x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Επέσανε τα Γιάννινα

Κύριε Διευθυντά,

Επέσανε τα Γιάννινα! Όχι στο βάραθρο του εξαφανισμού, αλλά στην αγκαλιά της ελευθερίας, στην αγκαλιά τη μητέρας Ελλάδας που τόσο τα λαχταρούσε.

Ελευθερώθηκε η ιδανική πόλις του Ελληνισμού που υπήρξε Γολγοθάς του τριάντα ακέραια χρόνια.

Επέσανε τα Γιάννινα. Ελευθερώθηκε η Ηπειρος!

Τριάντα γενεές ήρθαν και παρήρθαν με αυτό το χρυσό όνειρο να ιδούν ελευθερωμένα τα Γιάννινα κι αυτό το χρυσό όνειρο επιφυλάχθηκε από τη θεία πρόνοια να το δούμε εμείς. Τι ευτυχισμένοι που είμαστε εμείς, οι αντιπρόσωποι τόσων γενεών, που απέθαναν με την ανεκπλήρωτη χρυσή ελπίδα να ιδούν στυλωμένον τον Σταυρόν εκεί ψηλά στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Ελευθερώθηκαν τα Γιάννινα! Δόξα και τιμή στο στρατό μας, στα λεοντόθυμα και γενναιόκαρδα παιδιά της Ελλάδας μας που πότισαν την ηπειρώτικη γη με το τίμιο και ανεκτίμητο αίμα τους, που την έθρεψαν με τις ένδοξες σάρκες τους και την έσπειραν με τα άγια κόκκαλά τους, για να δούμε εμείς ελεύθερα τα Γιάννινά μας, ελεύθερη την πατρίδα μας.

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα, χιλιοτραγουδισμένα Γιάννινα, Γιάννινα ζυμωμένα με τη δημοτική μας ποίηση, πανώρια και πολυπόθητη πολιτεία, με τους μυροβόλους σου κήπους, με τα όμορφά σας κάστρα, με τα πανώρια σας σπίτια, με τη μαγευτική σας και καταγάλανη λίμνη, με το ζωγραφισμένο το νησί, με το Ντρίσκο σας, με το Μιτσικέλι σας, με την Πίνδον, που έθρεψε τους ενδοξότερους αρματολούς και κλέφτες που πολεμούσαν την Τουρκία κι εθεμελίωσαν το αθάνατο και ιερό έργο του Εικοσιένα!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω τρισένδοξη και μεγάλη χορεία των αρματολών και κλεφτών, Καραϊσκάκη, Μπότσαρη, Κατσαντώνη, Δίπλα, Βλαχάβα, Σταθά, Μπουκουβάλα, Διάκο και Οδυσσέα, Τζαβελαίοι και Μποτσαραίοι, Μαλαμαίοι, Γριβαίοι και των μεγάλων εθνικών ευεργετών Ζωσιμάδων και Καπλανών, Γεωργίου Σταύρου και Χατζηκώστα, Ζάππα και Αβέρωφ, Ζωγράφου και Τοσίτσα. Των μεγάλων διδασκάλων του Γένους, Μελετίου Μπολάνη, Ευγενίου Βουλγάρεως, Αθανάσιου Ψαλίδα, Λάμπρου Φωτιάδη, Ασωπίου και Αραβαντινού!

Η αθάνατη λύρα του Βηλαρά, του Βαλαωρίτη, Ζαλοκώστα, του Κρυστάλλη! Της κυρά Φροσύνης και των 17 κυράδων Γιαννιωτισσών! Και στο Σούλι με τις Σουλιώτισσες ηρωίδες!

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος! Επεσαν τα Γιάννινα! Εξεπληρώθη ένας μεγάλος πόθος του Ελληνισμού! Χαίρε Ηπειρος!

 

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας