτες να κυνηγήσουν ένα μεγάλο «διπλό» στην έδρας μιας από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ