x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Η Φιλική Εταιρεία

Κύριε Διευθυντά,

Για τη συντονισμένη προπαρασκευή της Επανάστασης ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία ένα χειμωνιάτικο βράδυ στα 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Ορκίστηκαν οι τρεις έντιμοι θαρραλέοι μεγάλοι άντρες με πίστη χριστιανική και αγάπη και πόθο για ελευθερία του Γένους. Ηταν ο Νικόλαος Σκουφάς, έμπορος από το Κομπότι της Αρτας, από τα Γιάννινα ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, σπουδασμένος νέος, γιος γουναρά, και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, εμποροϋπάλληλος από την Πάτμο, οι ιδρυτές της.

Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δύο Ηπειρώτες Φιλικούς και στον Εμμανουήλ Ξάνθο που συνδέθηκε με τις εμπορικές σχέσεις με την Ηπειρο.

Αυτοί οι απλοϊκοί άνθρωποι λευτέρωσαν την ψυχή του σκλάβου, χωρίς μέσα, χωρίς σοφία πολιτική, χωρίς χρήματα, βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις, σ’ αυτό που πίστεψαν και υπηρέτησαν μέχρι το τέλος, δίνοντας τα πάντα διά τον αγώνα, όπως ακριβώς έκανε πριν μόνος του ο θαρραλέος και θρυλικός στις ψυχές των ραγιάδων Ρήγας Φεραίος που θυσίασε τη ζωή του.

«Οποιος γεννηθεί στη σκλαβιά, τις αλυσίδες θυμάται»

Σας ευχαριστώ

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.