x
 

Επιστολή στον Εκδότη

1821-2021: «Ω Ελλάς! Ω πατρίς μου – Ελπίδων γλυκυτάτην Μήτηρ»

Αγιο το χώμα που πατάς

Τα σάνδαλά σου λύσε…

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και το μήνυμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του ελληνικού λαού συναντήθηκαν την ίδια μεγάλη και ευφρόσυνη ημέρα την 25η Μαρτίου. Χαρμόσυνα μεταφέρονται στα πέρατα του Ελληνισμού οι ήχοι από τις καμπάνες των εκκλησιών για να δονήσουν τις ψυχές των Ελλήνων και να τους θυμίσουν τη μεγάλη διπλή γιορτή του έθνους, τη γιορτή της πίστης και της λευτεριάς. Η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού διαλέχθηκε από τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 σαν σύμβολο με το οποίο θα εκφράζονταν στους απερχόμενους αιώνες το αδούλωτο φρόνημα του Ελληνα, ξύπνησε και ξεσήκωσε τον χθεσινό ραγιά, που ακάθεκτος πια, τράβηξε το δρόμο του, το δρόμο της δόξης. Τα καταράχια της Ρούμελης, οι απάτητες βουνοκορφές του Μωριά, οι αητοφωλιές της Ηπείρου και κάθε ελληνική γωνιά, γινήκανε ηφαίστειο, σίφουνας. Το καρυοφύλλι βρόντηξε, το γιαταγάνι άστραψε, έπεσε και ρήμαξε. Βαμμένο στο δάκρυ και στο αίμα του αδύνατου. Ανέμισε το φλάμπουρο στις βουνοκορφές. Το δένδρο ψήλωνε, ψήλωνε και θέριζε και σκέπαζε στα φουντωτά κλαριά του την πονεμένη γη…. Κι η λευτεριά απλώνεται. Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπος, αιματηρός, μα πάντα νικηφόρος.

Ένα έπος μεγαλειώδες συνθέτουν αυτές τις ημέρες στην ψυχή μας τα Δολιανά και το Βαλτέτσι, το Σούλι και η Γραβιά, το Μεσολόγγι και τα Ψαρά είναι τόποι για προσκύνημα. Βωμοί τα ονόματά τους! Όπως βωμοί και ο Θούριος του Ρήγα, του Πατριάρχη το σχοινί, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, της Γραβιάς το Χάνι και του Κανάρη το δαυλί και το σουβλί του Διάκου. Ο πιο μεγάλος ποιητής και ο πιο δυνατός ζωγράφος δεν θα μπορέσει να απαθανατίσει σε όλη του την έκταση, το πρωτόφαντο αυτό μεγαλείο, το φωτεινό αυτό μετέωρο, την Ελλάδα, που πάντα της μεγαλουργεί. Εδώ είναι η πατρίδα του ηρωισμού, της δόξας και του μεγαλείου. Εδώ οι σοφοί. Εδώ οι τεχνίτες του λόγου και του έργου. Εδώ το προσκύνημα του πάλαι, του νυν και του αεί. Εδώ ο Παρθενώνας, το Ζάλογγο και το Αρκάδι, εδώ το «Μολών Λαβέ». Ο Ελληνισμός δεν πεθαίνει. Ξαναζωντανεύει. Εχει κάποια μυστηριώδη δύναμη. Και ζωογόνο. Είναι η πίστη. Δακρύζει ο Ραγιάς, μπροστά έρημη πια Αγία Σοφία αλλά δεν παύει να είναι γι’ αυτόν το «Μέγα Μοναστήρι».

Η δακρυσμένη Παναγιά τον παρηγορεί. Την παρηγορεί κι αυτός. «Σώπασε κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μην δακρύζεις, πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι». Ο Αγώνας του 1821 δεν είναι μόνο ο μοναδικός και πολυετής που το έθνος ξεσηκώθηκε και πάλεψε σκληρά για να ξετινάξει από πάνω τον βάρβαρο κατακτητή. Είναι το ξέσπασμα ενός αδιάκοπου αγώνα που άρχισε από την πρώτη ημέρα της Αλωσης. Η ελληνική ψυχή, που τη συνοδεύουν τόσες περήφανες κληρονομικές καταβολές, από τους Μαραθωνομάχους και Σαλαμινομάχους και τόσους άλλους ανδρείους προγόνους διά μέσου των αιώνων, δεν έχασε τη λεβεντιά της. Μένει πάντα αδούλωτη και περήφανη.

Σας ευχαριστώ απείρως

Κώστας Στούπης

Βοστώνη, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Εγιναν οι εκλογές στις 9 Ιουνίου και θα παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ