x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

16χρονος μαθητής έπιασε τον Σταυρό στη Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Ο Κρις Στάμας καμάρωνε κοιτώντας με φωτεινό χαμόγελο τον γιο του. Και δίπλα, η σύζυγός του, Μπροκ, εμφανώς συγκινημένη, δεν έπαυε να τον φιλά και να του χαϊδεύει με στοργή τα βρεγμένα από την κολύμβηση και κολλημένα στο μέτωπο μαλλιά του.

Ο 16χρονος γιος τους, Τζορτζ Στάμας, μόλις πριν λίγα λεπτά είχε βουτήξει το μεσημέρι του Σαββάτου, μαζί με άλλους νέους της Ομογένειας, και έπιασε τον Τίμιο Σταυρό που έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου, στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων τον οποίο παρακολούθησαν 20.000 περίπου ομογενείς και ξένοι.

Δεκαπέντε μόνο δευτερόλεπτα χρειάστηκε για να πιάσει τον Σταυρό, που δεν είχε προλάβει ακόμα να βυθιστεί αρκετά.

«Εχει το δικό μου όνομα», είπε με υπερηφάνεια στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Τζορτζ Στάμας, παππούς του φετινού νικητή. «Είναι καλό παιδί, ενεργητικό, με δυνατή θέληση και ήμουν βέβαιος ότι αυτή η χρονιά ήταν δική του».

Αφού πήρε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, μόλις βγήκε από τη θάλασσα ύψωνε το Κύπελλο της νίκης και τον Σταυρό, ενώ όλοι τριγύρω φώναζαν «Αξιος». Στη συνέχεια, ανεβασμένος στις πλάτες άλλων κολυμβητών, όπως συνηθίζεται, μεταφέρθηκε στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, απ’ όπου το πρωί, ξεκίνησε η πομπή για την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στην είσοδο του ιερού ναού του Αγ. Νικολάου, στο Τάρπον Σπρινγκς, ο Αρχιεπίσκοπος, Ελπιδοφόρος, δίνει δώρα στους νέους που κολύμπησαν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ)

Στα σκαλοπάτια της εκκλησίας, συνεχίστηκαν οι επευφημίες «Αξιος» από τους άλλους κολυμβητές και όλους τους ομογενείς που είχαν κατακλύσει όλη την περιοχή. Για άλλη μια φορά τον συνεχάρη ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έδωσε αναμνηστικά δώρα με σταυρούς σε όλους τους κολυμβητές.

Μέσα στο ναό, ο Τζορτζ Στάμας, που είναι μαθητής του Γυμνασίου του Τάρπον Σπρινγκς και στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την προετοιμασία, τη νίκη και τα συναισθήματά του.

Το προηγούμενο βράδυ αφού προσευχήθηκε έκανε μόνος του κολύμπι στον ίδιο μικρό κολπίσκο, για να γνωρίσει καλύτερα τα νερά και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Ηθελε να πιάσει αυτή τη χρονιά το Σταυρό για να έχει την ευλογία του. Πίστευε ότι ο 117ος εορτασμός των Θεοφανίων θα του χάριζε τη νίκη που από μικρός επιθυμούσε.

«Ολοι οι νέοι της Ομογένειας ονειρεύονται να πιάσουν τον Σταυρό και τώρα έγινε πραγματικότητα για ‘μένα’», είπε. «Δεν ήταν τύχη, αλλά ευλογία. Για κάποιο λόγο, ο Θεός με ευλόγησε, αφού εκτός από εμένα κολύμπησαν και πολλά άλλα παιδιά».

Πρωί, πριν από την τελετή στο Σπρινγκ Μπάγιου. Οι βάρκες περιμένουν τους κολυμβητές, ενώ έχουν φθάσει και οι πρώτοι θεατές στις τριγύρω παραλίες.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ)

Συμπλήρωσε ότι στην οικογένειά του δεν ήταν ο μόνος που έπιασε τον Σταυρό, μέχρι σήμερα. Το 2018 ο εξάδελφός του Κρίστιαν Χρυσάκης, ήταν ο νικητής, ενώ παλαιότερα, το 1938 τον έπιασε ο προπάππος του. «Τώρα, θα έχουμε την ίδια ανάμνηση και συνεχώς θα την συζητάμε», δήλωσε.

Η μητέρα του νικητή, είπε ότι χάρηκε που είδε όλα τα παιδιά τα οποία κολύμπησαν κατά την τελετή. Και τόνισε ότι αυτό σημαίνει πολλά για τους Ελληνορθόδοξους.

Η ίδια, όπως και ο πατέρας του Τζορτζ Στάμας, είπαν ότι πίστευαν πως ο γιος τους θα έπιανε τον Σταυρό. Ο πατέρας του, μάλιστα, δήλωσε υπερήφανος και πρόσθεσε ότι ο γιος του θα φορέσει καλά τον σταυρό που του χάρισε ο Αρχιεπίσκοπος και θα είναι καλό μέλος της εκκλησίας και της κοινότητας.

Ο εορτασμός των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στο δυτικό ημισφαίριο.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον φετινό εορτασμό, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, τόνισε ότι «ο ιερότερος τόπος για την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, είναι το Τάρπον Σπρινγκς». Πρόσθεσε δε, ότι «εδώ, πραγματικά, ο Ελληνισμός δείχνει τη δύναμή του, την ευσέβειά του, την παραδοσιακή του ταυτότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να παραμένει Ελληνισμός και Ορθόδοξος».

Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τη χαρά του, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στον εορτασμό κατά τα χρόνια που είναι αρχιεπίσκοπος Αμερικής. «Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος μας, επιστρέφει στις εκκλησίες και επιστρέφει και στις αξίες μας, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», υπογράμμισε.

Ο Τζορτζ Στάμας, περιτριγυρισμένος από τους άλλους κολυμβητές, υψώνει τον Τίμιο Σταυρό που μόλις έπιασε κατά τα Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ)

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, που χοροστάτησε κι αυτός στον εορτασμό, δήλωσε, ότι το Τάρπον Σπρινγκς αποτελεί ένα είδος κέντρου για τον εορτασμό των Θεοφανίων από χιλιάδες κόσμου. «Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστούμε στον ξένο κόσμο ως Εκκλησία, ως Ελληνισμός, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στον πανάγαθο Θεό και που τηρούμε τις παραδόσεις», είπε. Ο Μητροπολίτης Αλέξιος ευχήθηκε «να είναι γεμάτος από καλοσύνη ο κόσμος».

Η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που έδωσε το παρών της στον φετινό εορτασμό, δήλωσε ότι είναι βαθιά συγκινημένη από τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. «Είναι σαν να ζεις στην Ελλάδα, με τις παραδόσεις του έθνους μας. Αλλωστε, η Φλόριδα είναι πατρίδα μεγάλου μέρους του Ελληνισμού και είναι ναυτικός τόπος, αφού είναι γεμάτος από θάλασσα».

Η κ. Παπαδοπούλου υπενθύμισε ότι είχε βρεθεί και πάλι στα Θεοφάνια της Φλόριδας, όταν συνόδευσε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 2020. «Η συγκίνηση είναι πάντα η ίδια», είπε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους ομογενείς. «Τους εύχομαι να είναι πάντα δυνατοί, ενεργητικοί και ζωντανοί, όπως είναι και να φυλάσσουν τις παραδόσεις της θρησκείας μας και του έθνους, γιατί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα», τόνισε.

Ο πολιτειακός βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, δήλωσε ενθουσιασμένος από τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. «Συμμετείχαμε μαζί με χιλιάδες ομογενείς οι οποίοι εργάζονται για όλα τα εθνικά θέματα», είπε. «Να μη ξεχνάμε τις ρίζες μας, τη γλώσσα, τη θρησκεία μας και να παλεύουμε για όλα τα γεωπολιτικά θέματα».

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης, καλωσόρισε όλους όσοι ήλθαν στην πόλη για τον εορτασμό των Θεοφανίων και εξέφρασε τη χαρά του, για την παρουσία επισήμων σ’ αυτόν. Ευχήθηκε, επίσης, για τη νέα χρονιά σε όλη την Ομογένεια.

Κρατώντας τα τρόπαια της νίκης του και υποβασταζόμενος στους ώμους κολυμβητών, ο φετινός νικητής, Τζορτζ Στάμας, μεταφέρεται από το Σπρινγκ Μπάγιου προς τον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ)
Ο Τζορτζ Στάμας, απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μέσα στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Αριστερά, οι γονείς του, Κρις και Μπροκ Στάμας.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας του ελληνισμού αλλά και έναν φορέα συνεπούς προώθησης των ελληνικών εθνικών θεμάτων, το ίδρυμα GAEPIS και ο ραδιοφωνικός σταθμός COSMOS FM τίμησαν την AHEPA με το Φειδιπίδειο Βραβείο, στην επετειακή εκδήλωση, στο Terrace on the Park.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ