x
 

Επιστολή στον Εκδότη

1821-2021 – «Πάσαν ομορφιά πατρίδα εσύ την έχεις»

Κύριε Διευθυντά,

«Δόξα σου αρχαία και τρανή μου Ρωμιοσύνη». Κι η Δάφνη η ολόδροση χαρίζει τα ολοκαίνουργια κλαριά της για μύρια όσα αμέτρητα κι αμάραντα στεφάνια. Και το καινούργιο τούτο μήνυμα γρήγορα έγινε σάλπισα, βοή, αντάρα, αντίλαλος. Ηταν μια χώρα που την αγαπούσαν οι θεοί, που την λάτρευαν οι άνθρωποι, που πολεμούσαν οι μεγάλοι για να της πάρουν την δόξα. Τη δόξα που ήταν η γνώση της, η σοφία της, η παλικαριά της. Εμαθε άλλους λαούς να σκάβουν τη γη, να ημερώνουν τις θάλασσες, να ερευνούν το Διάστημα, να ζωντανεύουν το μάρμαρο, να κτίζουν ναούς, να γκρεμίζουν τα τείχη για να μπουν οι νικητές να ζουν ελεύθεροι.

Κι έγινε η χώρα αυτή θρύλος, κι έγινε μύθος κι έγινε η πατρίδα των πατρίδων. Ανέβηκε στις ράχες, ψήλωσε στις βουνοκορφές, ροβόλησε στις πλαγιές, κατέβηκε στους κάμπους, μπήκε σε χώρες και χωριά. Απλώθηκε στα μαγεμένα ακρογιάλια, ξεπέρασε τα γαλανά της θάλασσας κύματα.

Την φόνευσαν οι δυνατοί, την κούρσεψαν οι κουρσάροι, την ερήμωσαν οι ερημωτές, την δούλωσαν οι ανελεύθεροι.

Μα κάθε φορά την ανέσταιναν τα ανίκητα παιδιά της και τότε χόρευε λεύτερη και χαρούμενη από βουνοκορφές στις θάλασσες κι από τους τάφους στη ζωή. Τα χρόνια, οι αιώνες κύλησαν από πάνω της χωρίς να την αγγίξουν. Αγέραστη, πάντα νέα, όμορφη σαν άνοιξη, λαμπερή σαν τον ήλιο, δροσερή σαν το κύμα, κυπαρισσόκορμη κι αλύγιστη από τους ενάντιους αέρηδες, υπόταξε την Ιστορία κι έγινε ένα διαρκές παρόν.

Δεν είναι όμως παράδοξο πως και στη χώρα που γεννήθηκαν και έπαθαν θεοί υπήρξαν και Γολγοθάδες. Αλλά και η Ανάστασις πηγαίνει πάντα κοντά στον Γολγοθά. Πάντα κοντά στον Γολγοθά υπάρχει η Ανάστασις.

Αυτή η χώρα μύθος μόνη της αντιμετώπισε όλες τις επιβουλές, άσχετα από ποια μεριά ερχόντουσαν και πού στόχευαν την πατριωτική της συνείδηση ή την εθνική της ενότητα.

Πάνω απ’ όλα στάσου ορθή, τα βλέμματά τους γεμάτα αγωνία σε σένα τα στρέφουν και οι Βορειοηπειρώτες. Τι κι αν ήλθαν συμφορές και θυσίες; Αυτά είναι επεισόδια στην πανάρχαιη και τρισένδοξη πορεία της φυλής, στιγμές στην αιωνιότητα της Ιστορίας μας.

Για μας είναι διαλεκτές, περίλαμπρες, ιστορικές σελίδες που τις καταυγάζουν με το μεγαλείο τους, τα προ Χριστού και μετά ώς και τα σημερινά τιτάνια κατορθώματα. Είναι σταθμοί μεγάλοι και τον αναγκάζουν να ομολογεί πως από δω και πέρα «οι ήρωες θα λέγονται Ελληνες».

Αυτή είναι η πατρίδα μας. Παντού βωμοί και Δάφνη.

Αυτή είναι η Ελλάδα μας με τον λαμπρό της ήλιο και τον γαλάζιο ουρανό πούναι γραφτό από τον Θεό ποτέ να μην πεθαίνει.

Αλλά οι βωμοί και οι δάφνες κάνουν κι αυτοί θριαμβικά να διαλαλεί στα πέρατα του Κόσμου πως πάντα είναι ίδια, αιώνια και ακατάλυτα.

Oπως μας λέει κι ο ποιητής:

Αρματα αν σου λείπουν και κανόνια,

σου περισσεύει η πίστη κι η καρδιά.

Τρεις χιλιάδες ένδοξα όλα χρόνια.

Τη χρυσή σου αλλάζουν Λευτεριά.

Μα γλυκειά μου Ελλάδα, δεν πεθαίνεις.

Οπως δεν επέθανες ποτέ!

Ζεις αιώνια κι όλους ανασταίνεις

όταν ξαναλές: «Μολών λαβέ»

Σας ευχαριστώ απείρως

Κώστας Στούπης

Βοστώνη,

Ακραιφνής Ελλην Βορειοηπειρώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Η Χειμάρρα στη Βόρειο Ηπειρο και το Σούλι στη Νότιο Ηπειρο κράτησαν ψηλά το λάβαρο της λευτεριάς, για πεντακόσια χρόνια η πρώτη, για εκατό το Σούλι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ