x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Επέσανε τα Γιάννινα

Κύριε Διευθυντά,

Επέσανε τα Γιάννινα! Όχι στο βάραθρο του εξαφανισμού, αλλά στην αγκαλιά της ελευθερίας, στην αγκαλιά τη μητέρας Ελλάδας που τόσο τα λαχταρούσε.

Ελευθερώθηκε η ιδανική πόλις του Ελληνισμού που υπήρξε Γολγοθάς του τριάντα ακέραια χρόνια.

Επέσανε τα Γιάννινα. Ελευθερώθηκε η Ηπειρος!

Τριάντα γενεές ήρθαν και παρήρθαν με αυτό το χρυσό όνειρο να ιδούν ελευθερωμένα τα Γιάννινα κι αυτό το χρυσό όνειρο επιφυλάχθηκε από τη θεία πρόνοια να το δούμε εμείς. Τι ευτυχισμένοι που είμαστε εμείς, οι αντιπρόσωποι τόσων γενεών, που απέθαναν με την ανεκπλήρωτη χρυσή ελπίδα να ιδούν στυλωμένον τον Σταυρόν εκεί ψηλά στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Ελευθερώθηκαν τα Γιάννινα! Δόξα και τιμή στο στρατό μας, στα λεοντόθυμα και γενναιόκαρδα παιδιά της Ελλάδας μας που πότισαν την ηπειρώτικη γη με το τίμιο και ανεκτίμητο αίμα τους, που την έθρεψαν με τις ένδοξες σάρκες τους και την έσπειραν με τα άγια κόκκαλά τους, για να δούμε εμείς ελεύθερα τα Γιάννινά μας, ελεύθερη την πατρίδα μας.

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα, χιλιοτραγουδισμένα Γιάννινα, Γιάννινα ζυμωμένα με τη δημοτική μας ποίηση, πανώρια και πολυπόθητη πολιτεία, με τους μυροβόλους σου κήπους, με τα όμορφά σας κάστρα, με τα πανώρια σας σπίτια, με τη μαγευτική σας και καταγάλανη λίμνη, με το ζωγραφισμένο το νησί, με το Ντρίσκο σας, με το Μιτσικέλι σας, με την Πίνδον, που έθρεψε τους ενδοξότερους αρματολούς και κλέφτες που πολεμούσαν την Τουρκία κι εθεμελίωσαν το αθάνατο και ιερό έργο του Εικοσιένα!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω τρισένδοξη και μεγάλη χορεία των αρματολών και κλεφτών, Καραϊσκάκη, Μπότσαρη, Κατσαντώνη, Δίπλα, Βλαχάβα, Σταθά, Μπουκουβάλα, Διάκο και Οδυσσέα, Τζαβελαίοι και Μποτσαραίοι, Μαλαμαίοι, Γριβαίοι και των μεγάλων εθνικών ευεργετών Ζωσιμάδων και Καπλανών, Γεωργίου Σταύρου και Χατζηκώστα, Ζάππα και Αβέρωφ, Ζωγράφου και Τοσίτσα. Των μεγάλων διδασκάλων του Γένους, Μελετίου Μπολάνη, Ευγενίου Βουλγάρεως, Αθανάσιου Ψαλίδα, Λάμπρου Φωτιάδη, Ασωπίου και Αραβαντινού!

Η αθάνατη λύρα του Βηλαρά, του Βαλαωρίτη, Ζαλοκώστα, του Κρυστάλλη! Της κυρά Φροσύνης και των 17 κυράδων Γιαννιωτισσών! Και στο Σούλι με τις Σουλιώτισσες ηρωίδες!

Χαίρεται αθάνατα Γιάννινα! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος! Επεσαν τα Γιάννινα! Εξεπληρώθη ένας μεγάλος πόθος του Ελληνισμού! Χαίρε Ηπειρος!

 

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισως αυτή να είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), προέδρου της JPMorgan Chase -της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας- στην Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.