x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Επέσανε τα Γιάννινα

Κύριε Διευθυντά,

Επέσανε τα Γιάννινα! Όχι στο βάραθρο του εξαφανισμού, αλλά στην αγκαλιά της ελευθερίας, στην αγκαλιά τη μητέρας Ελλάδας που τόσο τα λαχταρούσε.

Ελευθερώθηκε η ιδανική πόλις του Ελληνισμού που υπήρξε Γολγοθάς του τριάντα ακέραια χρόνια.

Επέσανε τα Γιάννινα. Ελευθερώθηκε η Ηπειρος!

Τριάντα γενεές ήρθαν και παρήρθαν με αυτό το χρυσό όνειρο να ιδούν ελευθερωμένα τα Γιάννινα κι αυτό το χρυσό όνειρο επιφυλάχθηκε από τη θεία πρόνοια να το δούμε εμείς. Τι ευτυχισμένοι που είμαστε εμείς, οι αντιπρόσωποι τόσων γενεών, που απέθαναν με την ανεκπλήρωτη χρυσή ελπίδα να ιδούν στυλωμένον τον Σταυρόν εκεί ψηλά στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Ελευθερώθηκαν τα Γιάννινα! Δόξα και τιμή στο στρατό μας, στα λεοντόθυμα και γενναιόκαρδα παιδιά της Ελλάδας μας που πότισαν την ηπειρώτικη γη με το τίμιο και ανεκτίμητο αίμα τους, που την έθρεψαν με τις ένδοξες σάρκες τους και την έσπειραν με τα άγια κόκκαλά τους, για να δούμε εμείς ελεύθερα τα Γιάννινά μας, ελεύθερη την πατρίδα μας.

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα, χιλιοτραγουδισμένα Γιάννινα, Γιάννινα ζυμωμένα με τη δημοτική μας ποίηση, πανώρια και πολυπόθητη πολιτεία, με τους μυροβόλους σου κήπους, με τα όμορφά σας κάστρα, με τα πανώρια σας σπίτια, με τη μαγευτική σας και καταγάλανη λίμνη, με το ζωγραφισμένο το νησί, με το Ντρίσκο σας, με το Μιτσικέλι σας, με την Πίνδον, που έθρεψε τους ενδοξότερους αρματολούς και κλέφτες που πολεμούσαν την Τουρκία κι εθεμελίωσαν το αθάνατο και ιερό έργο του Εικοσιένα!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω τρισένδοξη και μεγάλη χορεία των αρματολών και κλεφτών, Καραϊσκάκη, Μπότσαρη, Κατσαντώνη, Δίπλα, Βλαχάβα, Σταθά, Μπουκουβάλα, Διάκο και Οδυσσέα, Τζαβελαίοι και Μποτσαραίοι, Μαλαμαίοι, Γριβαίοι και των μεγάλων εθνικών ευεργετών Ζωσιμάδων και Καπλανών, Γεωργίου Σταύρου και Χατζηκώστα, Ζάππα και Αβέρωφ, Ζωγράφου και Τοσίτσα. Των μεγάλων διδασκάλων του Γένους, Μελετίου Μπολάνη, Ευγενίου Βουλγάρεως, Αθανάσιου Ψαλίδα, Λάμπρου Φωτιάδη, Ασωπίου και Αραβαντινού!

Η αθάνατη λύρα του Βηλαρά, του Βαλαωρίτη, Ζαλοκώστα, του Κρυστάλλη! Της κυρά Φροσύνης και των 17 κυράδων Γιαννιωτισσών! Και στο Σούλι με τις Σουλιώτισσες ηρωίδες!

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος! Επεσαν τα Γιάννινα! Εξεπληρώθη ένας μεγάλος πόθος του Ελληνισμού! Χαίρε Ηπειρος!

 

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που η Τετάρτη την βρήκε με γεμάτους δρόμους λόγω απεργίας αλλά και με μικρή πτώση θερμοκρασίας, γύρω στους 75-76, που είναι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ