x

ΑΠΟΨΕΙΣ

1821-2021: Η Φιλική Εταιρεία

Κύριε Διευθυντά,

Για τη συντονισμένη προπαρασκευή της Επανάστασης ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία ένα χειμωνιάτικο βράδυ στα 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Ορκίστηκαν οι τρεις έντιμοι θαρραλέοι μεγάλοι άντρες με πίστη χριστιανική και αγάπη και πόθο για ελευθερία του Γένους. Ηταν ο Νικόλαος Σκουφάς, έμπορος από το Κομπότι της Αρτας, από τα Γιάννινα ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, σπουδασμένος νέος, γιος γουναρά, και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, εμποροϋπάλληλος από την Πάτμο, οι ιδρυτές της.

Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δύο Ηπειρώτες Φιλικούς και στον Εμμανουήλ Ξάνθο που συνδέθηκε με τις εμπορικές σχέσεις με την Ηπειρο.

Αυτοί οι απλοϊκοί άνθρωποι λευτέρωσαν την ψυχή του σκλάβου, χωρίς μέσα, χωρίς σοφία πολιτική, χωρίς χρήματα, βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις, σ’ αυτό που πίστεψαν και υπηρέτησαν μέχρι το τέλος, δίνοντας τα πάντα διά τον αγώνα, όπως ακριβώς έκανε πριν μόνος του ο θαρραλέος και θρυλικός στις ψυχές των ραγιάδων Ρήγας Φεραίος που θυσίασε τη ζωή του.

«Οποιος γεννηθεί στη σκλαβιά, τις αλυσίδες θυμάται»

Σας ευχαριστώ

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας απέρριψε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα όπλα για άτομα που υπόκεινται σε εντολές προστασίας θύματος από ενδοοικογενειακή βία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας